evrensel.net
PAYLAŞ

Man Adası nerede, nasıl gündeme geldi?

DETAYLAR
Harita görseli Google Maps'ten alınmıştır.
AŞAĞI KAYDIR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Erdoğan'ın ailesinin 'yurt dışına para transferi'ne dair iddiasında bahsettiği Man Adası neresi?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve akrabalarını vergi kaçırmakla suçladığı 28 Kasım 2017 tarihli grup toplantısı konuşmasında bahsettiği Man Adası, İrlanda Denizi'nde, Britanya Adaları'nın coğrafi merkezinde bulunuyor.

Man Adası, ilk kez 8. yüzyılda Viking yerleşkesi olarak kullanılmaya başlandı. 1079'da Godred Crovan tarafından Mann ve Adalar adlı Nors krallığı kuruldu. 1266'da Norveç Kralı IV. Magnus tarafından Perth Antlaşması uyarınca İskoçya'ya bırakıldı. 14. yüzyılda İngiliz egemenliğine girdi ve 1765'de Birleşik Krallık'a bağlandı.

Man Adası, iç işlerinde bağımsız, dış işlerinde Birleşik Krallık'a bağlı. Birleşik Krallık Kraliçesi II. Elizabeth aynı zamanda Man Adası'nın devlet başkanı. Kraliçenin adada kullanılan unvanı 'Man'ın Efendisi'dir. Bu unvan her iki cinsiyet için de kullanılabilir. Bununla birlikte Birleşik Krallık ve Hindistan kraliçesi Victoria, 'Man'ın Hanımefendisi' unvanını kullanmayı tercih etmiştir.

Adanın resmi olarak yönetimi Devlet Başkanı olan Kraliçenin vekili konumundaki bir Valiye (İngilizce: Lieutenant Governor) bağlı fakat son zamanlarda bu merci, adanın yürütme organı olmaktan çıkmış ve daha çok seremoniler ile ilişkili devlet başkanı rolünü almıştır.

Man Adası Avrupa Birliği üyesi değil ancak AB ile yapılan antlaşmalar uyarınca sınırlı şekilde mal dolaşımına izin verilmektedir.

Man Adası bayrağı ve devlet arması bir üçgen şekilini alan üç bacak göstermektedir. Man Adası kuyruksuz kedisi ile meşhurdur. Bu üç bacaklı şekil ve kedilerin neden kuyruksuz olduğuna dair birçok yerel efsane vardır. (HABER MERKEZİ)

İLGİLİ HABERLER
DİĞER HABERLER