29 Ocak 2014 06:00

TOKİ arazileri ucuza kapatıyor

İstanbul 3. Havalimanı projesi kapsamında tarım arazileri kamulaştırılacak köylerden biri olan Yeniköy’de endişe hakim. Köylüler, emsal fiyatların neredeyse 20’de biri olan kamulaştırma bedelleri karşısında şaşkın ve tepkili.

TOKİ arazileri ucuza kapatıyor
Paylaş

Sinem UĞURLU
İstanbul


İstanbul 3. Havalimanı projesi kapsamında tarım arazileri kamulaştırılacak köylerden biri olan Yeniköy’de endişe hakim. Köylüler, emsal fiyatların neredeyse 20’de biri olan kamulaştırma bedelleri karşısında şaşkın ve tepkili.

3. Havaalanı Projesi kapsamında Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından acele kamulaştırılması hakkındaki karar, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlandı. Bakanlar Kurulu tarafından alınan karara göre, İstanbul’da, Arnavutköy ilçesi, İmrahor, Tayakadın ve Yeniköy köyleri ile Eyüp İlçesi, Ağaçlı, Akpınar ve İhsaniye köylerinde yer alan bazı taşınmazlar, İstanbul 3. Havaalanı Projesi kapsamında TOKİ tarafından acele kamulaştırılacak.

Tek geçim kaynakları olan tarım arazilerine acele istimlak kararı gelen Yeniköy’deyiz. Köylüler, 1924 yılında mübadele ile Selanik’ten göç ederek Yeniköy’e yerleşmiş. TOKİ’nin kamulaştırma kararı; 520 hanesi olan köyde, 350’ye yakın hanenin 700 dönümlük tarım arazisi için geçerli.

EMSAL SATIŞLARIN ÇOK ALTINDA

TOKİ arazilerin metre karesine 22 TL ile 55 TL arasında değer biçiyor. Ancak köylüler, büyük bir mağduriyetle karşı karşıya olduklarını belirtiyor. Topraklarına yok pahasına el konulduğunu, tarım arazileri de ellerinden giderse bütün geçim kaynaklarını kaybedeceklerini söylüyorlar. Emsal gösterilen satış fiyatları da bu mağduriyeti ortaya koyuyor. Yeniköy’de en son metrekaresi 410 TL’ye resmi arazi satışı yapıldı.

Yeniköy’ün sokaklarında, kahvelerinde bu konu tartışılıyor. Geçtiğimiz günlerde eylem yaparak seslerini duyurmaya çalışan köyde iki görüş hakim. Köylülerin bir kısmı arsaların değerinin verilmesini, bir kısmı ise arazilerinin hiçbir şekilde ellerinden alınmamasını istiyor.

‘KÖYLÜYE BİLGİ VERSİNLER’


Muhtar Timur Çevik, köylerinin yakınına 3. Havalimanı’nın yapılacağını duyduklarında sevindiklerini, ancak sevinçlerinin kısa sürdüğünü söylüyor: “Yerlerimiz değerlenecek, yıllardır sıkıntı çeken köylümüz biraz rahatlayacak sandık. Ama köylünün mutluluğu fazla sürmedi. Biz arazilerinin gerçek değerinin tespit edilmesini, mağduriyetlerin giderilmesini ve bir komisyonun köye gelip bilgi vermesini istiyoruz. Biz devlete karşı değiliz, halkımız eşkıya da değil. Devlet insanları mağdur etmesin, değerinde kamulaştırmayı yapsın.”

TOKİ ENDİŞESİ

Köydeki bir diğer endişe de, kamulaştırma kararının TOKİ tarafından verilmesi. Köylülerde; TOKİ’nin arazileri ucuza alıp, lüks konutlar yapmak üzere daha yüksek fiyata satılacağı düşüncesi hakim. Köylülerden Cemal Özkurt, bu endişeyi, “TOKİ’nin işi ne bir sefer burada?​” diyerek dile getiriyor. Burada ormancılık, hayvancılık gitti elimizden zaten. Burada çok güzel yaşantımız vardı. Kömür ocağıydı, maden ocağıydı derken hepsi elden gitti. Şimdi bir de arazilerimizi alacaklar” diyor.

‘MESELE BİZİM BURADA VAR OLMAMIZ’


Muharrem Yücetürk de, arazilerin satılmasını istemeyenlerden: “Mesele 300-500 fiyat vermeleri değil. Mesele bizim burada var olmamız.” Bölgedeki kömür ve maden ocaklarından kaynaklı kötü yönde etkilendiklerini ifade eden Yücetürk, babasıyla ilgili bir hikayesini anlatıyor: “Rahatsızlığında dolayı uzun yıllar köyü pek göremedi. 15 sene sonra köyün tamamını göreceği tepeye çıkardım onu. Görünce köyü, gözleri doldu. Kömür ocakları arazimizi mahvetti. Buralar bize atalarımızdan kaldı. İstanbul’da yaşayamayız biz. Boğulur bu insanlar orada.”

ÖNCEKİ HABER

‘Yevmiyeci hoca’ya tazminat yok

SONRAKİ HABER

Araba kadar evde yaşıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...