10 Haziran 2014 06:00

Erzin termiğine durdurma

Hatay’ın Erzin ilçesi Aşağı Burnaz mevkiinde bulunan 5 termik santral projesinden biri olan kömürlü termik santral projesinin yürütmesi durduruldu. Hatay İdare Mahkemesi, Selena Kömür Santralinin ÇED raporu hakkında, bölgede bulunan bütün termik santral projelerinin bölgeye vereceği toplam etkinin hesaplanmadığını ifade etti. Mahkeme ayrıca, deprem ve tsunami tehlikesine de dikkat çekti.

Erzin termiğine durdurma
Paylaş

 Volkan PEKAL
Adana

Hatay’ın Erzin ilçesi Aşağı Burnaz mevkiinde bulunan 5 termik santral projesinden biri olan kömürlü termik santral  projesinin yürütmesi durduruldu. Hatay İdare Mahkemesi, Selena Kömür Santralinin ÇED raporu hakkında, bölgede bulunan bütün termik santral projelerinin bölgeye vereceği toplam etkinin hesaplanmadığını ifade etti. Mahkeme ayrıca, deprem ve tsunami tehlikesine de dikkat çekti.

TOPLAM ETKİ HESAPLANMALI

Doğu Akdeniz’de bulunan 17 termik santral projesinin 5’i Erzin’de diğerlerinin büyük kısmı ise Körfez’de bulunuyor. Kömürlü santralin ÇED raporu ile ilgili mahkemenin görevlendirdiği bilirkişi raporuna göre, termik santral projelerinin hepsinin çevrede yaratacağı toplam etki hesaplanmadı. Mahkeme de, aynı bölgeye kurulması planlanan termik santrallerin çevrede yaratacağı toplam zararı göz önüne alarak, “Bölgede telafisi güç zararlar doğuracağı ve bölge birinci dereceden deprem riski altında olduğu için” ÇED raporu hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Daha önce de söz konusu kömürlü termik santralin yakınındaki doğal gazlı termik santral için yürütmeyi durdurma kararı verilmiş, ancak inşaatı bitmiş olan santral üretime başlamıştı.

KARAR EMSAL NİTELİĞİNDE


Davanın avukatı Ümit Arif Özsoy, kararın emsal niteliğinde olduğunu ifade ederek, Körfez’de planlanan termik santrallerin çoğunu kapsayabileceğini dile getirdi. Özsoy, deprem ve beraberinde oluşabilecek tsunami riskine dikkat çeken bu kararın diğer santraller için de esas oluşturabileceğini söyledi.

KÖYLÜLERİN İÇME SUYU HAVZASINDA

Bilirkişi heyetinin raporuna göre termik santrallerden çıkacak olan emisyonlar sınır değerlerini aşarak toplumsal maliyeti hesaplanamayacak, telafisi güç sonuçlara neden olabilir. Karara gerekçe olan raporda, diğer santrallerden çıkan emisyonlar da eklenince projenin gerçekleştirilmesinin sakıncalı olduğu vurgulanıyor. Adana’nın Ceyhan ilçesine bağlı köylerin içme suyunu sağladığı Burnaz su kaynağının yer aldığı bölgede zeminin geçirimli olması nedeni ile uzun vadede yer altı sularının ve kaynak suyunun kirlenebileceği ifade ediliyor. Rapor ayrıca 6.0 ve daha büyük derecede depremlerin ortalama bir periyotta tekrarlandığı, depremlerin tsunamilere sebep olduğu bölgede termik santral yapılmasının riskli olduğu söylüyor. 

ÖNCEKİ HABER

12 gazeteye 13 milyonluk ilan

SONRAKİ HABER

Taksit azaldı borç arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...