22 Ocak 2015 14:06

Paran kadar itiraz et

Eğer sesimizi çıkarmaz bunlara boyun eğersek ileride bizlere yaptırmak istedikleri her şeyi yaptıracaklardır

Paylaş

Orkun KAYA
Ceyda ÇERİ
Keşan

Bildiğimiz üzere, YGS’ye giriş ücretine %25 zam yapıldı. Yapılan %25’lik zamla geçen sene 40 TL olan sınav ücreti bu sene 50 TL’ye yükseldi. LYS’ye giriş ücreti ise 30 lira, LYS 5 oturum olduğundan toplam 150 lira. Soru kitapçığı ve cevap kağıdı inceleme 50 lira, YGS ve LYS toplam 6 oturum olduğundan 300 lira. Şifre edinme ücreti 5 lira, fotoğraf güncelleme ücreti 10 lira, soru başına yapılan her itiraza 20 liralık bir ücret konuldu. Yani sorulara itiraz etmezsek burada sayılan her şeyi yaparsak 515 lira ödemiş oluruz. YGS’ye giriş ücretine %25 asgari ücretliye %6 zam yapılıyor.

YGS ve LYS’deki ücretler ve üniversitelerdeki katlamalı harçlar MEB’in ce YÖK’ün işi ticarete döktüğünü, geleceğimizi tamamen parayla belirlediğinin en büyük göstergesidir.
20 liramız varsa sorulara itiraz edebileceğiz eğer yoksa itiraz edemeyeceğiz. Umarız itiraz edecek soru çıkmaz. Ama gençlerin ÖSYM’ye güveninin kalmadığını belirtmek istiyoruz.
Geçmişte olan ve hala olduğunu düşündüğümüz şifre skandalları, sınavlar yüzünden intihar eden onlarca genç, eksik sorular, hatalı soru kitapçıkları, sınav sonuçlarında soruların tamamen yayınlanmaması nedeniyle yanlışlarımızın neler olduğunu görememek ve aldığımız puanlara itiraz edememek... ÖSYM’ye güven duymamamız için söylebileceklerimizden yalnızca birkaçı. “Acaba bu sene sınavlar sonrasında soruların hepsi yayınlanacak mı?​” diye düşünüyoruz. Eğer yayınlanırsa ÖSYM soru başına itiraz hakkına 20 TL almak için mi yayınlayacak? Yani bunu para kazanmak için mi yapacak?

Kayseri’de liseliler YGS’ye yapılan %25’lik zammı yapılan basın açıklamasıyla protesto ettiler. Bu tür protestoların Türkiye’nin her yerinde yapılması gerekir. Liselileri yani sınava girecek olan kişileri bu ortak talepte birleştirmeliyiz. Eğer sesimizi çıkarmaz bunlara boyun eğersek ileride bizlere yaptırmak istedikleri her şeyi yaptıracaklardır.

ÖNCEKİ HABER

#EmeğinizFinansmanımızdır

SONRAKİ HABER

Sen De Gel Arkadaş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...