28 Kasım 2014 00:54

Asbestten 30 yılda 500 bin kişi ölecek!

Sağlık Bakanlığı, Çanakkale’ye bağlı Dumanlı köyünün her yanının asbestli malzeme ile döşendiğinin ortaya çıktığını duyurduğumuz haberimizle ilgili açıklama yaptı. Müzeezinoğlu iddiaları kabul ederek, köyde gerekli önlemlerin alındığını ifade etti. Ayrıca, gelişmiş ülkelerde asbest teması sebebiyle önümüzdeki 30 yıl boyunca 500 bin kişinin kanser sebebiyle kaybedilmesi beklendiğini belirtti.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı Dumanlı köyünün yollarının ve okul bahçesinin, kanserojen madde içerdiğinden dolayı yasaklanan asbestli malzeme ile döşendiği bilimsel raporlarla birlikte ortaya çıkmıştı. Köydeki kanser vakalarını araştıran bilim insanları, kanser vakalarıyla, asbest arasında ilişki olduğunu tespit etmişti. Gazetemiz de bu alayı, 9 Nisan 2014 tarihinde “Duman aralandı kanser göründü” manşetiyle duyurdu. HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, konuyu Sağlık Bakanı Mehmet Müzezzinoğlu’na sordu. Soru önergesine cevap veren Bakan, köydeki asbest maruziyeti ve kanser olaylarını doğrulayarak, konuyla ilgili bilimsel çalışmaların sürdüğünü,  köyde gerekli bilgilendirme ve önlemlerin alındığını ileri sürdü.

ALMANYA’DAN BİLE İYİYMİŞİZ!

Mehmet Müezzinoğlu yanıtında asbestin akciğer zarında kalıcı hasarlar yapabildiğine dikkat çekerek, gelişmiş ülkelerde endüstriyel asbest teması sebebiyle önümüzdeki 30 yıl boyunca 500 bin kişinin kanser sebebiyle kaybedilmesi beklendiğini belirtti.

Asbestle ilgili Almanya gibi gelişmiş ülkelerde bile gerekli önlemlerin alınamadığını ileri süren Müezzinoğlu, buna karşın Türkiye’nin Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) aracılığıyla konuyla ilgili tüm gelişmeleri yakından takip ettiğini ve gerekli önlemleri aldığını iddia etti. Müezzinoğlu, dünya genelinde asbest maruziyetinin genellikle mesleki olmakla beraber, ülkemizde çevresel etkenlerle de gerçekleştiğini aktarırken, özellikle kırsal bölgelerde aktoprak ismi ile ev içi sıvalarda, çatı izolasyonunda bu maddenin kullanılmasının en önemli maruziyet kaynağını oluşturduğunu dile getirdi.

‘DUMANLI’DA ÖNLEM ALDIK’

Lapseki Dumanlı köyündeki asbest sorunu ile ilgili Bakanlık ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇÖMÜ) iş birliği içerisinde çalışma yürütüldüğünü aktaran Bakanlık, bölgedeki asbestli toprağın kullanımının sonlandırılması, mevcut ocakların üzerinin örtülerek yeşillendirilmesi, köydeki evlerde ve ahır, samanlık vb. yerlerde asbestli toprak kullanımının terk edilmesi gibi önlemlerin alındığını ifade etti. Müezzinoğlu, yöre halkına asbest konusunda eğitim verildiğini, konuyla ilgili afişlerin köyde asıldığını ve broşürler dağıtıldığını da vurguladı.

1200 KÖYDE ASBEST ŞÜPHESİ

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ülkemizde asbest sorunu olma ihtimali olan 58 ildeki 1200’ün üzerinde köyden asbest şüpheli örnekler alındığını ve alınan örneklerin Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde ön değerlendirmeye alınarak, şüpheli bulunan yaklaşık 1250 örneğin TÜBİTAK’a gönderildiği bilgisini verdi. Müezzinoğlu, çalışanlarda asbest maruziyeti önlemek için, sağlık risklerinden korunması, sınır değerlerin ve diğer özel önlemlerin belirlenmesinin hedeflendiğini belirtti.

DUMAN ARALANDI KANSER GÖRÜNDÜ

ÖNCEKİ HABER

Mücadelenin önündeki engel tüzük müdür?

SONRAKİ HABER

Trabzonspor: 3 - Metalits Kharkiv: 1

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...