15 Şubat 2014 14:06

Aydınlar, Öcalan'a Özgürlük kampanyası başlattı

'Barış için Öcalan'a Özgürlük Platformu', PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için başlatılan imza kampanyasını, açıkladığı deklarasyon ile duyurdu. 127 aydının imzaladığı deklarasyonda, 'Öcalan'ın özgürlüğü Türkiye'ye demokrasinin ve Kürdistan'a barışın dönüm noktası olacaktır' denildi.

Aydınlar, Öcalan\'a Özgürlük kampanyası başlattı
Paylaş

'Barış için Öcalan'a Özgürlük Platformu', PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için başlatılan imza kampanyasını, açıkladığı deklarasyon ile duyurdu. Aralarında Vedat Türkali, Yıldırım Türker, Nazan Üstündağ, Nükhet Sirman, Mithat Sancar, Kemal Aytaç, Veysi Sarısözen, Aydın Engin, Vivet Kanetti, Toman Çelik, Garo Palyan ve Oya Baydar'ında bulunduğu 127 aydın, sanatçı, siyasetçi, akademisyen, hukukçu ve gazetecinin çağrısıyla yayınlanan deklarasyonda, "Öcalan'ın özgürlüğü Türkiye'ye demokrasinin ve Kürdistan'a barışın dönüm noktası olacaktır" denildi.

"Barış için Öcalan'a Özgürlük Platformu", Elite World Hotel'de düzenlediği basın toplantısı ile deklarasyonunu açıkladı. Toplantıya Emine Ayna, Garo Paylan, Akın Birdal, Aydın Engin, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, EHP İstanbul İl Başkanı Sibel Uzun, Gazeteci Ender İmrek, Avukat Fırat Epözdemir, Ufuk Uras, Rojda, Erol Berxwedan gibi isimler katıldı. Toplantı salonuna PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın fotoğrafının ve çeşitli dillerde "Öcalan'a özgürlük" yazılı pankart asıldı. Açılış konuşmasını platform üyelerinden Avukat Eren Keskin yaptı.

EYLÜL'E KADAR SÜRECEK

Keskin," Birçoğunuz bildiği gibi platform iki yıl önce bir araya geldi. Bu çalışmayı başlatırken bir tek amacımız vardı. Barışın gelmesi ve savaşın son bulması. Barışı savaşanların yaptığını çok iyi bilen bizler, Öcalan'ın özgürlüğünün önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi. " İlk başlarda çalışmalarımız zor süreçlerden geçti. Geldiğimiz bu noktada barışın gerçekleşmesi için savaşan tarafların eşit koşullarda olmasının son derece önemli olduğunu düşünerek, Öcalan'ın ve tüm siyasi tutsakların özgürlüğü için imza kampanyası başlattık" diyen Keskin kampanyanın Eylül ayına kadar devam edeceğini Türkiye, Kürdistan ve Avrupa'da devam edeceğini kaydetti.

'ÖCALAN ÖZGÜR OLMALI

Keskin'in konuşmasının ardından deklarasyon metnini platform sözcüsü Zübeyde Teker okudu. Teker, "Bir milat yaşıyoruz. Devlet zihniyeti her ne kadar dirense de, Türkiye toplumu, tarihinin derin günahlarıyla birer birer yüzleşmeye çalışıyor. Tüm bu yüzleşmelerin açığa çıkaracağı şey; toplumsal barış, hakikat ve adaletle karşılıklı bir affediş ruhudur" dedi. Bu toprakların katliamlar ve savaşlarla yazılan, şiddetin yoğunca kullanıldığı tarihini, barış ve demokrasi ile yeniden yazma vakti olduğunu ifade eden Teker, " Bizler, Türkiye'nin demokratik ve özgürlükçü bir kimlik kazanmasını isteyenler olarak, devlet eliyle yıllarca sürdürülmüş kirli politikaların ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan sosyal, siyasal, ekonomik tüm yozlaşmaların ancak demokratikleşme ve eşitlikçi toplumsal sözleşme ile son bulacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
 

"Bu temelde; Türkiye'de onurlu barışın ve demokratik çözümün mimarı olan Abdullah Öcalan'ın ve yasakçı yasalar, anti-demokratik anayasa nedeniyle haklarından men edilen tüm siyasi tutsakların özgür kalması gerektiğine inanıyoruz" diyen Teker, barıştan ve demokrasiden yana olan herkesi imza kampanyasına destek olmaya çağırdı. İmza metninde ise "Abdullah Öcalan ve Türkiye'deki siyasi tutuklulara özgürlük talebini destekliyorum. Öcalan'ın özgürlüğü Türkiye'ye demokrasinin ve Kürdistan'a barışın dönüm noktası olacaktır" ifadeleri yer aldı.

Teker'in deklarasyonu açıklamasının ardından toplantı konukların konuşması ile devam ediyor.

Deklarasyon metnine imza atan aralarında gazeteci, insan hakları savunucusu, akademisyen, yazar, aydın, hukukçu, siyasetçininde bulunduğu çağrıcıların alfabetik sıraya göre isimleri şöyle:

Abdullah Tarhan, Adnan Cengiz, Ahmet Karagöz, hmet Özer , Gazeteci Ahmet Tulgar, Akın Birdal, Ali Geçimli , Ali Tekbaş, Amed Dicle, Axin Birol, Aydın Engin, Ayfer Düzdaş, Baki Gül, Berfin Emektar, Burhan Sönmez, Bülent Turan Cahit Mervan, Celal Başlangıç, Cevat Öneş, Deniz Esmer, Deniz Türkali, Devrim Demir, Ender İmrek, Ercan Kanar, Erdal Doğan, Erdal Er, Farqin Azad, Ferda Çetin, Ferhat Tunç, Feride Laçin, Fırat Epözdemir, Filiz Cizreli, Eşber Yağmurdereli, Garo Paylan, Genım, Gülten Kaya, Günay Aslan, Hakan Gündüz, Hakan Tahmaz, Halil Savda, Haşim Aydemir, Hicri İzgören, İhsan Eliaçık, İlhan Bakır, İshak Karakaş, Kemal Aytaç, Kemal Ulusoy, Leman Yurtsever, M. Emin Aktar, Mahmut Taşçı, Maruf Alan, Meral Tekçi, Mervan Tan, Mesut Gever, Mesut Med, Metin Ayçiçek, Metin Bulut, Mithat Sancar, Mizgin Tahir, Murat Çakır, Murat Timur, Adnan Cengiz, Ahmet Karagöz, Azad Kızılkar, Gıyasettin Şehir, Naci Kutlay, Aslan Aydoğan, M. Emin Yalçınkaya, Mehmet Kaya, Naci Sapan, Nadire Mater, Nazan Üstündağ, Nazım Alpman, Necdet Hasgül, Necdet İpekyüz, Noşirevan Elçi, Nuket Sirman, Nur Sürer, Nurcan Baysal, Nurcan Değirmenci, Nurcihan Yılmaz, Nuroj Tezel, Nusret Hivron, Oya Baydar, Ömer Şahin, Pınar Öğünç, Raci Bilici, Reyhan Yalçındağ, Rezan Bayram, Rıdvan Turan, Rojda Şenses, Roni Erez, Roni Margulies, Rugeş Kırıcı , Ruken Yılmaz, Ruknettin Gün, Selçuk Mızraklı, Selim Ölçer, Several Ballıkaya, Seyda Perinçek, Sibel Özbudun, Siyabend Aslan, Suat Bozkuş, Suavi, Sultan Tezel, Suzan Samancı, Şah İsmail Bedirhanoğlu, Şexmûs Sefer , Şilan Yüksekkaya, Taner Koçak, Tarık Ziya Ekinci, Temel Demirel, Toma Çelik, Tuncay Yılmaz, Ufuk Uras, Uygar Gültekin, Vedat Türkali, Vedat Yıldırım, Veysi Sarısözen, Vivet Kanetti, Yavuz Akkuzu, Yıldırım Türker, Yılmaz Bayram, Yüksel Selek, Zana Dursun, Zelal Özgökçe, Figen Yüksekdağ, Sibel Uzun.

ÖNCEKİ HABER

İspanyol polisi göçmenlere plastik mermi atmış

SONRAKİ HABER

Mardin\'de 10 bin öğrenci \'okul sütü\'nü reddetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...