06 Ocak 2015 00:38

Karadolap Spor Kulübü: Irkçılığa ve haksızlığa karşı mücadele edeceğiz

Karadolap halkı, takımlarının hedef tahtasına konulmasının hem kulübün hem mahallelinin politik duruşundan kaynaklandığını söyleyerek, 'Bize karşı geliştirilen tutum da politiktir' diyorlar.

Paylaş

İstanbul 1. Amatör küme 12. grup takımı olan Karadolap Spor Kulübünü, bir çoğumuz Hürriyet gazetesi başta olmak üzere yerel basında Zeytinburnu Spor Kulübüyle oynadığı maça dair çıkan haberler ile tanıdık. Oynanan maçın üzerinden on gün geçmesine rağmen neden şimdi Karadolap Spor Kulübü hedef tahtasına yerleştirildi. Karadolap halkı bu duruma tepkili. Yaşadıklarının sebebinin, hem kulübün hem mahallelinin politik duruşundan kaynaklandığını söyleyerek, “Oynanan ve habere konu olan karşılaşmada maç bir kez bile durmamış, normal saatinde bitmesine rağmen bize yapılananlar politiktir. Soma’da toprak altında kalanları unutmadık unutmayacağız” diyorlar. Daha önce de gezi eylemlerinde yer almayı kendilerine görev bilen mahalleli ve kulüp üyeleri, “Berkin Elvan’ı, Gezi Parkı’nı bu ülkenin taşını toprağını, sularını ormanlarını sevmenin gerçek yurtseverliğin ispatı olduğuna inanarak HES’lere, rantsal dönüşümlere, mülksüzleştirmeye karşı durmanın onuruna vicdanına sahibiz” açıklamasıyla tepkilerini dile getirmişlerdi. Belediyeden yardım alamayan kulüp, kendi sahalarında oynanan maçlardan gelirini sağlıyor. Oyuncuların gönüllü oynadığı  takımında tüm oyuncular semtte oturan gençlerden oluşuyor.

BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI
Bunun üzerine bir basın açıklaması yapan Karadolap Spor Kulübü yönetici ve  taraftarı, Hürriyet gazetesinin tek taraflı polis raporları ve federasyonun elinde olduğunu bildiğimiz hakem-gözlemci tutanaklarına dayanarak yaptığı servis edilmiş habercilik anlayışının gerçeklere kör sağır, güçten güçlüden yana tutumuna hiç şaşırmadıklarını söylediler. Basın açıklamasını okuyan Kulüp Başkanı Çayan Dursun, “Aksine ülke gerçeklerine uzak olmayışımızın, haksızlıklar karşısında tavır alışımızın bir bedeli olduğunu başından beri biliyorduk” diyerek “Bahsi geçen Zeytinburnu maçıyla bizi hak etmediğimiz cezalarla sindireceklerini, korkutacaklarını sananlar yanıldıklarını er geç anlayacaklar” diye konuştu. 
Disiplin kurullarında görüşülmesi gereken durumun tertip komitesinin görev ve yetkileri dışında karara bağlanmış tebliğ edilmesine tepki gösteren Dursun, “Federasyon Başkanı Yemen Ekşioğlu ile yaptığımız görüşmede alınan kararın hukuk dışılığı belirtilmiş ancak kendisinden “Ben hırsızım malınızı çalıyorum. Siz de çaldırmayın” gibi akla mantığa uymayan bir cevap alınmıştır. Cezaya yaptığımız itirazla yalnız sonuçlarına değil yaşanan bu keyfi tutuma, ırkçılığın, mezhepçiliğin bir hakaret biçimi olarak devam etmesine de karşıyız” dedi. 

‘IRKÇILIĞA MARUZ KALIYORUZ’
Gittikleri her maçta ırkçılığa maruz kaldıkların söyleyen Dursun, “Zeytinburnu’da oynadığımız ilk maçta inancımıza, ırkımıza, fikrimize küfür edilirken görevli saha komiserlerine, hakemlere rağmen tek bir satır bile yazılıp çizilmemiş olmasının suçunu tarafımızca kendilerinin bilgilendirmemiş olmasıyla geçiştiren bir ‘‘Federasyon Başkanı’’ ve görevlileri ne kadar güvenilir ve tarafsızdır” dedi. 
Geçen sezonda Büyükdere maçında Çayırbaşı Stadında oyuncularının soyunma odasının basıldığını araçlarının lastiklerinin kesildiğini, söyleyen Dursun, “Maç başlama saati uzamış iken muktedir ve hakkaniyetli Federasyon neden bırakın maçın iptalini basit bir uyarı bile yapma gereği duymamıştır. Zeytinburnu’da yaşananlara seyirci kalan tutum, sahamızda oynanan maçta çevik kuvvetin çağrılması, gizli gözlemci, maçın başka sahada oynanması gibi tarafgir tutumlara neden olmuştur” diye konuştu. Basın açıklamasına, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Eyüp Şube Başkanı Hüseyin Güzelgül, dernek ve parti temsilcileri de katıldı.

EKŞİOĞLU: IRKÇILIĞA KARŞIYIM
Tartışmlara dair görüştüğümüz TFF İstanbul İl Başkanı Yemen Ekşioğlu şöyle konuştu: “Bu müsabaka öncesi ve sonrası yaşananlardan dolayı hakem raporu gözlemci ve temsilci raporlarını göz önüne alarak karar aldık. İlk maçta galiba Zeytinburnu’da Aleviler ile ilgili Karadolap Spor Kulübüne küfür edilmiş ve olayların başlamasına vesile olmuş. Ben ırkçılığa karşıyım onların da itirazı olsaydı onu da değerlendirirdim.” 
Zeytinburnu’da gözlemci var mıydı sorusunu cevaplayan Ekşioğlu, “Benim iki gelinim de alevi, ırkçılığa karşıyım. Irkçılık yapanın da Allah belasını versin. Haftada 600 tane maç var ben ancak olaylı maçlara gözlemci, denetlemeci gönderebilirim. Talep etmedikleri sürece gönderemem” sözlerini kullandı. Hürriyet gazetesinde çıkan ve Karadolap taraftarlarının tepki gösterdiği haberi hatırlatmamız üzerine Ekşioğlu şunları söyledi: “Türkiye bu maçı konuşuyor mesaj vermek istedim. Yapanın yanına kâr kalmasın. Türk futbolunda bir daha böyle olmasın. Zeytinburnu Spor düşerse düşsün ama Karadolap taraftarına sahip çıkacaktı. Irkçılık yapan, sahalarda taşkınlık yapan kulüplerin tescilinin düşürülmesini konusunu da genel başkanımızla görüştüm” dedi.

KULÜPLER ARASI DAYANIŞMA
Karadolap Spor Kulübüne destek için gelen kulüp yöneticileri ile görüştük. 
Söğütlüçeşme Gençlik Spor Kulübü Kaptanı Mehmet Ali Hoş: Zeytinburnuspor ile iki sezondur aynı gruptayız. Merkezefendi tesislerinde oynadığımız maçta 90 dakika boyunca küfürlerine maruz kaldık taraftarlarımıza saldırdılar. Biz onları sahamızda çiçeklerle karşıladık. Ama onlar, 2. maçta sahamıza seyircileriyle  bıçaklarla girdiler. Güvenlik nedeniyle hakem maçı oynatmadı. Hakem raporlarında bunların yazılmasına rağmen bu kulüp ceza almadı. 
Çeliktepe Ümitspor Kulübü yetkilileri de basın açıklamasına  katılarak bir açıklama yaptı. “TTF İstanbul Yemen Ekşioğlu’nu kınıyoruz. Kendine amatör sporda kabul ettirmiş ahlaklı sporcu yetiştirmeyi çalışan hepimize dost Karadolap Spor Kulübüne yapılan haksızlığı bilen ama ses çıkarmayan tüm yetkilileri de göreve çağırıyoruz.” 


BAŞKA BİR SPOR KÜLTÜRÜ MÜMKÜN

Bektaş ÇİÇEK *

Bir süreden beri taraflı tarafsız herkes tarafından bir şekilde günah keçisi ilan edilmiş şiddet eksenli basit sıradan bir amatör spor kulübüymüş gibi algıya maruz bırakılmış Karadolapspor Kulübünün evveliyatını, amacını, fikrini bilmeyenler tarafından nasıl bir algıya tabii olduğuna şahidiz. Dolayısıyla kendimizi anlatmak bir ihtiyaç halini aldı. Karadolapspor Kulübü Sayayokuşu adı altında 1950’li yıllardan itibaren Haliç kıyısına yerleşmiş fabrikalara paralel olarak yoğunluğu doğudan göç etmiş ailelerin yaşadığı Sayayokuşu semtinde 1974 yılında bir mahalle takımı olarak kuruldu. Gecekondulaşmanın yoğun olduğu mahallede halen mevcut olan spor sahasını kendi imkanlarıyla o zamanın koşullarında düzenleyen gençlerin özverileriyle farklı bir yapılaşmanın izin verilmediği spor ve rekreasyon alanı mahallenin nefes aldığı tek yer!.. Geçmiş dönemde yerel yönetimlerin burayı imara açma girişimlerine engel olmakla kalınmayıp mevcut alanın şimdiki plan ve projeleri de mahalle halkının ortak onayı ve çalışmasıyla yeşil alan olarak günümüze ulaştırıldı. Kulüp 1992 yılında dernek statüsü almasına rağmen gerek mevcut yerel yönetimlerin ilgisizliğinden gerekse o zaman ki federe olma koşullarının zorluğundan istenen sıçramayı yapamadığı halde 1996 yılından sonra geleneksel hale gelen Metin Göktepe turnuvalarıyla spor ve gençlik buluşmalarının sağladığı ivme ve 2008 yılında yapılan bir dizi toplantı sonrası 2009 yılında tekrar kuruldu ve 2010 yılında federe olmaya hak kazanarak amatör müsabakalara katılma hakkı elde etti. O günden bu yana içinde olduğu bu düzenin işleyişine karşı sürdürdüğü mücadeleyi ülke koşullarından bağımsız olmamak kaydıyla keyfi tutumlara, yap boz tahtasına döndürülmüş spor politikasına, kulüpler birliği adı altında yerel yönetimler yoluyla tek tipleştirmeye ve sadaka kültürü mevcut oluşumların karşısında durarak göstermeye devam etti.
Bu vizyonsuz, plansız, hukuksuz anlayışın yarattığı şiddet ve cebrin bizleri başka takımlarla düşman yapmasına izin vermeyeceğiz. Yeni bir kültür yeni bir spor yeni bir dünya pekala mümkün... Bölen kutuplaştıran, ayrıştıran bütün ifadelere yönetim biçimlerine, spor sahalarının bir tür iktidar mücadelesi ve dayatması gibi kullanılmasına katılımcıların onayı olmaksızın karar mercilerinin tayin ettiği biçimiyle oynanmasına da karşıyız. İhtiyaçların ortak akılla belirlendiği amatör ruhun inşa edileceği, öğretmenin değil paylaşmanın esas olacağı bir altyapı kültürünün takipçisi öncüsü olmaya devam edeceğiz. Avrupa’da örnekleri olduğu gibi 7’den 70’e herkesin katılımcı olacağı veteran liglerde dahil maddi kaygıların olmadığı bir yapılanmanın tarafı olmaya hazırız. Karadolap Spor Kulübü olarak fikri, vizyonu, ön görüsü olan birey-aile-toplum yapılanmasına katkı sunan nerede bir mazlum varsa dayanışmayı vazife bilen bu ülkenin derelerini, dağını, toprağını, ormanını en az değerleri, inançları, gelenekleri kadar önemseyen bizler vardık ve var olmaya inatla devam edeceğiz.

* Antrenör

(SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Almanya ırkçılara geçit vermedi

SONRAKİ HABER

Zümrüt Kelebeği’nin kısa öyküsü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...