13 Şubat 2015 16:57

Bölge'de 15 Şubat eylemleri sürüyor

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin 16'ncı yıl dönümü birçok merkezde düzenlenen yürüyüş ve açıklamalarla protesto edilirken, bazı merkezlerde ise, Pazar günü yapılacak yürüyüş için bildiri dağıtıldı, çağrılar yapıldı.

Paylaş

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin 16'ncı yıl dönümü birçok merkezde düzenlenen yürüyüş ve açıklamalarla protesto edilirken, bazı merkezlerde ise, Pazar günü yapılacak yürüyüş için bildiri dağıtıldı, çağrılar yapıldı.

VAN

Van'da 15 Şubat günü kent merkezinde yapılacak yürüyüşe ilişkin DBP il binasında basın toplantısı yapıldı. TUYAD-DER Başkanı Ahmet Aygün, "Ortadoğu'dan komplo ile çıkarılan Öcalan'ın fikirlerinin bugün Rojava başta olmak üzere tüm dünyada yeşermeye devam ettiğini" söyledi. "İmralı sisteminin anlamsal olarak yıkıldığını" söyleyen Aygün, "Öcalan'ın özgürlüğü mücadelesini yükselterek İmralı sisteminin fiziksel olarak varlığını ortadan kaldırılmasını özgür yaşamın şartı olarak gördüklerini" belirtti. Aygün, Pazar günkü yürüyüşe çağrı yaptı.

Açıklamanın ardından grup, Maraş ve Cumhuriyet caddelerinde yürüyüşe davet bildirileri dağıttı.

Öte yandan polis, pazar günü yapılacak yürüyüşte çıkabilecek olaylardan dolayı bileşenleri sorumlu tutan bir tebligat hazırladı. Hazırlanan ve bileşenlere imzalatılan tebligata göre, kentte çıkabilecek olayların sorumluluğu yürüyüş bileşenleri olarak gösterildi.

İKİ KOLDAN YÜRÜYÜŞ

Öcalan'ın Türkiye'ye getirilmesi, İpekyolu İlçesi Karşıyaka Mahallesi’nde ve Erek Meydanı’nda düzenlenen yürüyüşlerle kınandı. İpekyolu Demokratik Halk Meclisi çağrısı ile Karşıyaka Mahalesi Beşyol Kavşağı'nda ve Erek Meydanı'nda yurttaşlar bir araya geldi. Yoğun polis önlemlerine rağmen her iki noktada bir araya gelen yüzlerce yurttaş, meşaleler yakarak Eski Belediye Garajı'na doğru yürüyüşe geçti. HDP, DBP İl ve ilçe yöneticiler, Barış Anneleri İnsiyatifi, İpekyolu Belediye Eş Başkan Yardımcısı Nermin Unat, kitle örgütü temsilcileri ve yüzlerce yurttaşın katıldığı yürüyüşte sık sık “Bê Serok Jiyan Nabe” sloganları atıldı. Her iki yürüyüş Eski belediye Garajı'nda son bulurken, burada kitle adına açıklama yapan Barış Anneleri İnisiyatif üyesi Leyla Duman, Öcalan özgürleşmeden 4 parça Kürdistan'ın özgürleşemeyeceğini dile getirdi.

Açıklamanın ardından mahallede Öcalan sloganları ile yürüyüşe geçen gençlere polis gaz bombalarıyla saldırdı. Polisin saldırısına gençler, havai fişek ve taşla karşılık verdi. Çıkan olaylarda 1 kişi gözaltına alınırken olaylar bir süre sonra sona erdi.

MURADİYE

Van'ın Muradiye ilçesinde HDP ve DBP öncülüğünde 15 Şubat protestosu için DBP binası önünde bir araya gelen yüzlerce yurttaş, sloganlar eşliğinde Saat Kulesi'ne kadar yürüdü. "15 Şubat uluslararası komployu nefretle kınıyoruz" pankartı ile Öcalan'ın posterlerini taşıyan kitle sık sık, "Bijî Serok Apo" ve "Bê Serok jiyan nabe" sloganları attı. Polisin taşınan poster ve pankart nedeniyle kitleyi engelleme girişimleri sonuçsuz kalırken, engellemeleri dinlemeyen kitle Saat Kulesi'ne kadar geldi. Burada konuşan DBP İlçe Eş Başkanı Hicran Arpa, "Uluslararası komplocular Kürt Halk Önderi'ni etkisizleştirerek, halka ve örgütüyle ilişkisini koparıp yürütecek psikolojik savaşla fiziki ve siyasi olarak, bitirmek, örgütünü tasfiye etmek istemişlerdir" dedi.

Öte yandan eylemin ardından polisler yürüyüşe katılanlar hakkında yasal işlem başlatacaklarını söyledi.

SARIKAMIŞ

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde HDP İlçe Örgütü öncülüğünde Halk Caddesi'nde 15 Şubat'a ilişkin basın açıklaması düzenlendi. İlçede ilk defa düzenlenen 15 Şubat protestosuna katılan yüzlerce yurttaş, "Önder Apo barışın teminatıdır", "Heta ku Serok azad nebe aşitî şaşîtiye" dövizleri taşıyarak sık sık, "Bijî Serok Apo", "Be Serok jiyan nabe", "İmralı'ya bin selam" sloganları attı. Eylemde konuşan HDP İlçe Eş Başkanı Feyat Dere, "Önder Apo İmralı'da ortaya koymuş olduğu iradesinde, ilkeli ve kararlıdır. Onun bu duruşu uluslararası komployu bozmuştur. Sürecin teminatı da Önderliğimizin özgürlüğüdür" dedi.

DİGOR

Kars'ın Digor ilçesinde HDP ve DBP ilçe örgütleri öncülüğünde yüzlerce yurttaş, Mahir Çayan Caddesi'nde bir araya gelerek Dörtyol'a kadar yürüdü. Siyah bez üzerine "15 Şubat komplosunu kınıyoruz" yazılı pankart taşıyan yüzlerce yurttaş, "Kahrolsun 15 Şubat komplosu", "Bijî Serok Apo", "Selam selam İmralı'ya bin selam" sloganları attı. HDP İlçe Eş Başkanı Öner Buldu, demokratik çözüm sürecinin AKP veya Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından değil Öcalan tarafından yürütüldüğünü söyleyerek, "AKP hükümeti istese de istemese de Önder Apo'nun iradesi ile barış süreci olumlu bir şekilde sonuçlanacaktır. 15 Şubat uluslar arası komployu kınıyoruz. Uluslar arası devletlerin de vermiş olduğu demokrasi adı altında Önder Apo'nun Türkiye'ye teslim edilmesini kara günümüz olarak biliyor ve Önder Apo özgürleşmeden de kınayacağız" dedi.

AĞRI

Ağrı ve ilçelerinde, halka eylemlere katılım çağrıları yapıldı. DBP ve HDP örgütleri komisyonlar kurarak mahalle ve köylerde halkı protesto yürüyüşlerine katmak için bilgilendirme yaptı. Ağrı, Patnos ve Diyadin'de 15 Şubat'ta düzenlenecek eylemlere binlerce yurttaşın katılması bekleniyor.

VARTO

Muş'un Varto ilçesinde 15 Şubat protestoları kapsamında DBP İlçe Örgütü'nde, 15 Şubat sürecinin anlatıldığı sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyon gösteriminin ardından DBP önünden yürüyüşe geçen kitle, Öcalan'ın posterleri ve pankartlar açarak, sloganlar eşliğinde ilçenin tüm caddelerini dolaştı. İlçe esnafı da kepenklerini kapatarak yürüyüşe destek verdi. 7 Ekim'de Kobanê protestolarında polisler tarafından öldürülen Hakan Buksur'un öldürüldüğü alanda son bulan yürüyüş ardından saygı duruşunda bulundu. Açıklamada konuşan DBP İlçe Eş Başkanı Gıyaseddin Altun, "Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın merkezinde olduğu büyük bir direniş gerçekleşmiştir. Kürt Halk Önderi'nin direnişi etrafında halkımızın ve özgürlük hareketinin direnişi gelişmiştir. Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın büyük direnişi ve savaşımı uluslararası komployu boşa çıkarmış, Kürt Halk Önderi Kürt halkının ulusal önderi olmasından öte insanlığın önderliği haline gelmiştir" dedi.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'ın Dicle ve Lice ilçelerinde, 15 Şubat günü Diyarbakır'da yapılacak yürüyüş için çağrı yapıldı. Dicle'de HDP, DBP ilçe yöneticileri ve Belediye eş başkanları, ilçede bildiri dağıtırken, Lice'de ise HDP ve DBP'liler, esnafları gezerek, yarın ilçede Pazar günü ise Diyarbakır'da düzenlenecek yürüyüşe katılmaya çağırdı.

EĞİL

DBP İlçe Örgütü, Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya çok sayıda yurttaş katıldı. DBP İlçe Eş Başkanı Emrah Süzer, "Komplocu güçlerin etkisizleştirip toplumdan izole etmeye çalıştıkları Kürt Halk Önderi bugün hem Türkiye'nin hem de Ortadoğu'nun gündemini belirleyen lideri konumuna gelmiştir. 15 Şubat komplosu Kürtlerin ve tüm halkların Kürt halk önderi felsefesiyle zafere dönüştürülmüştür. Bu zafer Kürt Halk Önderinin özgürlüğüne kavuşmasıyla taçlandırılacaktır" dedi.

BİSMİL

Bismil'de, 15 Şubat, meşaleli yürüyüşler ile protesto edilmeye devam ediyor. DBP ve HDP Bismil ilçe örgütleri öncülüğünde, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıldönümünü protesto etmek amacıyla bir haftayı kapsayacak eylemler ve etkinlikler kapsamında bugün Kooperatif ve Yeniköy Mahalleri kitlesel meşaleli yürüyüş gerçekleştirildi.

Yeniköy Mahallesinde bir araya gelen ve aralarında DBP Bismil İlçe eş başkanları Abdulsemet Biçim, Celile Kaplan ile Bismil Belediye Eş Başkanı Cemile Eminoğlu'nun bulunduğu yüzlerce yurttaş, yaktıkları meşalelerle Yeniköy Mahallesinden Diyarbakır-Batman Karayolunda bulunan Başak şehir sitelerine kadar yürüdü. Kitle daha sonra tekrar yürüyüşe geçerek Yeniköy Mahallesine sloganlar eşliğinde yürüdü.

SİİRT

Siirt Barış Anneleri Meclisi üyeleri, meclis binasında basın toplantısı düzenledi. Barış Anneleri Meclisi Sözcüsü Hediye Suçin, 15 Şubat günü DBP il binası önünde bir araya gelerek Cezaevi Kavşağı'na kadar yürüyüş gerçekleştireceklerini kaydederek, "15 Şubat, 16 yıldır bizler için karanlık bir gündür. Bizler böylesi bir günü her ne kadar uluslar arası komplo boşa çıkarılmışta olsa alanlarda karşılayacağız" şeklinde konuştu.

ERUH

Eruh ilçesinde de, DBP ve HDP ilçe örgütleri öncülüğünde açıklama yapıldı. DBP ve HDP ilçe binalarına siyah bez asılırken, ilçe binası önünde bir araya gelen grup ise, "15 Şubat Komplosu'nu kınıyoruz" pankartı açtı.

ERCİŞ

Van'ın Erciş ilçesinde 15 Şubat protestosu için DBP binası önünde bir araya gelen binlerce yurttaş, üzerinde PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın fotoğrafının bulunduğu "15 Şubat 1999 yılında Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'a karşı gerçekleştirilen uluslar arası komployu kınıyoruz" pankart eşliğinde Zilan Parkı'na yürüdü. Sloganlar eşliğinde parka gelen kitle, "Çerxa Şoreşê" marşı eşliğinde saygı duruşunda bulundu. Polisin yoğun önlem aldığı alanda kitle adına konuşan DBP İlçe Yöneticisi Alparslan Bütün, "Kirli çıkarları için Kürt halkının meşru mücadelesine her türlü vahşeti mubah gören lanetli güçler tarihin lanetli sayfalarından asla kurtulmayacaklar" dedi.

Açıklamanın ardından Zilan Parkı'nda oturma eylemine geçen binlerce kişi, daha sonra tekrar yürüyüşe geçerek, Zilan ve Kışla caddelerinde sloganlar eşliğinde yürüdükten sonra dağıldı.

GÜROYMAK

Bitlis'in Güroymak (Norşên) ilçesinde DBP ve HDP öncülüğünde DBP binasından Öğretmenevi'ne yürüyen kitle, 15 Şubat'ı protesto etti. Yürüyüşün ardından konuşan HDP İlçe Eş Başkanı İhsan Akdeniz, "Uluslararası komployla birlikte insanlığın bir değeri olan Sayın Abdullah Öcalan'ın şahsında bir halk ve bir halkın geleceği karartılmak ve yok edilmek istenmiştir. Ancak komplo Rojava devrimi, Kobanê ve Şengal direnişi ile Sayın Öcalan'ın gündem belirleyen ve gelişmelere yön veren rolü, uluslararası komplonun çökertilip boşa çıkarıldığının açık kanıtı olmuştur" dedi.

ERGANİ

Ergani'de DBP ilçe örgütü öncülüğünde PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın uluslararası komployla 15 Şubat'ta Türkiye'ye teslim edilmesini protesto etmek amacıyla yürüyüş düzenlendi. Çermik Kavşağı'nda bir araya gelen yüzlerce yurttaş, Milli Egemenlik Caddesi'ne yürüdü. ."Bimre Qomplo ye 15 e sıbate" pankartı ile yürüyen kitle sık sık, "biji serok Apo", "Be serok jiyan nabe", "Bi can bi xwin em terena ey serok", "Disa disa serhıldan serokeme Öcalan", sloganlarını attı.

Yürüyüşte yurttaşlar siyah elbise giydi. Kitle adına açıklama yapan DBP Ergani İlçe Eş Başkanı Şehmuz Doku, "Onurlu ve demokratik bir Türkiye barışı için Sayın Öcalan'ın en yakın zaman içerisinde çalınmış olan özgürlüğü geri verilmelidir. Türkiye'de yaşayan tüm duyarlı insanlarımız esaret ile barış görüşmelerinin yapılamayacağını ve bu temelde Türkiye'nin Sayın Öcalan'ın özgürlüğü için bir an önce adım atması gerektiğini savunuyorlar" dedi.

Basın açıklamasının ardından kitle, 5 dakikalık oturma eyleminin ardından alkış ve sloganlarla dağıldı.

MALAZGİRT

Muş'un Malazgirt ilçesinde DBP İlçe Örgütü binası önünde bir araya gelen yüzlerce yurttaş Narin Kale Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. "Azadiya Serok azadiya gelane", "PKK halktır halk burada", "Kahrolsun 15 Şubat komplosu" dövizlerinin taşındığı yürüyüş boyunca, "Bê Serok jiyan nabe", "Selam selam İmralı'ya bin selam", "Dişe diş kana kan seninleyiz Öcalan" sloganları atarak Hükümet Konağı'nın önüne kadar yürüyüşe geçti. Hükümet Konağı önünde kitle adına konuşan HDP İlçe Eş Başkanı Rahmi Akçin, 15 Şubat'ın Kürt halkı için kara bir gün olduğunu belirterek, "Uluslararası komplo yenilmiş, çökertilmiş ve boşa çıkarılmıştır" dedi. Basın açıklamasının ardından grup, 5 dakikalık oturma eylemi yaptı.

URFA

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Suruç İlçe Eş Başkanı Mehmet Koşti yarın düzenlenecek yürüyüşe ilişkin parti binasında basın toplantısı düzenledi. Koşti, Öcalan'ın halen cezaevinde tutulmasının dünya halkları için bir kayıp olduğunu belirterek, "Tüm dünya halkları için barış umudu olan Öcalan'ın özgürlüğü için herkes alanlara çıkmalıdır" dedi. Bu kapsamda yarın saat 11.00'de Suphi Nejat Ağırnaslı Çadır Kenti'nden ilçe merkezine kadar gerçekleştirilecek olan yürüyüşe herkesi davet eden Koşti, "Yarın 7'den 70'e tüm Suruç Öcalan'ın özgürlüğü için alanlarda olacaktır" diye konuştu.

SAVUR

Mardin'in Savur ilçesi Sürgücü (Êwina) Mahallesi'nde yapılan protestoya katılan yüzlerce yurttaş, "Mazlumların direnişi Sakinelerinin dik duruşuyla 15 Şubat komplosunu lanetliyoruz" pankartı açıp, sokak aralarında yürüyüşe geçti. Öcalan'ın posterlerini de taşıyan kitle sık sık "Bijî Serok Apo" ve "Bê Serok jiyan nabe" sloganları attı. Yol güzergahlarında bulunan yurttaşların kitleye dönük desteği göze çarparken, bazı yurttaşların balkonlarına komployu kınamak için siyah bezler astıkları görüldü. Yapılan yürüyüşün ardından yeniden mahalle meydanına gelen yurttaşlar arasında bulunan bir yurttaş, PKK lideri için yazdığı şiiri okudu. Ardından açıklamada bulunan DBP Savur İlçe Eş Başkanı Şehmus Aksoy, "15 Şubat'ta Kürt halkının değerlerini hiçe sayıp günümüzü karatmak isteyenlerin çabası, Sayın Öcalan'ın zindandaki mücadelesi ve Kürt halkının özgürlük mücadelesi ile boşa çıkarılmıştır" dedi.

YEŞİLLİ

Mardin'in Yeşilli ilçesinde DBP binası önünde yapılan basın açıklamasına, çok sayıda kişi katıldı. HDP İlçe Eş Başkanı Mustafa Araz, Kürdistan halklarına ve Önderi Öcalan'a yapılan ihanetin 16. yılında uluslararası komployu kınadı.

DİCLE

Öcalan'a yönelik komplo ile Şeyh Said'in katledilmesinin yıl dönümü, Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde yapılan yürüyüşle protesto edildi. Yoğun yağış altında yapılan yürüyüşe çok sayıda yurttaş katıldı. Yürüyüşte atılan sloganlarla komploya dönük tepkiler ortaya konuldu.

Yapılan protesto yürüyüşün ardından 13 Şubat 1995 tarihinde ilçeye bağlı Kelekçi (Kelkom) köyünde kimyasal silah kullanılması sonucu hayatlarını kaybeden 33 PKK'linin kabirlerinin bulunduğu mezarlığa gidilerek, anma gerçekleştirildi. Burada bir konuşma yapan DBP Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı Hasan Er, ''Kürt halkı bundan tam 90 yıl önce burada yani Piran'da, Şeyh Said önderliğinde bir direniş gerçekleştirdi. Katliamcı ve inkarcı zihniyete karşı gerçekleştirilen isyanın lideri Şeyh Said efendi, bugün yani 13 Şubat 1925 günü iç ihanet ve komplo sonucu yakalandı.15 Şubat 1999 yılında ise Kenya'da uluslararası bir komplo sonucu Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan korsanvari bir şekilde yakalanıp Türkiye'ye teslim edildi. Yine 13 Şubat 1999 tarihinde Kelekçi köyünde, 33 kahraman Kürt evladı hiçbir hukuk sisteminde yeri olmayan kimyasal silahla vahşice katledildi. Bizler bunlar tesadüf olduğuna inanmıyoruz. 90 yıl önce verilen mücadele bugün de devam ediyor. Şeyh Said'in mücadelesi ile bu günkü özgürlük mücadelesini birbirinden ayrıymış gibi ele almaya çalışan gafilleri halkımızın vicdanına havale ediyoruz. Bizler bu burada halkımıza böylesi bir vahşeti yaşatanları lanetliyor, tüm Kürdistan şehitlerinin anıları önünde saygı ile eğiliyoruz" dedi.

BAĞLAR

15 Şubat günü Diyarbakır'da gerçekleştirilecek kitlesel protesto yürüyüşü için merkez Bağlar ilçesinde bildiri dağıtımı yapıldı. Bildiri dağıtımına Bağlar Belediyesi eş başkanları Birsen Kaya Akat ve Eşref Güler, DBP İlçe Örgütü yöneticileri ile belediye meclis üyeleri de katıldı.

ÇINAR

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde BDP ilçe binası önünde bir araya gelen çok sayıda kişi, buradan Üçyol'a doğru yürüyüşe geçti. "Özgür Önderlikle özgür yarınlara 15 Şubat kirli ittifaklarını tarihe gömüldüğü gün olacaktır" pankartının açıldığı yürüyüşte, sloganlar atıldı. Yürüyüşten sonra açıklama yapan DBP İlçe Eş Başkanı Hayat Akyol, Kürt hareketinin 90'lı yıllarla beraber önlenemez bir yükselişe geçtiğini ifade ederek, ABD öncülüğündeki emperyalist devletlerin düzenledikleri komplo ile bu yükselişin önüne geçmeye çalıştığını söyledi.

IĞDIR

Iğdır’da 15 Şubat günü DBP Iğdır il binası önünden başlayacak PKK Lideri Abdullah Öcalan'a dönük komployu protesto yürüyüşüne ilişkin DBP Iğdır il binasında basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan DBP Merkez İlçe Eş Başkanı Nadile Malgaz, "Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’a yapılan 15 Şubat uluslararası komployu verilen savaş ve direniş mücadelesinde adım adım devrime ve zafere yürüyen halkımız komployu boşa çıkarmak için yine alanlarda olacaktır. Bu vesileyle Iğdır’da da 15 Şubat Pazar günü saat 11.00’da DBP İl Örgütü önünde toplanarak Belediye Meydanı'na doğru yürüyüş gerçekleştireceğiz. Burada da komployu kınayan basın açıklamamızı yapacağız” dedi.

BİTLİS

DBP Adilcevaz ilçe örgütü, parti binası önünden çarşı merkezine kadar halkın katılımıyla bir yürüyüş gerçekleştirdi. PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın posterleri, PKK ve KCK bayrakları açan kitle, sık sık “Biji Serok Apo”, “Be Serok jiyan nabe” sloganları attı. Yürüyüş sonunda açıklamada bulunan HDP Adilcevaz İlçe örgütü Sidar Kandemir, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde 16 yıldır süren esaretin artık sona ermesi gerektiğini belirterek, “Çözüm sürecinden bahsedilen bir dönemde barışın mimarı olan önderliğin esaret altından çıkması gerekiyor. Biz gerçekleşen bu komployu kınıyoruz” dedi.

Açıklama, 5 dakikalık oturma eylemi ile sona erdi.

DERSİM

DBP Dersim İl Örgütü, Dersim Belediye Salonu'nda sinevizyon gösterimi düzenledi. Etkinliğe, Dersim Belediye Eş Başkanı Mehmet Ali Bul ve DBP Dersim İl Eş Başkanı Ergin Doğru'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda yurttaş katıldı. Etkinlikte konuşan Dersim Belediye Eş Başkanı Mehmet Ali Bul, "uluslararası güçler tarafından düzenlenen komployu kınadıklarını" belirterek, "PKK Lideri Öcalan'ın cezaevinde bulunsa da, Ortadoğu ve Türkiye demokrasisine yön verdiğini" ifade etti.

Konuşmaların ardından, PKK Lideri Öcalan'ın konuşmalarını içeren sinevizyon gösterimi izlendi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de 'Öcalan'a özgürlük' mitingi yasaklandı

SONRAKİ HABER

Özgecan Aslan'ın ailesi: Katiller en ağır cezaya çarptırılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...