Metin’in adı köy kütüphanesinde
Görevi başındayken polisler tarafından dövülerek katledilen gazetemiz muhabiri Metin Göktepe’nin adı İzmir’in Torbalı ilçesine 20 kilometre uzaklıktaki Karakızlar Köyü’nde yaşayacak. Üzüm ve zeytin yetiştiriciliğinin yapıldığı köyde, muhtarlık binasının üst katı kütüphane yapıldı.

Gazeteci Vedat Gökçay’ın öncülüğünde, Torbalı Gazeteciler Cemiyeti, ÇYDD, Eğitim Sendikaları ve ÇOVAK (Çocukları, Kadınları ve Aileleri Koruma Derneği) katkıları ile oluşturulan “Karakızlar Gazeteci Metin Göktepe Kütüphanesi” dün yapılan törenle açıldı.
Açılışa Göktepe’nin annesi Fadime Gökepe ile ablası Meryem Göktepe de katıldı.
Vedat Gökçay açılış konuşmasında “Köy çocuklarına bir kütüphane projesi” kapsamında, 1.5 yıllık çalışmanın sonucunda 6 bine yakın kitap, bilgisayar ve satranç odaları ile kütüphaneyi oluşturduklarını belirtti.
KÜLTÜRÜN KAYNAĞI KİTAPLAR
Ardından söz alan ÇOVAK Derneği Basın Sorumlusu Birgül Çakıcı, Metin Göktepe’nin yaşamını anlattı. Çakıcı, “Halkın haber alma hakkı mücadelesinde yaşamını yitiren Metin Göktepe’nin adını yaşatmaktan mutluyuz, saygıyla anıyoruz” dedi.
Torbalı Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Ergün kültürün kaynağı olan kitabın yapraklarının bu mütevazi yapı içerisinde açılıp kapanacak olmasından büyük mutluluk duyduklarının ifade etti. Metin Göktepe’nin ölümünün basın tarihi içerisinde en büyük travmalardan birini yaşattığını belirten Ergün, “Onun ismi burada sonsuza kadar anılacak” dedi.
ÇOCUKLAR SEBAHATTİN ALİLERİ OKUSUN
Fadime Göktepe, oğlu Metin öldürüldüğünde yetkililerin “Duvardan düştü” açıklamasını hatırlatarak, “Arkadaşları sahip çıktı. Kendilerinin öldürdüğünü kabul ettiler. Türkiye’de devlet, adalet, insan hakları var mı? Benim için hepiniz Metinsiniz” dedi.
Meryem Göktepe de, 1909’ da öldürülen Hasan Fehmi Bey’den, Hrant Dink’e kadar ülkenin gazeteci cinayetleri cennetine dönüştürüldüğünü belirtti. Toplumsal belleğin diri tutulması anlamında kurulan kütüphanenin oldukça anlamlı olduğunu ifade eden Meryem Göktepe, “Toplumsal Bellek Platformu olarak dileğimiz, ‘Çocuklar Sebahattin Ali’leri okusun’du. Kütüphaneye emeği geçenler bunu sağlamış” dedi.
Gazetemiz adına İzmir Temsilcisi Emine Uyar da bir konuşma yaparak, Metin Göktepe’nin ölümünde gösterilen gazeteci dayanışmasına dikkat çekti.
Kütüphanenin açılmasından sevinç duyan çocuklardan biri sevincini kendi yazdığı şiirini okuyarak paylaştı. Konuşmaların ardından Fadime Göktepe’nin kestiği kurdele ile kütüphane açıldı.
Kadınların evde hazırladıkları ikramlar birlikte yenildi. (İzmir/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et