31 Aralık 2014 08:36

Akkuyu ÇED raporunun iptali için dava açıldı

Mersin Nükleer Karşıtı Platform, Akkuyu'da yapılması planlanan nükleer santral için verilen ÇED raporunun iptali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hakkında Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

Akkuyu ÇED raporunun iptali için dava açıldı

Mersin Nükleer Karşıtı Platform, Akkuyu'da yapılması planlanan nükleer santral için verilen ÇED raporunun iptali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hakkında Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform, Akkuyu ÇED raporunun iptali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na dava açtı. Mersin Bölge İdare Mahkemesi'ne başvuran platform üyeleri, başvuru öncesi adliye önünde, "Akkuyu Fukuşima olmasın" ve "Nükleer santral istemiyoruz" pankartlarının arkasında bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklamaya HDP yöneticileri ve Mersin Barosu'ndan avukatlar da destek verdi. Açıklamada konuşan Mersin Tabip Odası Başkanı Ful Uğurhan, dünyayı büyük felaketlere sürükleyen nükleer santralleri istemediklerini belirterek, onaylanan ÇED raporunun iptalini istedi. Halkın istemediği ve karşı çıktığı bir projeyi zorla büyük şirketler eli ile halkın yaşamına sokulma istendiğini belirten Uğurhan, "Son derece insani olan sağlık ve yaşama hakkımızı hiçe sayarak ÇED raporunu onayladılar" dedi.

'NÜKLEER SANTRALLERİN 60 YILLIK TARİHİNDE BÜYÜK BEDELLER VERİLDİ'

Nükleer santrallerin 60 yıllık kısa tarihinde çevre ve insanlara verdiği zararları insanlığın çok büyük bedellerle ödeyerek deneyimlediğini vurgulayan Uğurhan, ÇED raporunu onaylayanların Bölge Tabip Odası'na ve konunun uzmanlarına sorma gereği duymadığını, santralin doğaya ve insan sağlığına verdiği zararların boyutunu kimlere sorulduğunun bilinmediğini ifade etti. Nükleer santralin faaliyet aşamasına geldiğinde santralden çıkacak olan atıkların nereye atılacağına dair hiç bir bilgi olmadığını belirten Uğurhan, "Bütün gelişmiş ülkelerde nükleer var bizde de olsun" düşüncesini savunanlar bilmelidir ki bu santral Rusların olacak" diye konuştu.

Ülkenin yenilenebilir enerji kaynakları bakımından son derece avantajlı olmasına rağmen bunun yerine kaynağı dışarıdan gelecek bir yöntemde ısrar edilmesinin kabul edilmez olduğunun altını çizen Uğurhan, nükleer santrali yaptırmayacaklarını ifade etti.

Mersin Baro Başkan Yardımcısı Sami Dündar ise 145 sayfalık dava dilekçesini Bölge İdare Mahkemesi'ne sunacaklarını ve mahkemenin ÇED raporunun iptali yönünde karar vermesini talep edeceklerini söyledi. İnsanlığı ve doğayı yok edecek olan nükleer enerji istemediklerini vurgulayan Dündar, mücadele etmeye devam edeceklerini dile getirdi. (DİHA)

Evrensel'i Takip Et