22 Aralık 2014 02:02

Kız kardeşlerimiz için kapıları çalıyoruz

Ortadoğu’da bir süredir vahşet yaşanıyor. Televizyonlarda izlediğimiz görüntüler hepimizin kanını donduruyor. Şengal dağlarında Êzidîler katlediliyor. Sağ kalanlarda canını kurtarmak için yollara düşüyor. Susuzluktan ölen bebeklerini geride bırakan kadınların feryatları duyuluyor.

Paylaş

Gülçin TUNÇKOL/Eskişehir Ekmek ve Gül okurları adına

Ortadoğu’da bir süredir vahşet yaşanıyor. Televizyonlarda izlediğimiz görüntüler hepimizin kanını donduruyor. Şengal dağlarında Êzidîler katlediliyor. Sağ kalanlarda canını kurtarmak için yollara düşüyor. Susuzluktan ölen bebeklerini geride bırakan kadınların feryatları duyuluyor. Köle pazarlarında satılan yüzlerce kadın, gericiliğe barbarlığa karşı topraklarını savunan gençler, sınırdaki kamplarda yaşama mücadelesi veren binlerce Kobaneli… Okuduğumuz her katliam haberiyle üzülüyoruz öfkeleniyoruz lanet okuyoruz. Oradaki kadınların yerine bir an için bile kendimizi koymak belki dayanılmaz oluyor.

Ancak Kobanê’deki insanlar hâlâ bu barbarlığa karşı savaşıyor yaşama mücadelesi veriyor. Sınırın öte yanında yaşanan bu barbarlığa gericiliğe karşı mücadele eden kadınlar ‘IŞİD kazanırsa bütün kadınlar kaybeder’ diyor. Biz de Türkiye’den Kobanêli  kızkardeşlerimizin sesine kulak veriyor, kızkardeşlik köprüleri kuruyoruz. Eskişehirden de bu köprünün bir ayağını örmek için çalışmaya başladık. Ekmek ve Gül okurları olarak Gültepe mahallesinde tek tek kadınlarla neler yapabileceğimizi konuştuk. Alevilerin yoğun olarak yaşadığı mahallede kadınlar mezhep ayrımı yaparak yüzlerce insanı katleden IŞİD’e ve bu çeteye destek verdiği için hükümete de tepkililer.
Kapısını çaldığımız hemen  her kadın yaşananlardan haberdar ve oldukça duyarlı. Beş lirası bile olsa paylaşmak isteyen, kullanmadığım battaniyem var diyen bir berede olsa gönderecek misiniz diye soran kadınlar bunlar. Oradaki çocukların belki yüzünü güldürür diye torununun oyuncaklarından vermek isteyen teyzede var, bir araya geldikleri günlerde kendi çocuklarına ördükleri kıyafetleri  toplayarak Kobanê’deki çocuklarda üşümesin diye gönderecekler de. Konuştuğumuz yaklaşık 100-150 kadından birkaçının ‘hükümet önce kendi halkına yardım etsin, ilgilensin’ sözü aslında emekçi kadınların yaşam koşullarını da ortaya koyuyor. Ancak yine de Kobanêli kadınlara, çocuklara yardım eli  işçi ve emekçi kadınlardan, mahallerden geliyor. Kampanyamızı  büyütmek için  daha çok kadına duyurmak  ve kız kardeşliğimizi pekiştirmek için kapıları çalmaya devam ediyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Toplusözleşme, toplu sorun!

SONRAKİ HABER

Bir çığlıktı Maraş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...