26 Şubat 2015 13:15

Sazköy halkından ÇED için gelenlere: Gidin buradan!

Zonguldak’ın Çaycuma İlçesi Saltukova Beldesine bağlı Sazköy halkı, tam termik santral saldırısından kurtulduk derken bu kez de taşocağı projesiyle karşı karşıya kaldı.

Paylaş

Ahmet Öztürk
Zonguldak

Zonguldak’ın Çaycuma İlçesi Saltukova Beldesine bağlı Sazköy halkı, tam termik santral saldırısından kurtulduk derken bu kez de taşocağı projesiyle karşı karşıya kaldı. Filyos Irmağı’nın denizle buluştuğu noktada bulunan ve milyonlarca yılda oluşan deltası ile göç kuşlarının uğrak noktası olan Sazköy’de Demir Madencilik tarafından açılması düşünülen taşocağının ÇED Halk Katılımı Toplantısı önceki gün köy kahvehanesinde yapıldı. 

Zonguldaklı çevre gönüllülerinin de katıldığı toplantı, son derece gergin bir ortamda yapıldı. Köylüler hükümet işbirlikçisi olduğunu iddia ettiği muhtarlarla şirketten yana davranmakla suçladığı bakanlık yetkililerine de tepki gösterdi. Yaşanan gerginliğin kavgaya dönüşmesini çevrede yoğun güvenlik önlemi alan jandarma güçleri engelledi.
 
BURADAN GİTMEDİĞİMİZ SÜRECE SİZİ BURAYA SOKMAYACAĞIZ

AKP Zonguldak milletvekili aday adayı Salih Demir'in şirketi Demir Madencilik ve ÇED Raporu’nu hazırlayan Yasin Doğan Müşavirlik Şirketi yetkililerine tepki gösteren köylüler, “Burayı nereden buldunuz? Cennet doğamızı size katlettirmeyeceğiz. Bu köylü sizi buraya sokmayacak, Uzatmayın, gidin” diye haykırdı. Yaşının 75 olduğunu söyleyen bir başka köylü ise “Liman yapacağız, taşı orada kullanacağız diyorsunuz. Ben doğduğumuzdan beri liman yalanıyla aldatılıyoruz. Liman yapacağız diye tüm topraklarımızı elimizden aldılar. Toprağı devlet zoruyla istimlak edilen pek çok köylü buradan göç etmek zorunda kaldı. Şimdi kalan bizleri de sürgün etmeye çalışıyorsunuz. Açıkça söylüyoruz. Ya bizi de göç ettireceksiniz, ya da buraya giremeyeceksiniz. Biz buradan gitmediğimiz sürece sizi buraya sokmayacağız.” dedi. Köylülerin projeyle ilgili başta “Kaç ağaç keseceksiniz?”, “Afiker yapıda ne gibi bir bozulma olacak? Su rejiminde ne gibi değişimler olacak?” olmak üzere pek çok soruya yanıt verilememesi üzerine toplantı sona erdi. Köylüler sorularına yanıt alamadıklarını tutanağa geçirmeden toplantının bitmesine izin vermedi. 

ÖNCEKİ HABER

HDP, Süryaniler için acil çağrıda bulundu

SONRAKİ HABER

PKK: Türk ordusu çatışmasızlığı sona erdirmeye çalışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa