01 Ocak 2015 12:30

70 yıllık tekel binasını yıktılar

Sinop Gerze’de bulunan 70 yıllık tekel binası yerle bir edildi. Gerze’de bulunan, tek seferde 700 işçinin çalıştığı ancak 2005’ten beri işlevsizleştirilmiş tekel binası yıkıldı.

Paylaş

Gerze’de bulunan, tek seferde 700 işçinin çalıştığı ancak 2005’ten beri işlevsizleştirilmiş tekel binası yıkıldı. Gerzeliler ise binayla birlikte hatıraların da yerle bir edildiğini söyledi. Daha önce bu binada çalışan  Tekel emeklilerinden Yaşar Özdemir, “Tekel, sadece orada çalışan 700 işçinin ekmek kapısı değil binlerce Gerzeli tütün üretici köylünün de ekmek kapısıydı. Çünkü ürettikleri tütünleri getirip Tekel’e satar geçimlerini sağlarlardı” dedi. Başka bir tekel emeklisi Ali Kalay ise “Milyonlarca üretici köylü bu kapıdan ekmek kazandı. Türkiye’nin her yerindeki tekel işletmeleri bir bir boşa alındı, iptal edildi. Gerze’nin de bu 700 işçi çalıştıran, üretici köylülerin tütününü alıp değerlendiren onlara da bir ekmek kapısı olan; sadece işçiler, üretici köylüler değil, Gerze’nin tüm esnafına de ekmek kapısı olan tekel işletmesi 2005 yılında işlevsizleştirildi. Son hatırası olan bina da yerle bir edildi” diye konuştu.

Tekel’e ürettiği tütünü satarak geçimini sağlamış üretici köylülerden eski muhtar Faik Dev ise şunları söyledi: “Peş peşe gelen özelleştirmeci siyasal iktidarlar tekeli yok ederek köylünün bu olanağını elinden almış oldular. Köylünün üretip verebileceği ürün kapasitesi düştü. Köylünün kalkınmasını savunan makamlar yok mu Ankara’da? Köylüler olarak gözden çıkarıldık mı? Satıldı mı köylüler?”
Esnaf Murat Çömlek ise “Tekel binasının yıkılışından üzüntü duydum. Annem orada çalıştı, bize ekmek getirdi. Devlet nasıl Gerze’nin bu en önemli geçim kaynağını özelleştirmelere kurban edip yok ettiyse; onun yerine aynı kapasitede bir ekmek kapısı yaratmaya borçludur Gerze’ye” dedi. (Sinop/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yılbaşında direniş pastası kesildi

SONRAKİ HABER

Kayıp-kaçak bedelleri tekrar tahsil edilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa