08 Ocak 2015 14:19

1 saat boyunca ‘kurtarın bizi’ diye bağırmışlar

Erzurum'un Aşkale ilçesinde göletin ortasında bulunan elektrik direğindeki arızayı gidermek için bindikleri deniz bisikleti alabora olunca boğularak ölen 5 elektrik işçisinin, 1 saat boyunca “Bizi kurtarın” diye bağırarak yardım istediği ortaya çıktı.

Paylaş

Hümeyra PARDELİ

Erzurum'un Aşkale ilçesinde göletin ortasında bulunan elektrik direğindeki arızayı gidermek için bindikleri deniz bisikleti alabora olunca boğularak ölen 5 elektrik işçisinin, 1 saat boyunca “Bizi kurtarın” diye bağırarak yardım istediği ortaya çıktı.  

Erzurum ile Bayburt kara yolu üzerindeki Karasu-2 Hes’e ait gölette 3 Nisan 2012 günü, 29 köyün elektriğini sağlayan 4 direkten birinde arıza meydana geldi. Enerji nakil hattındaki arızayı gidermek için Tedaş çalışanı Mustafa Arifoğulları (56), taşeron işçiler Feridun Öztürk (39), Rıdvan Takım (35), Şahin Baykal (24), Ahmet Sait Turan (21) deniz bisikleti ile gölete açıldı. Ancak bisiklet alabora oldu ve üzeri buz tutan gölete düşen işçiler boğularak yaşamını yitirdi.

Bunun üzerine 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinde Aras Elektrik İl Müdürü Ziya Özpeker, İşletme Bakım Müdürü Tuncer Yeşilyurt, Personel Müdür Vekili Şahin Torun, taşeron firmanin sahibi Fehmi Temel, mühendis Nurullah Gülmüş, İdeal Enerji’nin Proje Müdürü Ahmet Duran Kürkçü hakkında ‘Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak’ suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

24 TAKSİTLE PARA CEZASI

Geçen 26 Kasım günü görülen karar duruşmasında mahkeme heyeti, sanıklar Ziya Özpeker, Şahin Torun, Tuncer Yeşilyurt, Fehmi Temel, Ahmet Duran Kürkçü, Nurullah Gülmüş’ü ‘Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmaktan’ 3 yıl 4’er ay hapis cezasına çaptırdı. Heyet hapis cezasını 36 bin 450 TL adli para cezasına dönüştürülmesi ve para cezasının 24 ay eşit taksitlerle ödenmesine karar verdi. Ölenlerin yakınlarının avukatı Emine Arslan Avcı ise cezayı az buldukları için kararı temyiz etti.
İşçilerin ölümü ile ilgili hazırlanan 21 sayfalık gerekçeli kararda, taşeron firmada çalışan işçilerden Yasin Tuna’nın ifadesine yer verildi. Arızayı gidermek için Sarıbaba köyüne gittiklerini anlatan Yasin Tuna, “İlk önce Mustafa Arifoğulları ile Feridun Öztürk buz üzerinde yürüyerek arıza yerine gitmeye çalıştı. Başarılı olamayınca deniz bisikletiyle gittiler” dedi.

KURTULMA İSTEKLERİ ALGILANDI!

Tanık Uzman Jandarma Çavuş Tolga Karataş ise “Gölet yüzde 80 oranında buzla kaplıydı. İşçilerden 4’ü yarıya kadar suya batmış halde ‘bizi kurtarın’ diye bağırıyordu. Bölük komutanım, arama kurtarma müdürlüğünü aradı, ben de zıpkın çektim ancak başarılı olamadım. Bize en yakın işçi ile aramızda 200-250 metre mesafe vardı” diye konuştu.

Gerekçeli kararda devrilen direği onarmak için 2 kişilik deniz bisikletine 5 kişinin bindiğine dikkat çekildi. Yer yer buz tutmuş gölette devrilen direğe doğru ilerlerken deniz bisikletinin su aldığı için fonksiyonunu yerine getiremediğini, bu yüzden işçilerin suya düştükleri belirtilen kararda, kurtulmak için bir saate yakın mücadele verdiklerine, kurtulma isteklerinin çevrede toplananlar tarafından algılandığı ve görüldüğüne işaret edildi.

HELİKOPTER 2 SAAT SONRA GELDİ

Ancak teknik yetersizlik nedeniyle müdahale edilemediği vurgulanılan kararda gönderilen kurtarma ekiplerinin zamanında ulaşıp müdahale edilemediği anlatıldı. Gerekçeli kararda şu ifadeler yer aldı: “Olayda ölenlerin kusuru, sanıkların tali kusurlu olması ve idarenin kurtarma çalışmalarındaki zafiyeti; bu minvalde Erzurum Valiliği İl Kriz Merkezinin 12 Nisan 2012 tarih ve 102 sayılı üst yazısı Vali Yardımcısı Ömer Hilmi Yamlı tarafından imzalanmış ekinde olayın kriz merkezine saat 18.24’de bildirildiği, saat 18.50’de Jandarma Bölge Komutanlığından helikopter istendiği, ancak helikopterin il merkezinden saat 20.15’de havalandığı, saat 20.40’da olay mahalline intikal ettiği, saat 19.45’de Valiliğin talebi üzerine Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Genelkurmay Başkanlığından kurtarma helikopteri görevlendirmesini istediği, Malatya’dan görevlendirilen helikopterin saat 22.55 sıralarında olay mahalline ulaştığının bildirildiği dikkate alındığında sanıklara verilen temel cezada kısmen teşdit (artırım) uygulanmış, ancak böyle bir neticeye öngörmedeki uzaklık, eylemin sonuçlarının vahametinde sanıkların dışında kalan dava dışı kurtarma unsurlarının katkısı, ölenlerin de bu sonuçtaki etkileri gözetilerek alt sınırdan çok ayrılınmadan cezaya hükmedilmiştir.” (Erzurum/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Namet’te sendika düşmanlığı

SONRAKİ HABER

Devlet Ceylan Önkol'un ailesine borç çıkardı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...