01 Aralık 2013 18:43

Tuncel: HDP yeni zihniyetin temsilcisi

HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Türkiye'nin kendi geçmişle yüzleşmesi gerektiğini belirterek bunun için yeni bir zihniyetle yeni bir anayasa yapmanın şart olduğunu söyledi. Yeni zihniyetin HDP'de vücut bulacağını belirten Tuncel, artık "güvercin" tedirginliği duymadan rahatça yaşayabilmek için "Yerel seçimlerde güçlü söz alarak genel seçimleri kazanacağız" dedi.

Tuncel: HDP yeni zihniyetin temsilcisi
Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Türkiye'nin kendi geçmişle yüzleşmesi gerektiğini belirterek bunun için yeni bir zihniyetle yeni bir anayasa yapmanın şart olduğunu söyledi. Yeni zihniyetin HDP'de vücut bulacağını belirten Tuncel, artık "güvercin" tedirginliği duymadan rahatça yaşayabilmek için "Yerel seçimlerde güçlü söz alarak genel seçimleri kazanacağız" dedi.

HDP Şişli İlçe Örgütü ve HDK Şişli İlçe Meclisi, Feriköy Derviş Eroğlu Kültür Merkezi'nde yerel seçim çalışmalarına katılım çağrısı yapmak için kahvaltılı basın toplantısı düzenledi. Kürtçe, Türkçe, Ermenice, Rumca ve Çerkesce, "Kentimizi kendimizi biz yöneteceğiz" pankartının asıldığı toplantıya HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, HDP İstanbul İl Eş Başkanı Şamil Altan, BDP ve HDP İstanbul il ve ilçe örgütleri yöneticileri, Özgürlükçü Hukukçular Derneği'nde Avukat Fırat Epözdemir, SES İstanbul Şubesi yöneticilerinden Seyfi İnce, Özgür ve Nor Radyo çalışanları, Yekitiya Star Dışişleri Sorumlusu Helime Yusif ve Şişli forumları katıldı. Kahvaltılı toplantıda ilk olarak Yekitiya Star Dışİşleri Sorumlusu Helime Yusif konuştu.

'BATININ BAŞARISI KUZEYİN BAŞARISIDIR'

Dün Türkiye giriş yaptığında yaşadığı sıkıntıları anlatarak sözlerine başlayan Yusif, sınırların kapatılmasından dolayı pasaportlarının olmasına rağmen 9 saat bekletildiklerini ifade etti. "Batının başarısı Kuzey'in başarısıdır. Rojava devrimi Suriye, Türkiye, İran için bir adrestir" diyerek, konuşmasına devam eden Yusif, Rojava devriminin dört parça Kürdistan'ın devrimi olduğunu vurguladı. "Rojavada her ne kadar YPG ve YPJ öncülüğünde bir savaş yürütülüyor olsa da Süryani'si, Türk'ü, Arap'ı ile bir büyük bir mücadele var" diyen Yusif, Serêkaniyê, Qamişlo, Til Xelef sınırları kapılarının YPG'de olduğunu söyledi. Yusif, Rojava'da kurulan Meclis'e değinerek, "Meclis'te herkesim kendisini bulabilir" dedi. Rojava'ya saldırının dış güçler tarafından yapıldığını aktaran Yusif, Türkiye'nin her yerinden bu saldırılara tepki gösterilmesi gerektiğini söyledi.

'YEREL SEÇİMLERDE GÜÇLÜ SÖZ ALARAK GENEL SEÇİMLERİ KAZANACAĞIZ'


HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ise, herkesin kendi düşüncelerini özgürce ifade etmelerini istediklerini söyledi. Başbakan'ın "tek millet" söylemine değinen Tuncel, Türkiye'de "Türklük" diye bir olgu yaratıldığını ifade etti. Bu kalıpların parçalandığını ve halkların kendilerinin var ettiğini dile getiren Tuncel, "Şişli'deki caddeyi Hrant Dink caddesi yapalım. Dink'i katleden zihniyette tekçi zihniyetin ürünüydü. Türkiye'nin kendi geçmişle yüzleşmesi gerekiyor" dedi. 21. yüzyılda Türkiye halklarının haklarını esas alan bir anayasa yapılması gerektiğini de kaydeden Tuncel, "Ama bir anayasa yapılmadı. Eski zihniyetlerle yeni bir anayasa yapılamaz. Anayasanın yapılması için zihniyetin değişmesi gerekiyor" dedi. Cemaat ve AKP'nin tartışmasına da değinen Tuncel, "Çıkan imzalar 2004 yılının belgelerine ait. Bunu cemaat bilmiyor muydu, biliyordu; ama o zaman bir çıkar ilişkileri vardı" dedi. Yeni zihniyetin HDP'de vücut bulacağını belirten Tuncel, artık "güvercin" tedirginliği duymadan rahatça yaşayabilmek için "Yerel seçimlerde güçlü söz alarak genel seçimleri kazanacağız" dedi.

'ELİMİZDE NE VARSA O GÜÇ SAYESİNDEDİR'

Tuncel'in ardından söz alan AGOS Gazetesi Yazarı Pakrat Estukyan, "Türkiye halkları için şu an bir şeyler yapılıyorsa bunun arkasında çok büyük değerli bir güç var. Bu da bugünlerde 35'inci yılını kutlayan güçtür. Elimizde ne varsa o güç sayesindedir" dedi. Yürekleri yakan kayıplar verildiğini; fakat bu kayıplarla bir bilinç düzeyi oluşturduğunu söyleyen Estukyan, "Kürt ulusu oluştu. Kürtler artık aşirete bağlı değil, ulus bilinciyle bağlı" dedi. HDP'nin anlayışı tüm topluma yayılırsa artık halklar arasında mağduriyetin yaşanmayacağını ifade eden Estukyan, "Mücadelenin bu aşamasından sonra bizler artık Türkiyeliyiz. Ve yaşamamızda özgürlük istiyoruz. Kentimizi, kendimizin yaşamını adımızda kaderimizde biz belireceğiz" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından müzik dinletisiyle kahvaltılı basın toplantısı sona erdi. (İstanbul/DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Diyanet Hutbesi: Kadınlar sebepsiz boşanamaz

SONRAKİ HABER

Milas’ta Başbakan sıkıyönetimi : 28 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa