06 Kasım 2014 09:21

Sınırı geçmeye çalışan Kader Ortakaya katledildi

Kobanê direnişine katılmak için Rojava’ya geçmek isteyen Kader Ortakaya da TSK'ye bağlı askerlerin açtığı ateşte katledildi. Bölgede bulunan Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile Van Milletvekili Aysel Tuğluk, da olayı doğruladı.

Paylaş

Sınır hattında insan zinciri oluşturmak isteyen Özgür Sanat Girişimi sanatçılarına asker gaz bombalarıyla saldırdı. Gerçek mermilerin de kullanıldığı saldırıda, 2'si sanatçı 4 yurttaş yaralandı. Öte yandan aynı esnada Kobanê direnişine katılmak için Rojava’ya geçmek isteyen Kader Ortakaya da TSK'ye bağlı askerlerin açtığı ateşte katledildi. Ortakaya'nın Toplumsal Özgürlük Platformu üyesi olduğu belirtildi. Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Hayat TV'de yaptığı açıklamada Ortakaya'nın daha önce askerlerle, IŞİD militanlarının görüntülendiği noktada vurulduğunu belirtti.

Sınır hattındaki direnişe destek vermek amacıyla iki gündür Suruç'ta bulunan Özgür Sanat Girişimi sanatçıları Suruç'un batısında bulunan sınırın sıfır noktasındaki Boydê köyünde insan zinciri oluşturmak istedi. Sanatçılar, sınırın her iki yakasında da araçlarıyla bekleyen Kobanêli yurttaşlar ve köylüler tarafından sloganlarla karşılandı. Sınırın diğer tarafında bulunan Tilşeîr Tepesi'nde konuşlanan YPG/YPJ güçleriyle karşılıklı olarak "Bijî Berxwedana Kobanê", "Bijî Berxwedana YPG/YPJ", "Bijî Serok Apo" sloganları atan sanatçılar, basın açıklaması yapmak istedi. Sanatçılar adına konuşan Ferhat Tunç, Kobanê'deki direnişe dikkat çekerek, basın açıklaması yapmalarına izin verilmediğini kaydetti. Tunç'un konuşması sırasında sınırda bulunan Türk askeri kitleye gaz bombalarıyla saldırdı. Saldırı sadece sınırın bu tarafına değil öte tarafında bulunan Kobanêlilere de yapıldı. Saldırıda çok sayıda gaz bombasının yanı sıra gerçek mermilerin de kullanıldığı bildirildi.

ÇOK SAYIDA YARALI VAR

Gerçek mermi ve gaz bombalı saldırı sonucu sanatçılardan Ali Baran ve Adil Aslan ile 75 yaşındaki Mustafa Kılıç ve Naif Aslan adlı yurttaşlar ayaklarından yararlanarak hastaneye kaldırıldı. Gaz bombasından çok sayıda kişinin de etkilendiği kaydedilirken, gazdan etkilenen bazı yurttaşların ve sanatçıların da hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.

Aynı anda sınırın öte tarafında bulunan yurttaşların üzerine de gaz bombası atıldı. Bu saldırıda da gerçek merminin kullanıldığı belirtildi.

TSK'ye bağlı askerlerin Kobanê'ye geçmekte olan 23 yaşındaki sosyoloji mezunu Kader Ortakaya'nın üzerine de ateş açtığı, Ortakaya'nın yaşamını yitirdiği belirtildi. Urfa’nın Siverek ilçesi doğumlu olan Kader Ortakaya’nın bir grup ile sınırı geçmeye çalıştığı belirtiliyor. Ortakaya’nın cenazesi şu anda Kobanê’de. Ortakaya'nın cenazesinin daha sonra Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan Urfa Adli Tıp Kurumu'na getirileceği öğrenildi. (Urfa/DİHA)

Kader Ortakaya, önde zafer işareti yapıyor...

ÖNCEKİ HABER

Avcılar’da Ermenek yürüyüşü

SONRAKİ HABER

İstanbul'da YÖK protestosuna polis saldırısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...