13 Şubat 2015 09:09

Bu yıl Dünya Öykü Günü Bildirisi Murathan Mungan’dan

14 Şubat Dünya Öykü Günü çerçevesinde her yıl usta bir yazar, güne özgü bir bildiri yazıyor. Bu yılki bildiriyi Yazar Murathan Mungan kaleme aldı.

Paylaş

14 Şubat, Sevgililer Günü olarak bilinmesinin yanı sıra Dünya Öykü Günü olarak da kutlanıyor. Türkiye’de kutlamalar çerçevesinde her yıl usta bir yazar, güne özgü bir bildiri yazıyor. Bu yılki bildiriyi Yazar Murathan Mungan kaleme aldı. 30 yılı aşkın edebiyat yolculuğunda Son Istanbul, Cenk Hikâyeleri, Kırk Oda, Lal Masallar, Kaf Dağının Önü, Kadından Kentler isimli öykü kitaplarını okurla buluşturdu. Romanlarıyla tanınan Murathan Mungan aynı zamanda radyo oyunu, film senaryosu, şarkı sözü de yazdı. Eserleri İngilizce, Fransızca, Yunanca, Kürtçe olmak üzere bir çok dile çevrilen Mungan “Öykünün geleceği sözün geleceğidir,” diyerek 2015 yılı Dünya Öykü Günü Bildirisini yazdı.

MUNGAN, ANKARA’DAN ÖYKÜ GÜNÜNÜ SELAMLIYOR
Uluslararası Ankara Öykü Günleri Derneği’nin Çankaya Belediyesi ve Ankara Üniversitesi ile birlikte düzenlediği 14 Şubat Dünya Öykü Günü, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Farabi Salonu’nda 15.00-17.00 saatlerinde gerçekleştirilecek. Etkinlikte “2015 Yılı Dünya Öykü Günü Bildirisi”ni Murathan Mungan okuyacak. Devlet Tiyatroları sanatçılarından Şahin Ergüney ve Fulya Yeşilkaya’nın Murathan Mungan’ın “Boyacıköy’de Kanlı Bir Aşk Cinayeti” öyküsünü seslendireceği etkinlikte, Ankara Üniversitesi Konservatuar Sanatçıları da bir müzik dinletisi sunacak. Ayrıca eleştirmen Ayşegül Tözeren, Murathan Mungan'la kısa bir söyleşi gerçekleştirecek.

ANKARA’DAN DÜNYA’YA ÖYKÜ GÜNLERİ
Yaygınlaşan ve Ankara’da yıllardır kesintisiz olarak sürdürülen öykü günleri, Kasım 2003’te 69. Uluslararası PEN Dünya Kongresi’nde onaylanan 14 Şubat Dünya Öykü Günü’nü doğurdu. 14 Şubat 2002 tarihinde Ankara’da yapılan “Öykü Forum”a katılan öykücüler yazar Özcan Karabulut'un Dünya Öykü Günü önerisini kabul ettiler. O yıl Karabulut'un başkanlığını yaptığı Edebiyatçılar Derneği projeyi PEN Türkiye Merkezi’ne taşıdı. PEN Türkiye Merkezi de  Uluslararası PEN’e onaylaması için iletti. Böylece Dünya Öykü Günü önerisi Uluslararası PEN Genel Kurulu’nda Çeviri ve Dilbilimsel Haklar Komitesi’nin önerisi olarak kabul edilmiş oldu.

İSTANBUL
Dünya Öykü Günü Ankara dışında İstanbul’da Heybeliada Halk Kütüphanesini Koruma Girişimi tarafından yapılacak. Heybeliada’da düzenlenecek öykü şenliğinin teması “Adalar ve Edebiyat” olurken yaklaşık 200 davetli katılacak. Adalarda edebiyat, edebiyatta adaların konuşulacağı şenlikte, kısa filmler ve belgeseller izlenebilecek, “Semih Poroy’un çizgilerinde öykücülerimiz” sergisi tüm gün açık olacak. 

ESKİŞEHİR
Bu yılki Dünya Öykü Günü kutlamaları Eskişehir’de Uluslararası Ankara Öykü Günleri Derneği ve Tepebaşı Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirilecek. 
“14 Şubat Dünyanın Öyküsü Dergisi” ile işbirliği içinde Öykü Günü Bildirisi okunarak açılışı yapılacak olan etkinlikte Aslı Erdoğan ile Nilüfer Altunkaya söyleşisi, Deniz D. Şimşek ile Alptuğ Topaktaş söyleşisi gerçekleştirilecek. Eskişehirli yazarlar Emel İrtem, Sevtap Ayyıldız, Mehmet Sadık Bozkurt ve İbrahim Bilek de kendi öykülerini okuyacak. Etkinlik 15 Şubat 2015 Pazar günü 17:00-19:30 saatleri arasında Özdilek Sanat Merkezinde gerçekleştirilecek.

İZMİR
Urla'da saat 14.00'da Toprak Sahne Sanat Merkezi'nde Cumali-Seferis Kültür ve Sanat Derneği,Uluslararası Ankara Öykü Günleri Derneği ve Toprak Sahne Sanat Merkezi'nin ortaklaşa düzenleyeceği 14 Şubat Dünya Öykü Günü etkinliği Murathan Mungan'ın yazdığı bildirinin okunmasıyla başlayacak. Ardından Hasan Özkılıç'ın yönlendiriciliğinde Kerem Işık, Altay Ömer Erdoğan ve Aydın Şimşek "Öykünün Bugünü"nü tartışacak.
Toprak Sahne Oyuncuları Necati Cumalı'dan bir öykü ile okuma tiyatrosu gerçekleştirecek.
Deniz Faruk Zeren, Fergun Özelli, Feyza Akbulut Öner, Halil İbrahim Özbay, Hülya Soyşekerci, Muzaffer Kale ve Yıldız İlhan "Öykücülerimizden Seslenişler" bölümünün konuğu olacak.

ERZURUM
Bu yıl Erzurum'da ikincisini gerçekleştirilen Dünya Öykü Günü kutlamalarında öykücülüğümüzün öncüsü Ömer Seyfettin'i ve günümüz öykücülüğüne yansımaları konuşulacak. 

BATMAN
Batman’daki Dünya Öykü Günü kutlamalarının açılışı diğer merkezlerde olduğu gibi Murathan Mungan’ın kaleme almış olduğu 14 Şubat Dünya Öykü Günü Bildirisi’nin okunuşuyla başlayacak. Bildiri Kürtçe olarak yazar İlhami Sidar tarafından okunacak. Ardından yapılan panelde edebiyatçılar, Arîn Zîn, Şêxo Filîk, Roşan Lezgîn, Bawer Rûken, İlhami Sidar ve Weysel Tirpan söz alacak. Ayrıca etkinlik boyunca Hasankeyf’in öyküye ve şiire esin perisi olan bir dünya mirası olduğu vurgulanarak, Hasankeyf gibi evrensel değerleri yitirmenin dünya için, edebiyat için büyük bir kayıp olduğu anlatılacak.

ALMANYA’DA DA KUTLAMA VAR
Avrupa Türkiyeli Yazarlar Girişimi (ATYG), Dünya Öykü Günü”nü Almanya'nın Oberhausen kentinde kutluyor. ATYG, bu yılki “Dünya Öykü Günü” kutlamasını, “Uluslararası Ankara Öykü Günleri Derneği” ve “14 Şubat Dünyanın Öyküsü Dergisi” ile  eşgüdümlü olarak, “Herkesin okuyacak / anlatacak bir aşk öyküsü vardır!” sloganıyla kutlarken, Songül Karadağ, Sepkin Coşkun, Atilla Keskin, Molla Demirel, Yavuz Kürkçü ve Raci Helvalı öykülerini okuyacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

IŞİD yerine DAEŞ dediği için 60 kırbaç yedi

SONRAKİ HABER

Mor Dimet Kilisesi tescil edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...