23 Kasım 2019 10:51

Çanakkale orman katliamının eşiğinde: Sondaj çalışması ve ağaç kesimi sürüyor

Koza Madencilik, Çanakkale’nin merkeze bağlı Serçiler ve Terziler köyleri civarındaki maden sahasında sondaj çalışmalarını sürdürüyor. Aynı bölgede ağaç kesimleri de yapılıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Seçkin SAĞLAM
Çanakkale

FETÖ soruşturmaları kapsamında TMSF devredilen Koza Madencilik, çalışmalarına kaldığı yerden devam ediyor. Çanakkale’nin merkeze bağlı Serçiler ve Terziler köyleri civarında, Atikhisar Barajı Koruma Havzası içerisinde yer alan maden sahasında şirket sondajlarına devam ederken yine aynı bölgede yapılan ağaç kesimleri tepki çekmeye devam ediyor. Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, “Çanakkale halkının musluğu her açtığında korkulu rüya görmesini istemiyoruz” derken, Orman Bölge Müdürlüğünden yayınlanan bilgi notunda ağaç kesimlerinin “gençleştirme çalışması” olduğu iddia edildi.

Çanakkale’nin, tek ve alternatifsiz su kaynağı Atikhisar Barajı’nın su toplama havzası ve koruma alanı içerisinde bulunan Serçiler ve Terziler Köyleri civarındaki bulanan maden sahasında Koza Madencilik sondajlarına devam ediyor. Sondaj çalışmaları ve ağaç katliamına ilişkin olarak bölgeye giderek incelemelerde bulunan Çanakkale Belediye Başkanı Yardımcısı İrfan Mutluay, bölgede hızla orman katliamı yapılacağını düşündüklerini, bunun örneklerinin daha önce görüldüğünü ifade ederek, “Çanakkale halkının musluğu her açtığında korkulu rüya görmesini istemiyoruz. Çünkü Çanakkale halkına sağlıklı su ulaştırma görevi Çanakkale Belediyesinindir, onun sorumluluğundadır” dedi.

“HUKUKİ VE FİİLİ HAKLARIMIZI KULLANACAĞIZ”

Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, “Biraz önce, çok büyük bir alanda, kesilen orman ağaçlarını gördük, genç-yaşlı denmeden traşlanan orman arazisini gördük. Tabi bunu soracağız, ilgili kurumdan bilgi alacağız. Bunlar hangi amaçla kesildi/kesiliyor? Dileriz madencilik amacıyla kesilmiyordur, ama sanmıyoruz. Geçmişte de bunların örneklerini yaşadık. Şu anda da sondaj yapılan alandayız, görevlilerle ve burada çalışanlarla yapmış olduğumuz görüşmede madenin, Koza firmasının sondaj çalışması olduğunu söylediler. Buradan alınan numuneleri değerlendireceklerini ve buradaki cevherin özelliklerini saptayacaklarını bize bildirdiler. 2009 yılında alınan ruhsatla da Alamos Gold Kirazlı’da benzer bir süreci başlatmıştı. Önce sondajlar yapıldı, sonra değerlendirildi. 2017 yılına kadar hukuki süreçler ve ÇED süreçleri takip edildi, sonrasında da ağaçlar kesilmişti. Şimdi de burada sondaj için alanlar ayrılıyor ve çok sayıda sondajın yapılacağını gördük, işaretlendiğini gördük. Burada hızla bir orman katliamının yapılacağını düşünüyoruz önümüzdeki süreçte. Buna şu aşamada dur demek istiyoruz. Bizler gerek Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Komitesi olarak, gerekse Çanakkale Belediyesi olarak hem hukuksal hem de fiili olarak burada haklarımızı kullanacağız. Çanakkale halkının musluğu her açtığında korkulu rüya görmesini istemiyoruz. Çünkü, Çanakkale halkına sağlıklı su ulaştırma görevi Çanakkale Belediyesinindir, onun sorumluluğundadır. Musluğu her açtığımızda, suyumuzu siyanür karıştı mı, ağır metal karıştı mı, korkusuyla yaşamak istemiyoruz. Bu coğrafyayı sonuna kadar korumaya kararlıyız” dedi.

ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ: MADENCİLİK ÇALIŞMALARI İLE İLGİSİ YOK

Basında ve sosyal medyada yer alan haberlere ilişkin Orman Bölge Müdürlüğünden yayınlanan “bilgi notu” ile ağaç kesimlerinin madencilik çalışmaları ile ilgili olmadığı ifade edildi. Söz konusu açıklamada, “Terziler-Serçiler mevkiindeki ağaç kesimlerinin altın veya başka bir madencilik çalışmalarıyla ilgisi olmayıp; ormancılık faaliyetleri kapsamında yer alan ormanların gençleştirme çalışmaları aynı zamanda bakımını sağlama çerçevesinde yapılan planlı ve programlı teknik çalışmalardır” denildi.

ÖNCEKİ HABER

Talat Atilla kimdir?

SONRAKİ HABER

"Benim burjuvam" "senin burjuvan"ı dövmez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...