03 Mart 2015 01:00

Fransa Sol Parti Yöneticisi: Askeri müdahaleler çözüm getirmedi

Fransa Sol Parti yöneticisi Corinne Morel şu anda kadar ABD’nin ve NATO’nun askeri müdahalelerin bir çözüm olmadığını belirtiyor. Darleux, 'Askeri müdahalelerin bir çözüm getirmediği gibi bu ülkeleri tahrip ederek bazı radikal dinci hareketlerin doğmasına neden olmuştur' yorumunu yapıyor.

Paylaş

Hüseyin SAYGILI
İstanbul

ABD öncülüğünde IŞİD’e karşı kurulan koalisyona katılan ilk ülke olan Fransa, Irak ve Suriye’ye yönelik hava saldırılarına ilk katılan ülkelerin başında geliyor. Fransa, Irak’a makineli tüfek, otomatik silah, hafif top ve Peşmerge’yi eğitmek için pek çok askeri birlik göndermeye ise devam ediyor. Fransa’nın hem Libya’ya yönelik hem de Suriye, Irak’a yönelik müdahaleci tavrı eleştirilere neden oluyor. Diğer bir taraftan da hem Avrupa hem de Arap basınında çıkan pek çok haber Türkiye Hükümetinin IŞİD’e hem mali hem de stratejik destek sağladığını iddia ediyor. Avrupa Sol Partisi İkinci Akdeniz Konferansı için Fransa’dan Türkiye’ye gelen Sol Parti (Parti de Gauche) Yöneticisi Corinne Morel Darleux ile hem Suriye krizini hem de SYRIZA’nın zaferinin Avrupa ülkelerine olan etkisini konuştuk. Darleux askeri müdahalelerin bir çözüm olmadığını belirterek “ABD önderliğinde NATO çerçevesinde yapılan bu müdahaleler bu halkların sorunlarına bir çözüm getirmediği gibi bu ülkeleri tahrip ederek bazı radikal dinci hareketlerin doğmasına neden olmuştur” diyor.

‘IŞİD HÂLÂ PETROL SATIYOR’
Sol Parti olarak askeri müdahalelerin her soruna çözüm olmadığını belirten Corinne Morel Darleux “Sorunların çözümünde başka yöntemlerin kullanılması gerektiğine inanıyoruz.” diyor.  Darleux IŞİD’e karşı mücadele devam ederken bir taraftan da “Hâlâ IŞİD’in petrol satabilmeye devam edebilmesini, bazı grupların hatta devletlerin bunu satın almasını ve bu yolla muazzam bir kaynak sağlamasını anlamanın mümkün olmadığını” belirtiyor. IŞİD türü örgütler için mali kaynak sağlamanın savaşa devam edebilmek için vazgeçilmez koşul olduğunu belirten Darleux “Bu nedenle askeri müdahaleden önce bu örgütlerin para musluğunu kesmek ve petrol almaya devam eden ülkelerin uluslararası anlaşmalara uymasını sağlamakla işe başlayabiliriz. Bazı ülkelerin bir yandan bu türden örgütlerin terörünü kınarken diğer yandan ekonomik nedenlerle bunların petrolünü satın alarak mali destek sağlama iki yüzlülüğüne son vermek gerekir.” önerisinde bulunuyor.

PARTİLER SYRIZA İLE İLGİLİ İKİ YÜZLÜ DAVRANDI
Yunanistan’da gerçekleşen seçimler sonrası SYRIZA’nın politikalarını ve Yunanistan’da borçlarını ödemeyeceğini ilan eden SYRIZA’nın seçimleri kazanmasının ardından kemer sıkma politikaları uygulanan Avrupa ülkelerindeki etkisini konuştuğumuz Corinne Morel Darleux  “SYRIZA’nın kazandığı seçim zaferi konusunda bazı politik partilerin iki yüzlü davrandığını belirtmemiz gerekir. Bu partiler daha kısa bir süre öncesine kadar SYRIZA’yı küçümsüyor ve muhatap bile almıyorlardı. Seçim öncesinde Çipras, Fransa’ya geldiğinde Sosyalist Parti ve François Hollande onunla görüşmeyi reddetmişlerdi. Ancak seçimlerin hemen ardından birdenbire rüzgar yön değiştirdi, lehte açıklamalar ve SYRIZA’nın zaferini sahiplenmeler birbirini izledi” diyor.
“Sol Parti olarak ise yıllardan bu yana Synapismos, SYRIZA ve SYRIZA’nın bileşeni olan çeşitli partilerle birlikte hareket ettiklerini” belirten Darleux, “Yunanistan halkına ve troykanın halklara dayatmak istediği kemer sıkma politikalarından muzdarip olan tüm Avrupa halklarına, başka politikaların da mümkün olduğunu göstermesi açısından bu zaferi sevinçle karşılıyoruz.” diyor.

FRANSIZ HALKI YUNANİSTAN GİBİ OLMAK İSTEMİYOR
Fransa’da “Yunanistan’ın borçlarının, özellikle özel bankalara ödenen fahiş faizlerle ilgili meşru olmayan payı üzerinde bir tartışma sürdüğünü” belirten Darleux “Avrupa Merkez Bankası bazı devletlerin ihtiyacı olduğu halde bunlara kredi vermezken, özel bankalara çok düşük faizlerle kredi vermeye devam ediyor. Öte yandan Yunanistan’ın borçlarını ödememesi durumunda bile bu miktarın bütçeden zaten çıkmış olduğu ve bütçeye ikinci bir defa daha yük oluşturmayacağı, dolayısıyla yeni vergiler getirmeyeceği şeklinde açıklamalar yaptık. Elbette halkları birbirine karşı kışkırtmak, aynı kemer sıkma politikalarının acısını yaşayan halklar arasındaki dayanışmayı kırmak amacıyla, ödenmeyen borcun faturasının yeni vergiler şeklinde halka yükleneceği tehdidi savruldu. Ancak Fransız halkı, mevcut hükümetin politikalarının devam etmesi durumunda Yunanistan halkının yaşadığı acıların benzerinin kendisini beklediğinin farkına varmış bulunuyor.” değerlendirmesinde bulunuyor.

SYRIZA KARŞITI KAMPANYA HAFİFLEDİ
Avrupa ülkelerinde Yunanistan’ın borçlarını ödememesi durumunda bu borçların kendilerine ödetileceğine ilişkin bir propaganda yapılmasının etkisini sorduğumuz Darleux sorumuzu “Başta Almanya olmak üzere Fransa ve bazı ülkelerde “Yunanistan’ın borcunu ödememesi durumunda bu borcun faturasının diğer Avrupa ülkeleri halklarına ödetileceği” doğrultusunda bir yalan kampanyasıyla karşı karşıya kaldık. Hatta basında bu yalanlara ciddiyet kazandırmak amacıyla borcun kişi başına 300 ila 600 avro arasında olacağı şeklinde hesaplamalar bile yayımlandı. Ancak bu yalanların karşısında bazı bağımsız ekonomistler ve politikacılar yayımladıkları makalelerde bir yandan bu hesapların yanlışlığını ve öte yandan Çipras önderliğindeki hükümetin hiçbir zaman borçlarını ödemeyi reddetmediğini, talebinin bu borçların yeniden yapılandırılmasını istemekten ibaret olduğunu göstermeleriyle bu yönlü yalan kampanyaları biraz hafifledi.” şeklinde cevaplıyor.

ÖNCEKİ HABER

Veda töreni

SONRAKİ HABER

‘Önce 10 madde’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...