24 Ekim 2013 15:16

Kıdem tazminatı ve geleceğin için #Direnişçi

AKP hükümetinin, patronların talepleri doğrultusunda işçi ve emekçilerin en önemli kazanımlarından biri olan kıdem tazminatının gaspına yönelik hazırlıklarına karşı işçilerin tepkileri sürüyor. “Kıdem tazminatlarımız iş güvencemizdir, yok edilemez. Köleliğe karşı #Direnişçi” diyen DİSK’liler de kasım ayı boyunca sürdüreceği bir kampanyanın startını Ankara ve İstanbul’da yaptıkları açıklamalarla verdi.

Kıdem tazminatı ve geleceğin için #Direnişçi
Paylaş

AKP hükümetinin, patronların talepleri doğrultusunda işçi ve emekçilerin en önemli kazanımlarından biri olan kıdem tazminatının gaspına yönelik hazırlıklarına karşı işçilerin tepkileri sürüyor.  “Kıdem tazminatlarımız iş güvencemizdir, yok edilemez. Köleliğe karşı #Direnişçi” diyen DİSK’liler de kasım ayı boyunca sürdüreceği bir kampanyanın startını Ankara ve İstanbul’da yaptıkları açıklamalarla verdi.  

“Kıdem tazminatlarımız iş güvencemizdir, yok edilemez. Köleliğe karşı #Direnişçi” pankartı arkasında bugün bir araya gelen işçiler, TRT Arı Stüdyolarının önünde buluştu. Buradan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına doğru yürüyüşe geçen işçiler, “Gün gelecek devran dönecek AKP işçiye hesap verecek”, “AKP yasanı al başına çal” sloganları attı. Eyleme CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da destek verdi.  

‘GASPIN ONAY MAKAMI OLMAYACAĞIZ’

Burada basın açıklamasını okuyan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK’in aylar öncesinden kıdem tazminatının kaldırılması konusunda tavrını açıkça ortaya koyduğunu söyledi. Beko, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına gittik, söyledik. Çalışma Meclisinde de ilan ettik. Kıdem tazminatı hakkının gasbedilmesinin onay makamı olmayacağız. Bütün işçilerin kıdem tazminatı alabilmesinin mümkün olduğunu ve bununla ilgili somut önerilerimizi kamuoyuyla da paylaştık. DİSK’in kıdem tazminatına dair kırmızı çizgileri bellidir. Bu kırmızı çizgileri çiğneyen herhangi bir pazarlığa girmeyeceğiz” diye konuştu.

‘KÖLELİĞE KARŞI BİRLEŞİK MÜCADELE’

Beko, hükümetin amacının her işçinin tazminat alması çabası olmadığını söyledi. Beko,”Gerçek amaç, her işçinin istendiği zaman çalıştırılıp istendiğinde ise kapı önüne konulabilecek kölelere dönüştürülmesidir” dedi. Eyleme destek veren CHP’li Vekil Musa Çam da, kıdem tazminatı sorunu sadece bugünün işçilerinin değil, çocuklarının ve gelecekteki torunları açısından da büyük bir sorun olacağını söyledi. Çam, tüm kesimlerin bu konudaki birleşik mücadelesinin önemli olduğuna vurgu yaptı. Eylem çekilen halaylarla devam etti. (Ankara/EVRENSEL)


KIDEM TAZMİNATI GEÇMİŞ VE GELECEĞİMİZDİR

İstanbul’da DİSK Genel Merkezi önünde, bugün bir araya gelen DİSK üyeleri Mecidiyeköy Meydanına yürüdü. Sık sık, “Tazminat hakkımız engellenemez”, “Diren işçi”, “Ölmek var, dönmek yok. Tazminatı vermek yok” sloganı atan emekçiler, kıdem tazminatının fona devredilmesiyle işçinin iş güvencesinin tamamen ortadan kaldırılacağını vurguladı. Yürüyüşün ardından yapılan basın açıklamasında konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, kıdem tazminatının DİSK’in kırmızı çizgisi olduğunu ifade etti. DİSK’in kıdem tazminatını gaspını onaylayan makam olmayacağını belirten Arzu Çerkezoğlu, “Kıdem tazminatı işçinin iş güvencesidir. Kıdem tazminatı fona devredildiğinde patron işçi çıkardığında toplu ödemek yapmak zorunda kalmayacak, böylece işten atmalar kolaylaşacaktır” dedi. Kıdem tazminatının her işçinin kazanılmış hakkı olduğuna dikkat çeken Çerkezoğlu, “Hükümet ise taşeron işçiler ya da bundan sonra işe girecekler için fon sistemi getirmeyi önererek işçi sınıfını bölmeyi amaçlamaktadır” diye tepki gösterdi.

Konuşmasında hükümet temsilcilerinin “Kazanılmış hakka dokunulmayacak” sözlerini hatırlatan Çerkezoğlu, bu sözlerin hak kayıplarının yaşanacağının açık itirafı olduğuna dikkat çekti. Kazanılmış hakkın geçmiş, bugün ve gelecek olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, “Kazanılmış hak denilen  şeyin bizden önceki kuşakların bedel ödeyerek kazandığı, bizim de çocuklarımıza devretmekle sorumlu olduğumuz haklar olduğunu bileceğiz” diye ekledi.

HÜKÜMET KÖLE İSTİYOR  

Hükümetin amacının işçileri köleye dönüştürmek olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu, “Ulusal İstihdam Stratejisinde, 4857 sayılı İş Kanunu’nun gerekçesinde ve Orta Vadeli Program’da fon sisteminin gerekçesi olarak ‘daha faza esneklik’ gösterilmektedir” diye konuştu. Türkiye’nin Dünyanın en esnek piyasalarından biri olduğunu kaydeden Çerkezoğlu, sendikalaşma ve toplusözleşmeli işçi oranında Türkiye’nin son sıralarda yer aldığına dikkat çekti.

‘SÖZ BİTTİ, EYLEM ZAMANI’

DİSK olarak kasım ayında Türkiye’nin tüm illerinde sokağa  çıkacaklarını vurgulayan Çerkezoğlu, tüm emek ve demokrasi güçlerini destek vermeye çağırdı. Çerkezoğlu, taleplerini şöyle sıraladı: “Bir gün çalışan işçi için bile kıdem tazminatı hakkı getirilmeli. Kıdem tazminatının üst sınırı kaldırılmalı. Kıdem tazminatı ödemeleri devlet denetiminde ve yaptırımında olmalı. Taşeron ve güvencesiz çalıştırma yasaklanmalı. Sendikal barajlar, örgütlenme ve grev hakkının önündeki tüm engeller kaldırılmalı.” (İstanbul/EVRENSEL)


İŞ GÜVENCESİ KIRMIZI ÇİZGİMİZ

Dev Sağlık-İş Çukurova Bölge Şubesi Taşerona, kıdem tazminatının gasbına, Özel İsdihdam Bürolarına karşı iş güvencelerini savunmak için Balcalı Hastanesi poliklinikler önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan Şube Başkanı Bülent Kara, kendilerini güvencesizliğe mahkum edecek yeni düzenlemelerin kapıda olduğunu belirterek “ İş güvencemizi ve kazanılmış haklarımızı gasbettirmemek için bizler de büyük bir direnişe hazırlanıyoruz” şeklinde konuştu.

MODERN KÖLE PAZARLARI KAPIDA

Yıl sonuna kadar meclisten geçirilmesi beklenen, kazanılmış haklara ve iş güvencesine saldırıların yer aldığı yeni bir paketin kendilerini beklediğini dile getiren Kara, alt işveren ilişkisini yeniden düzenleyecek bir yasa ile taşeronlaşmanın yaygınlaştırılacağını söyledi. Ayrıca kıdem tazminatının fona devredilmesiyle kıdem tazminatı haklarının ortadan kaldırılacağını dile getiren Kara, Özel İstihdam Bürolarıyla modern köle pazarları kurulacağını vurguladı.

Tüm bu başlıkların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan Özel İsdihdam Stratejisi Belgesi’nde yer alan konular olduğunu dile getiren Kara, Ulusal İstihdam Stratejisi’nin ucuz iş gücü stratejisi olduğunu belirterek işçilerin en temel haklarını gasbedecek bu tür girişimlerin kırmızı çizgileri olduğunu söyledi. “Kendi gücümüze, kendi birliğimize inanıyoruz” diyen Kara, temel haklarını gasbedecek, güvencesiz çalışmayı yaygınlaştıracak yeni saldırılar karşısında iş güvencelerini var güçleriyle savunacaklarını belirtti. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD Merkel’in telefonunu dinledi!

SONRAKİ HABER

Gülen’in teşekkürü Twitter’ı salladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...