03 Mart 2015 15:12

Öcalan: Müzakere sürecinde kadınların masada oturması en büyük özgürlüktür

Kongreya Jinên Azad (KJA) tarafından 8 Mart Dünya Kadın Emekçiler Günü nedeniyle Iğdır ve Muş Varto'da düzenlenen mitinge binlerce kadın katıldı. Iğdır'daki mitingde konuşan HDP Milletvekili Pervin Buldan, PKK Lideri Öcalan'la görüştüklerini belirterek, Öcalan'ın 'Bugün müzakere sürecinde kadınlar masada oturuyorsa en büyük gelişme en büyük özgürlük aslında budur' dediğini söyledi.

Paylaş

IĞDIR

Iğdır'da binlerce kadının katılımıyla düzenlenen miting Belediye Meydanı'nda yapıldı. Mitinge, HDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, DBP-HDP il eş başkanları, Iğdır, Tuzluca ve Hoşhaber belediye eş başkanları ile binlerce kadın katıldı. Kadınların yerel elbiselerle katıldığı mitin alanı sarı, kırmızı ve yeşil balonlarla süslendi.

Alanda bulunan ve üzerinde PKK Lideri Abdullah Öcalan ile çeşitli tarihlerde yaşamını yitiren kadın gerillaların resimlerinin bulunduğu pankartlara polislerin el koymasının ardından çıkan gerginlik, pankartın yeniden polislerden geri alınması ile aşıldı. Mitingde konuşan HDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 8 Mart Kadınlar Günü için verdiği mesaja dikkat çekti. Buldan, "Sayın Öcalan bu yılki 8 Mart için çok önemli bir mesaj verdi. Biz Sayın Öcalan ile 3 gün önce yaptığımız görüşmede 8 Mart için mesajınızı kadınlara iletmek istiyoruz dediğimizde aynı şu cümleyi kullandı: 'Bugün müzakere sürecinde kadınlar masada oturuyorsa en büyük gelişme en büyük özgürlük aslında budur' dedi" şeklinde konuştu. 

Buldan, "Kadınlar haklarını mücadele ederek kazanacaktır. Kobanê bir kez daha bunu bize gösterdi. Sakineler, Ronahiler, Fidanlar ve Arinler bize bunu gösterdi. Kadınların özgürlük mücadelesinden korkan ülkelerde, kadınlar hep mücadele etti ve direndi. Asla boyun eğmediler. Ne sisteme ne de erkek baskısına karşı boyun eğmediler" dedi.

ÖZALP

Van'ın Özalp ilçesinde HDP ilçe binası önünde yöresel kıyafetleriyle bir araya gelen yüzlerce kadın Atatürk caddesinde yürüyüşe geçerek Sanayi Yolu üzerinde bulunan şölen alanına kadar yürüdü.

Şenlik alanında son bulan yürüyüşün ardından demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından konuşan Özalp Belediye Eş Başkanı Handan Bağcı, " Kadın özgürlük mücadelesinin doruğa çıktığı bugünlerde Kürt kadının direnişi bütün dünyada ki kadın özgürlük hareketlerine büyük bir anlam kazandı. Kürt kadının Kobanê'de gösterdiği direniş Ortadoğu'da ezilen bütün halkların umudu olmuştur" dedi. 

ÇALDIRAN

Çaldıran ilçesinde yapılan panel ve sinevizyon gösterimi Çaldıran Belediyesi Konferans salonunda yapıldı. Etkinliğe çok sayıda kadının yanı sıra Sosyolog Selda Tuncer katıldı. 8 Mart Dünya Kadınlar günü için hazırlanan sinevizyon gösteriminin ardından konuşan Sosyolog Selda Tuncer, kadına yönelik şiddete dikkat çekti. Tuncer, "Kadınların toplumumuzda şiddete maruz kalması ve bunun gün geçtikçe çoğalması endişe verici. Kadınların toplumun her kesiminde önde olmak için özverili bir çalışma sürdürmesi gerekmektedir" dedi.

VARTO

Varto Belediyesi tarafından yapılan Savuşka Kadın Dayanışma Merkezi'nin açılışında bir araya gelen binlerce kadının açılış ardından yürüyüşe geçti. Aralarında HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, HDP-DBP ilçe eş başkanları, Varto Belediye Eş Başkanı Sabite Ekinci yürüyüşe katıldı.

Açılış konuşmasının ardından konuşan HDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, kadınların siyasettin öznesi olduğunu dile getirdi. Tuncel "Kadınlar öyle bir öznedir ki, Ortadoğu'nun kaderini değiştiriyor. Bugün Rojava direnişinde Kobané'de, Şengal'de en öne çıkan kimler, kadınlar. Eğer bugün Rojava devrimi kadın devrimi diyorsak bu kadınların mücadelesi sayesinde olmuştur" diye konuştu. 

DOĞUBAYAZIT

Doğubayazıt ilçesinde 7 Mart'ta Ağrı'da gerçekleştirilecek miting için ev toplantıları sürüyor. DBP, HDP ve KJA üyesi kadınlar sabah gerçekleştirilen toplantı ardından ilçede bulunan 14 mahalleye gruplar halinde ayrılarak çalışmalarını sürdürdü. Çalışmalar kapsamında Hasankeyf ve Yeni Mahallelerde düzenlenen ev toplantılarına Doğubayazıt Belediye Eş Başkanı Delala Tekdemir'de katıldı. 

ÇATAK

Çatak'ta Belediye Otoparkında düzenlenen şölene çok sayıda kadının yanı sıra DBP-HDP ilçe eş başkanları ile Çatak Belediye eş başkanları katıldı. Şölene alanına YPJ'li Arin Mirxan ile Paris'te katledilen üç Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile Mersin'de katledilen Özgecan Aslan'ın posterleri asıldı. Yöresel kıyafetleriyle şölene gelen kadınlar DBP İlçe Binası önünde bir araya gelerek şölen alanına doğru yürüyüşe geçti.

Çatak Belediye Eş Başkanı Evin Keve, "Kadınlar Önder Apo'nun izinden giderek, Rojava'yı özgürleştirdiler. Rojava'daki kadın arkadaşlarımız direnişlerini yükselterek bugün Kobané zaferinde direniş sembolü olmuşlardır. Bizler asla Arin Mirxan, Zilan ve Beritan yoldaşları unutmayacağız. Biz Kürt kadınları önderliğimizi özgürlüğe kavuşturmayana kadar özgürlük mücadelesinden geri durmayacağız" dedi. 

HAKKARİ

Hakkari Belediyesi Bınevş Kadın Merkezi ve Kongreya Jinên Azad (KJA) öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Türkiye'nin çeşitli illerindeki cezaevlerinde bulunan kadın tutsaklara kart gönderdi. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Binası önünde toplanan çok sayıda kadın toplu bir şekilde Hakkari Postanesi'ne geçerek siyasi tutsaklara kutlama kartı gönderdi. Kartları gönderdikten sonra kadınlar adına kısa bir konuşma yapan HDP İl Eş Başkanı Zeynep Dara Besi, "Bugün ezilen bütün dünya kadınları için bir mücadele günüdür. Bu vesile ile buradan bütün Hakkarili kadınların, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü eylemselliğimize katılmaları çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu. 

SİLVAN

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde çok sayıda kadının katıldığı "Boşanma ve Şiddet" konulu panel düzenlendi. Silvan Belediyesi konferans salonunda düzenlenen panele Silvan Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Bodakçi ve kadın meclis üyeleri, MEYA Kadın Merkezi çalışanları, Diyarbakır Barosu avukatları Seda Tanrıkulu ve Sevgi Akkaya yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Panel'de Kobanê devriminin öncüleri olan kadınlara selam gönderildi. Yapılan kısa açıklamanın ardından Diyarbakır Barosu Avkatı Sevgi Akkaya "Boşanma" konusuna ilişkin katılımcılara bilgi verirken, Seda Tanrıkulu ise "Şiddet" konusunda kadınlara bilgi verdi. 

MARDİN 

Mardin Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları ve Ulaşım Daire Başkanlığı il ve ilçelerde kadınlara ilişkin ulaşımı ücretsiz yapma kararı aldı. Uygulama kapsamında, Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı otobüslere de, 8 Mart'ın yanı sıra tüm özel günlerde de kadınlar ücretsiz binecek. Konuya ilişkin açıklama yapan Mardin Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanı Mekiye Güzel, "Bizler yerel yönetimler olarak ta ulusal arası günleri yerelde yaşatmak, duyurmak ve bugünlerin anlam ve önemine ilişkin çalışmalar yaparak şehrimizi toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaşandığı bir yer haline getireceğiz" dedi.

İZMİR 

Hemşin Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Derneği'nin (HADİG) çağrısına yanıt veren Hemşinli kadınlar, Hemşince söyledikleri şarkılar ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne çağrı yaptıkları video hazırladı. Sosyal medyada paylaşılan videoda kadınlar, sosyal ve ekonomik hayatta maruz kaldıkları hak ihlallerini de gözler önüne serdi. 

URFA 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle, direniş köylerinden Mehser'de yapılacak büyük miting öncesi Suruç'ta ki Kader Ortakaya Çadır Kenti'nde bir araya gelen yüzlerce kadın, Kobanê direnişine adını veren YPJ'li kadınları selamladı. 6 Mart Cuma günü yapılacak büyük mitingin hazırlıklarının devam ettiği ilçede Kobanê'den gelenlerin yaşadığı çadır kentler 8 Mart'ı düzenledikleri bir şölenle kutladı. 

Suruç Belediyesi tarafından kurulan çadır kentlerde Kobanêli çocuklara anadillerinde eğitim veren Mamoste Fevzîye Ebdî, Mamoste Zozan Bekir ile Mamoste Nesrîn Kenan'ın yaptığı konuşmaların ardından Kader Ortakaya ve Arîn Mirxan Çadır Kentlerinde ki kültür merkezi öğrenicileri Erbane dinletisi verdi.

SİİRT 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle etkinliklerine devam eden Siirtli kadınlar, Tillo ilçesinde kapı kapı dolaşarak kadınlara karanfil dağıtırken, Tillo Halk Eğitim Merkezi'nde eğitim gören kadınları da ziyaret ederek buradaki kadınlarla kadın mücadelesi üzerine toplantı yaptı. Siirtli kadınların sokaklarda karanfil dağıttıkları sırada polislerin kadınları takip etmesi dikkat çekti. 

KIZILTEPE

Kızıltepe'de Kobanê'nin yeniden inşasına destek vermek amacıyla kermes düzenlendi. Özgürlük Meydanı'nda kurulan kermeste, kadınlar kendi evlerinde yaptığı yöresel yemeklerin satışı gerçekleştirdi. Kermes çadırına Sakine Cansız, Leyla Şaylemez, Fidan Doğan, Arin Mirxan, Kader Ortakaya ve Deniz Fırat'ın posterleri asıldı. Yurttaşların büyük ilgi gösterdiği yöresel yemekler, iki gün boyunca açık kalacak ve elde edilecek gelir, Kobanê'ye ulaştırılacak. Kermes iki gün daha devam edecek. 

DİYARBAKIR 

IŞİD'in saldırıları nedeniyle Şengal'den Diyarbakır'a göç etmek zorunda kalan Ezidiler için kurulan Fidanlık Yaşam Alanı'nda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlaması yapıldı.

Ezidi kadınlara yönelik Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliğe, HDP Eş Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ve HDP Diyarbakır temsilcileri de katıldı.

Bin 450 civarında 18 yaş üstü Ezidi kadının kaldığı kampta düzenlenen etkinlik, demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşuyla ve ardından 8 Mart'a ilişkin sinevizyon gösterimiyle devam etti. Kadınlar tarafından yapılan açıklamada, 8 Mart'ın tarihsel anlamı hakkında bilgi verilerek, 8 Mart'ın "kadının erkek egemen sisteme cevabı" olduğu belirtildi. 

Etkinliğe katılan HDP Eş Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, 2015 yılının kadın mücadelesinde önemli bir yıl olduğuna işaret ederek, kadınların her yerde haksızlığa uğradığını ve özgür olmadığını söyledi. 

YENİŞEHİR

Diyarbakır Merkez ilçesi Yenişehir Belediyesi kadın çalışanları, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında cezaevindeki kadın tutsaklara kart ve kitap gönderdi. PTT Ofis Şubesi önünde bir araya gelen kadınlar adına açıklama yapan Yenişehir Belediye Eş Başkanı Ülkü Baytaş, yolladıkları kitap ve kartlarla kadınlara temas kurduklarını ve bunun sevincini yaşadıklarını kaydetti. Açıklamanın ardından kadınlar, PTT'ye geçerek kadın tutsaklara kart ve kitap gönderdi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kalkan: Somut olan seçime kadar çatışmasızlığın süreceğidir

SONRAKİ HABER

Doğu Perinçek Şam’da Beşar Esad ile görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...