27 Ocak 2015 12:12

Kobanê zaferi kutlamaları devam ediyor

IŞİD saldırılarına karşı YPG-YPJ savaşçıları tarafından Kobanê'de başlatılan direnişin, 134. gününde zaferle sonuçlanması coşkusu birçok merkezde kutlamalarla devam ediyor.

Paylaş

ŞIRNAK 

Kobanê zaferinin kutlandığı merkezlerden biri olan Şırnak'ta miting gerçekleştirildi. Gençlik Kültür Merkezi önünde düzenlenen mitingde buluşan binlerce yurttaş, "Biji berxwedana YPG/YPJ" ve "Biji serok Apo" sloganlarıyla YPG/YPJ savaşçılarını selamladı. PKK, KCK ve YPG bayraklarıyla süslenen kutlamanın alanına, PKK Lideri Abdullah Öcalan ve çatışmalarda yaşamını yitiren YPG/YPJ savaşçılarının posterleri asıldı. 7'den 70'e binlerce Şırnaklının hazır bulunduğu kutlamaya, kadınların giydiği yöresel kıyafetler ile takılan yeşil, sarı, kırmızı poşular ayrı bir renk kattı. 

Yerel müzik gruplarının söylediği şarkılar eşliğinde binlerce kişinin aynı anda halaya durması ile metlerce uzayan bir halay oluştu. Kutlama coşkulu şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla devam ediyor. 

SİLOPİ 

Kobanê'nin IŞİD'den temizlenmesi haberi üzerine başlayan kutlamaların bir diğer merkezi ise Silopi oldu. HDP Silopi İlçe Örgütü binası önünde toplanan binlerce yurttaş kutlamalara başladı. Araların belediye eş başkanlarının yanı sıra DBP, HDP ilçe yöneticileri ile belde yöneticilerinin de bulunduğu binlerce kişi, yerel müzik gruplarının söylediği şarkılar eşliğinde halaya durdu. KCK bayrakları ve PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın fotoğraflarının bulunduğu kutlama alanında kadınların giydiği yöresel kıyafetler renk cümbüşüne neden oldu. Kutlama coşkusu çekilen halaylarla devam ediyor. 

BEYTÜŞŞEBAP

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde ise YPG/YPJ savaşçılarının Kobanê zaferi davul-zurna eşliğinde kutlanıyor. Halk Meydanı'nda toplanan binlerce kişi hep bir ağızdan, "Biji berxwedana Kobanê" ve "PKK halktır halk burada" sloganları atarak zaferi kutluyor. 

MALATYA 

Malatya'da ise Kobanê zaferi Kobanêli ailelerin de katıldığı etkinlikle kutlandı. Merkez Emeksiz Üst Kavşağı'nda bir araya gelen yüzlerce kişi çalınan davul ve zurna eşliğinde uzun süre halay çekti. Sık sık "Bıji berxwedana YPG/YPJ" ve "Bıji serok Apo" sloganlarının atıldığı kutlamada, havai fişeklerin patlamasıyla coşku doruğa ulaştı. 
Çekilen halayların ardından Malatya Emek ve Demokrasi Platformu adına açıklama yapan platform üyesi Ali Tufan Karakuş, elde edilen zaferin Kürt özgürlük mücadelesi savaşçıları ile Türkiye ve Kürdistanlı devrimcilerin eseri olduğunu söyledi. DAİŞ çetelerinin Kobanê'den sökülüp atılmasıyla kendilerini yaratan efendileriyle baş başa kaldığını söyleyerek, "Kobanê direnişi ve direnişin zaferle taçlanması ülkemiz halklarının bahçesinde yetişen umut çiçeğidir" dedi.

YÜKSEKOVA

Kobanê zaferi Hakkari'nin Yüksekova (Gever) ilçesinde coşkuyla kutlandı. HDP-DBP ilçe örgütlerinin öncülüğünde HDP ilçe binası önünde bir araya gelen binlerce kişi, Cengiz Topel Caddesi'nde kitlesel yürüyüş gerçekleştirip Özgürlük Meydanı üzerinden tekrar ilçe binası önüne geldi. Çevredeki binalara PKK Lideri Abdullah Öcalan, Kobanê'de yaşamını yitiren YPG/YPJ savaşçılarının posterleri ile pankartlar asıldı. YPG, YPJ ve KCK bayrakları taşıyan kitle, sloganları attı. Kobanê'de yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunulmasının ardından konuşan HDP Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Hamit Geylani, Kobanê'deki zafer ve özgürlük güneşinin Yüksekova'da doğduğunu ve bu güneşin tüm Kürdistan'ı özgürlüğüne kavuşturacağını söyledi. 

Konuşmaların ardından, binlerce kişi davul zurna eşliğinde kutlamalara başladı ve zafer sloganları attı. Cadde boyunca halaya duran 7'den 70'e binlerce kişi metrelerce uzunlukta zafer halayına durdu. Kutlamalar büyük bir coşkuyla sürüyor.

IĞDIR 

Iğdır'da yurttaşlar Kobanê'nin özgürleştirilmesini halaylar çekerek kutladı. DBP ve HDP il örgütleri tarafından DBP binası önünde sabah saatlerinde başlatılan kutlama uzun süre devam etti. 

MUŞ

Muş'ta HDP ve DBP'nin çağrısıyla dün akşam saatlerinde başlayan kutlamalar devam ediyor. Yüzlerce kişinin bir araya gelip PKK ve YPG şarkıları eşliğinde halaylar çektiği Belediye Meydanı'na poster ve pankartlar asıldı. Yoğun önlem ve dondurucu soğuğa rağmen saatlerce halay çeken kitle, "Biji İerok Apo", "Bijî berxwedana Kobanê", "PKK halktır halk burada" sloganları atarak kutlamayı sonlandırdı.

MALAZGİRT 

Muş'un Malazgirt ilçesinde, DBP ilçe binası önünden Narin Kale Caddesi'ne yürüyüş gerçekleştirildi. Yüzlerce yurttaşın katıldığı yürüyüşte Kobanê zaferi ile ilgili sloganlar atıldı. Yürüyüşün ardından yeniden DBP binası önüne gelen kitle, "Çerxa Şoreşe" marşı eşliğinde saygı duruşunda bulunduktan sonra yerel sanatçıların ezgileri eşliğinde halaylar çekti. 

VARTO 

Muş'un Varto ilçesinde, DBP İlçe Örgütü öncülüğünde yüzlerce yurttaşın katılımıyla kutlama gerçekleştirildi. Konuşmaların ardından Kobanê direnişinin anlatıldığı sinevizyon gösterisi yapıldı. Kutlama halay çekilmesi ile son buldu. 

ÇALDIRAN

Van'ın Çaldıran ilçe merkezinde ise araçlar konvoy halinde şehir turu attı. Daha sonra araçlardan inen yurttaşlar Vanyolu Caddesi üzerinde yürüyüş yapıp slogan attı. DBP İlçe Örgütü önüne gelen yurttaşlar, burada havai fişekler eşliğinde halay çekerek Kobanê'nin özgürlüğünü kutladı. Yapılan konuşmaların ardından halaylar çekilmeye devam edildi.

ÖNCEKİ HABER

İşsizin parasını faize yatırmışlar

SONRAKİ HABER

TOKİ AK Saraya’a ilişkin bilgi vermedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...