19 Aralık 2014 13:46

Diyarbakır Abdulkadir Çakmak için yürüdü

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır il örgütünün çağrısıyla bir araya gelen Diyarbakırlılar, polis kurşunuyla öldürülen 16 yaşındaki Kadir Çakmak’ın posterini taşıdı, sorumluların açığa çıkarılmasını istedi.

Paylaş

DBP Diyarbakır İl Örgütü İran’ın PJAK’lı tutsaklara yönelik baskısını, IŞİD saldırılarını ve gözaltı, tutuklama ve polis katliamlarını yürüyüşle protesto etti. Koşuyolu Parkı’nda toplanan binlerce kişi polis önce barikatıyla engellenmek istendi. Yapılan görüşmelerin ardından kitle İstasyon Meydanı’na kadar yürüdü. Burada konuşan DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Ali Şimşek, “Kürtler Şengal’de, Rojava’da, Kobanê’de, Urmiye’de, her yerde direniyor. Bölge güçleri Kürtlere ve kazanımlarına saldırmaktan vazgeçsin” dedi. Türkiye’de son dönemde artan gözaltı ve tutuklamalara değinen Şimşek, “Türkiye gözaltı ve tutuklamalara son vermeli. Geçtiğimiz gün yoldaşımız Abdulkadir Çakmak güvenlik güçleri tarafında vurularak katledildi. AKP bu politikasından derhal vazgeçmelidir. Bu olayın sorumluları tespit edilip, cezalandırılmalıdır” dedi.

‘DEVLET KÜRTLERİ POTANSİYEL SUÇLU GÖRÜYOR’

Daha sonra söz alan DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Hafize İpek ise İran, Suriye, Irak ve Türkiye’de Kürtlere yönelik saldırıların sürdüğünü belirterek, “Türkiye’de AKP Hükümeti’nin güvenlik güçleri, makul şüphe gerekçesi ile yaptığı gözaltı ve tutuklama furyasını genişleterek devam ettirmektedir. AKP’nin güvenlik güçleri, gözaltı ve tutuklama furyası ile başlatmış olduğu siyasi soykırımlarına katliamları da ekleyerek Kürtleri sindirmeye çalışıyor. Kamu güvenliği adı altında 3 gün önce Sur ilçemizde 16 yaşında sivil yurttaşımız Abdulkadir Çakmak’ı katleden hükümetin güvenlik güçleri, sokakta gezen herkesi hedef almaktadır” dedi. AKP’nin Kürtleri potansiyel suçlu olarak gördüğünü söyleyen İpek, “Hükümet kamu düzenini sağlayacağım diye sivil yurttaşları da katletmektedir. AKP’nin bu uygulamaları kabul edilemezdir. Halkımıza ve mücadelemize dönük geliştirilen tüm bu saldırıları kınıyoruz” dedi.

Yapılan açıklamanın ardından aralarında belediye eş başkanlarında bulunduğu bir grup Sur içine geçerek Kadir Çakmak’ın vurulduğu yere karanfiller bıraktı. (Diyarbakır/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

İmralı heyeti Öcalan’la görüştü

SONRAKİ HABER

Kobanêlileri taşımak da makul şüphe nedeni oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...