05 Şubat 2015 14:38

Boydak işçisi isyan etti

Kayseri’de kurulu bulunan ve Türkiye’nin en büyük mobilya fabrikalarından olan Boydak Holding'e bağlı 5 fabrikada çalışan işçiler düşük ücrete ve 3 yıllık sözleşme dayatmasına isyan etti. Birkaç fabrikada başlayan iş bırakma eylemi holdingin diğer fabrikalarına da sıçrarken, işçiler taleplerini görmezden gelen sendikaları Öz Ağaç-İş’e de tepki gösterdi.

Paylaş

Kayseri’de kurulu bulunan ve Türkiye’nin en büyük mobilya fabrikalarından olan Boydak Holding'e bağlı 5 fabrikada çalışan işçiler düşük ücrete ve 3 yıllık sözleşme dayatmasına isyan etti. Birkaç fabrikada başlayan iş bırakma eylemi holdingin diğer fabrikalarına da sıçrarken, işçiler taleplerini görmezden gelen sendikaları Öz Ağaç-İş’e de tepki gösterdi.

Boytaş 1, 2, 3, 4, 5 fabrikalarında çalışan 2 bin işçi, örgütlü oldukları Öz Ağaç-İş Sendikası’nın sözleşme dönemi olmasına rağmen taleplerinin dinlenmemesi üzerine bu sabah iş bıraktı. İşçiler fabrikalardan yürüyüşe geçerek Boytaş 1’de bir araya geldi. Boytaş 5 İşletme Müdürü Mustafa Karamemiş’in işçilerin önüne geçerek “Arkadaşlar taleplerinizi dinlemeye hazırız, işinize dönün” çağrısı da işçileri durduramadı. Bir aydır sendika yöneticilerine taleplerini ilettiklerini ancak kimseye seslerini duyuramadıklarını söyleyen işçiler, “Satılık sendika istemiyoruz” sloganıyla tepkilerini dile getirdi.

Öğle saatlerinde Boytaş 1’in önüne gelen işçiler buradan hep birlikte yine Boydak Holding'e bağlı Merkez Çelik Fabrikasına yürüdü. “Merkez Çelik dışarı” sloganı üzerine içerde çalışan 2 bin işçinin yarısı dışarı çıktı.

SÖZLEŞME 3 YIL DEĞİL 2 YIL OLSUN

Burada bekleyiş sürerken katılım giderek arttı. Bellona işçilerinin de katılımıyla sayıları 3 bini geçen işçilerin yanına bir süre sonra Boydak Holding CEO’su Memduh Boydak ile Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Boydak geldi. İşçiler, Memduh ve Şükrü Boydak’a taleplerini şu şekilde sıraladı: “2009’dan bu yana yapılmayan zamların telefi edilmesi için ücretlere yüzde 30 zam yapılsın. Sözleşme süresi 3 yıl değil 2 yıl olsun. İkramiyeler aylık ücretlerle değil 4 ikramiye olarak verilsin. 3 ikramiye verilen işçilerin ikramiyesi 4’e çıkarılsın. Zorla mesaiye kalma uygulaması sona ersin. Fazla mesaiye sadece isteyen işçiler kalsın. Sendikayla devam eden görüşmeler gizli kapılar ardında değil işçilere açık şekilde yapılsın.”

CEO YUHALANDI

Talepleri dinleyen CEO Memduh Boydak, işçilerin taleplerinin kabul edilmesi halinde fabrikanın yürüyemeyeceğini söyledi. Bu sözler üzerine işçiler Boydak’ı yuhaladı. Sendikayla görüşmelerin sürdüğünü söyleyen Boydak’a bu kez işçiler; “Sendika patronu savunuyorsa bizim sendikamız değil” diye cevap verdi. Üretimde geri kaldıklarını işçilerin iş başı yapması gerektiğini söyleyen Boydak, işbaşı yapmayanları işten atmakla tehdit edince 3 bini aykın işçi hep bir ağızdan “İşten at” diye cevap verdi. Boydaklar daha sonra işçilerin yanından ayrıldı. İşçiler sözleşme görüşmesi istedikleri şekilde sona erene kadar eylemlerinin devam edeceğini ifade etti.

SENDİKACILARA TEPKİ

İşçilerin örgütlü olduğu Öz Ağaç-İş’ten yöneticiler gün boyu ortada pek gözükmezken, fabrika önüne geldiklerindeyse işçilerin tepkisiyle karşılaştı. Sendikanın Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Erkan Yüceler ve şube başkanı fabrika önünde konuşturulmadı. İşçiler sendikacıları yuhalayıp sırtlarını döndü ve 'Sizi tanımıyoruz' diyerek ellerindeki kalem ve su şişelerini fırlattı.

ATEŞ YAKARAK BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

Talepleri karşılanana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirten işçiler, Boydak Holding önünde ateş yakarak bekleyişini sürdürdü.(Kayseri/EVRENSEL)

KAYSERİ'NİN İŞÇİ YÜZÜ

 

ÖNCEKİ HABER

Hayko Cepkin’den ‘Bebelere Balon’

SONRAKİ HABER

Çin'den Türkiye'ye IŞİD suçlaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...