24 Şubat 2015 12:16

Oy kullanabilmek için seçmen listeleri kontrol edilmeli

Genel seçimlerin öncesinde, seçmenlerin nerede oy kullanacaklarını gösteren seçmen listeleri 14 Mart'ta muhtarlıklarda askıya çıkacak. Seçmen listelerinde kaydı bulunmayan seçmenler ise oy kullanamayacak. Önceki seçimlerde yıllardır oy kullandığı yerde bile oy kullanamayan seçmeleri uyaran muhtarlar, yurttaşların oylarını kullanabilmeleri için bu tarihte askıya çıkacak seçmen listelerini mutlaka takip etmesi uyarısında bulundu.

Paylaş

7 Haziran 2015 tarihinde milletvekilliği seçimleri için sandık başına gidecek olan seçmenler, parlamentodaki partilerin dağılımını belirleyecek.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) verilerine göre, 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri'nde kayıtlı 52 milyon 695 bin seçmenin yüzde 89,15'i sandığa gidip oy kullanırken, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise bu oran yüzde 74'lere kadar düştü.

2 MİLYON KİŞİ SANDIĞA GİTMEDİ YA DA GİDEMEDİ

Sonuçlara bakıldığında yerel seçimlere oranla Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaklaşık 2 milyon seçmenin sandık başına gitmediği sonucu ortaya çıkıyor. Tercihen oy kullanmak üzere sandığa gidip oy kullanmayan seçmenlerin yanı sıra bu rakamın önemli bir bölümünün ise hatalardan kaynaklı oy kullanamadığı tahmin ediliyor. 

Oy kullanamayan seçmenlerin çoğunluğunu ise başka illerde öğrenim görmesi nedeniyle ikametini bulunduğu illere aldırmayan öğrenciler ile seçmen kütüklerini kontrol etmeyen yurttaşlar oluşturuyor. 

Yıllardır yaşadığı yerde oy kullanan kimi seçmenlerin, buna güvenerek seçimler öncesi muhtarlıklardaki kaydını kontrol etmeyince bulunduğu yerde oy kullanamadı. Yine yıllardır oturduğu adrese kendisinden başka birilerinin kaydedilmesi sonucu birçok yurttaşın oy kullanamaması durumu ile karşılaşıldı.

14 - 27 MART ARASI SEÇMEN LİSTELERİ ASKIDA KALACAK 

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), yurtiçi ve yurtdışı seçmen kütüğünün güncelleştirilmesine ilişkin usul ve esasları belirleyen genelgeleri, önceki gün Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre de bu tür durumlar nedeniyle seçmenlerin oy kullanmaktan mahrum kalmaması için seçmen listeleri 14 Mart Cumartesi günü saat 08.00'de askıya çıkarılacak. Seçmenlerin de bu tarihten 27 Mart Günü saat 17.00'ye kadar askıda kalacak olan listeleri kontrol etmeleri gerekecek.

Listelerde adını bulamayan seçmenler, mahalle muhtarının haklarında düzenleyeceği bir form ile nüfus müdürlüklerine başvuracak ve seçmen kaydını oluşturabilecek. Sandık seçmen listelerinin kesinleşmesinden sonra seçmen bilgi kağıtlarının hazırlanması ve dağıtılması işlemine 19 Nisan Pazar günü başlanacak, dağıtım işi en geç 1 Haziran akşamına kadar sürecek.

Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesine bağlı Şeyh Şamil Mahallesi Muhtarı Mehmet Kızıltepe, yurttaşları 14 Mart'ta askıya çıkacak seçmen listelerini takip etmeleri konusunda uyardı.

'EN BÜYÜK NEDEN ADRES DEĞİŞİKLİĞİ' 

Muhtar Mehmet Kızıltepe, seçimlerde yurttaşların oy kullanamamalarının en önemli nedeninin adres değişikliği olduğunu söyledi. Başka illerde öğrenim gören öğrencilerin veya çocuklarını bulundukları ildeki okullardan farklı bir bölgedeki okula kaydetmek için adres değişikliği yapan yurttaşların mutlaka mahalle muhtarlıklarına danışması gerektiğini söyleyen Kızıltepe, "Eğer listede ismi yoksa muhtarlığa başvurduğunda adına bir form düzenliyoruz. Yurttaşlar o formu bulunduğu yerin Nüfus Müdürlüğü'ne teslim ettiğinde bulunduğu yerde oyunu kullanabilirler" dedi.

'ÖĞRENCİLER ADRES DEĞİŞİKLİĞİNİ MUHTARLIĞA BEYAN ETMELİ' 

Başka illerde öğrenim gören ve adres değişikliği yapan öğrencilerin ise seçmen kütüğünün bulundukları ile geçtiğini belirten Kızıltepe, öğrencilerin mutlaka bulundukları yerin mahalle muhtarlığına başvurarak adres değişikliğini beyan etmesi gerektiğini vurguladı. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Çocuğa polis-savcı oyunu!

SONRAKİ HABER

'Biz Kürt'üz giyimimiz nasılsa onu giyeceğiz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...