03 Aralık 2014 11:16

'Yeni Türkiye' yolsuzlukta dünya markası!

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün 2014 küresel yolsuzluk listesinde, geçen yıla göre en sert düşüşü yaşayan ülke Türkiye oldu. Türkiye küresel yolsuzluk sıralamasında bir yılda 11 basamak birden yükselerek 64’üncü sıraya tırmandı.

Paylaş

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün 2014 küresel yolsuzluk listesinde, geçen yıla göre en sert düşüşü yaşayan ülke Türkiye oldu. Türkiye küresel yolsuzluk sıralamasında bir yılda 11 basamak birden yükselerek 64’üncü sıraya tırmandı.

Endekste 50 puandan 45 puana düşen Türkiye, bu yılki raporda 175 ülke arasında, 64’üncü sırayı Umman ve Makedonya ile birlikte paylaştı.

Merkezi Berlin’de bulunan, yolsuzlukla mücadele etmek amacıyla kurulan ve dünyanın pek çok ülkesinde örgütlü olan Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International-IT) tarafından 2014 Dünya Yolsuzluk Algısı Endeksi açıklandı. Spiegel dergisinde yer alan haberde, raporda “Türkiye’deki yolsuzluk artışının siyasal durumla bağlı” olduğunun belirtildiği bilgisi yer aldı.

YOLSUZLUK SİYASAL YAPI İLE BAĞLANTILI

Siyasal olarak sağlam temeli olmayan ülkelerde yolsuzluğun artış gösterdiğine dikkat çekilen raporda, “Bu tür ülkelerde basın özgürlüğü kısıtlamaları en yüksek oranda olurken, şeffaf para akışı ve finansal güçlü kontrol ve karar mekanizmasının en alt düzeyde olduğu saptanmıştır” denildi.

Rapora göre, en az yolsuzluğun görüldüğü ülke Danimarka oldu. Organizasyon, bu ülkedeki firma kontrol mekanizmasının AB, ABD ve G20 ülkeleri tarafından da örnek alınmasını istedi. En az yolsuzluğun görüldüğü ülkeler sıralamasının ilk onunda Yeni Zelanda, Finlandiya, İsveç, Norveç, İsviçre, Singapur, Hollanda, Lüksemburg, Kanada ve Avustralya yer aldı. Almanya ise 12. sıradaki yerini korudu.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün raporunda Ukrayna Avrupa’da en çok yolsuzluğun saptandığı ülke olurken, AB içerisinde ise İtalya, Bulgaristan ve Romanya yolsuzluğun en çok görüldüğü ülkeler oldu.

Raporda özellikle son günlerde yolsuzlukla mücadele veren ve başarılı olamayan Çin şeffaflık listesinde 100. sıraya kadar gerilerken, Brezilya 69. sıraya düştü.

BANKALAR PARA AKLIYOR

IT sözcüsü Robin Hodess, uluslararası bankaları, yolsuzluklar konusunda haksız elde edilen milyonları bulan kara parayı aklamakla suçlarken, "Her banka skandalının altında bir kara para aklama olayı çıkıyor. Bu genelde vergi cenneti küçük ada devletleri üzerinden oluyor" dedi. Hodess, kara para ve rüşvet paralarının Frankfurt, Londra ve New York gibi uluslararası borsalara akıtıldığına dikkati çekti.

Her yıl yayınlanan ‘Yolsuzluk Algısı Endeksi’nde ülkeler, 0 ilâ 100 arası bir puanla değerlendiriliyor; yolsuzluğun en az olduğu ülkeler ilk sıralarda yer buluyor.

‘KANIMA DOKUNUYOR’ DEDİKÇE!

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye’nin sıralamasının şu ankinden daha iyi olduğu durumda şu eleştiriyi getirmişti: Türkiye’nin Dünya Saydamlık Örgütü’nün ülke sıralamasında 52. sırada bulunması kanıma dokunuyor. Önümüzde 51 tane ülke var. Niye biz şeffaf, açık, dürüst yönetim noktasında falanca filanca ülkeden geriyiz, niye biz ilk 10’a giremiyoruz. Efendim niye yüzde altı, yüzde yedi büyümüyoruz? Büyümek istiyorsak tasarruf yapacağız, kaynakları verimli kullanacağız, haksız, hukuksuz, kanunsuz; yolsuzluk yapmayacağız. Adam gibi devlet yöneteceğiz, adam gibi bir toplum olacağız.”

Çiçek’in ardından, Kasım ayında Avustralya’da gerçekleştirilen G-20 Liderler Zirvesi’de konuşan Ahmet Davutoğlu da, “Gelişmekte olan ülkelerin en büyük sorunlarında biri de yolsuzluk” diyerek yolsuzlukla mücadele çağrısı yapmıştı.

Hükümet sözcüleri ‘kanımıza dokunuyor’ dedikçe, soyut ‘mücadele çağrısı’ yaptıkça, 17-25 aralık yolsuzluk operasyonlarının üzerinin örtüldüğü Türkiye, hızla, dünya sıralamasındaki en berbat ülkeler arasındaki yerini sağlamlaştırıyor. (Münih/DHA)

ÖNCEKİ HABER

1,6 milyon kişi günlük 4,73 liraya geçiniyor!

SONRAKİ HABER

Sınırda insan zinciri kopmuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...