25 Temmuz 2011 10:01

Dink Ailesi'nin avukatı: Önemli bir karar

Hrant Dink'in katili Ogün Samast'a verilen 22 yıl 10 ay hapis cezasını değerlendiren Dink Ailesi'nin avukatı Fethiye Çetin, verilen cezayı "ortak yaşamı tehlike altına atacak bu tür suçları engellemesi bakımından önemli bir karar" olarak değerlendirdi."Tasarlayarak adam öldürmek" ve "Ruhsatsız silah

Dink Ailesi'nin avukatı: Önemli bir karar
Paylaş


"Tasarlayarak adam öldürmek" ve "Ruhsatsız silah bulundurmak" suçlamalarıyla yargılandığı davada 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılan Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katili Ogün Samast'ın duruşması sonrası Dink Ailesi'nin avukatı Fethiye Çetin, mahkemenin verdiği kararı değerlendirdi. Ceza hukukunun amacının sadece adaletin gerçekleştirilmesi değil, aynı zamanda toplumsal barışın korunması, bir arada yaşama kültürünün sağlanması olduğunu dile getiren Çetin, Ogün Samast'ın içinde bulunduğu örgütün her şeyden önce birlikte yaşamı tehlike altına sokarak, sadece bugünü değil, geleceği de ilgilendiren son derece tehlikeli bir suç işlediğinin altını çizidi. Bu nedenle mahkemeden bu kıstasın yoğunluğu, ırkçı nefret saiki ve birlikte yaşam kültürünü yok eden bu kasıtlar nedeniyle ağırlaştırılmış haliyle yani kanunda yazılı hadlerin üst sınırından ceza verilmesini talep etiklerini belirten Çetin, "Mahkeme bugün, tasarlayarak öldürme suçuna uyan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını yaş küçüklüğü nedeniyle bir indirim yaptı; ama kanunda bunun hadleri şöyle yazılmıştır; '18 yıldan 24 yıla kadar hapis' denir. Mahkeme 21 yıl 6 ay cezaya hükmetti. Yani alt sınırdan uzaklaştı, üst sınıra yaklaşarak bir ceza verdi. Yine aynı şekilde 6136 sayılı kanunla ilgili olarak da alt sınırın 1 yıl olmasına rağmen 2 yıl verdi. Ve yaş küçüklüğü sebebiyle bir indirim yaptı. Ancak yine ceza kanununun 62. maddesinde öngörülen indirimi yapmadı. Savunmalara bu anlamda itibar etmedi" dedi.

Çetin, bu kararla Ogün Samast'ın davalarının bitmediğini "Örgüte dâhil olma" suçuyla ilgili dosyasının halen devam etmekte olduğunu da hatırlattı. Verilen cezanın, istenilen ceza üst sınırına yakın verilmiş olmasının bundan böyle ortak yaşamı tehlike altına atacak bu tür suçları engellemesi bakımından önemli olduğunu vurgulayan Çetin, "Bu suç sadece bize özgü değil, daha geçen gün Norveç'te işlenen cinayeti de düşünürsek gerçekten dünyamız için artık çok tehlikeli boyutlara varacaktır. O yüzden hep birlikte buna karşı mücadele etmemiz gerekir" diyerek, verdikleri mücadelede yanlarında olan gazetecilere de teşekkür etti.

Çetin, gazetecilerin "Ne kadar hapis yatacak?" şeklindeki sorusuna da "Aşağı yukarı 11 yıl civarında daha bir hükümlülük süresi var gibi görünüyor" cevabını verdi. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İran Kürtleri öldürüyor

SONRAKİ HABER

Hakkını savunmanın tek yolu sendika

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa