01 Temmuz 2013 06:54

ODTÜ’de miting gibi mezuniyet

Başbakan Erdoğan’ın geçtiğimiz Aralık ayında katıldığı bir tören nedeniyle polis saldırısına maruz kalan ODTÜ’nün mezuniyet töreni miting havasında geçti. Gezi protestoları ve Lice'de yaşamını yitirenlerin sıkça anıldığı törende yapılan konuşmalarda demokrasi vurgu vardı.Yaklaşık 3 bin öğrencini

ODTÜ’de miting gibi mezuniyet
Paylaş

Yaklaşık 3 bin öğrencinin diplomasını aldığı törende, her bölüm kendi pankartlarıyla Başbakan ve AKP Hükümeti’ne tepkisini gösterdi. Oyuncak penguenleri ve TOMA maketleriyle binlerce kişinin katıldığı tören adeta bir mitingine dönüştü. Uzun süredir forumlar ve pankart atölyeleriyle hazırlıkları yapılan törende yürüyen öğrenciler ve akademisyenler izleyicilerin coşkulu alkışlarıyla karşılandı.

Ethem Sarısülük’ün öldürülmesini anlatan canlandırmanın da yapıldığı törene, öğrenciler ellerinde karanfiller, tencere ve tavalarla katıldılar. Gezi eylemlerinde polis tarafından öldürülen Ethem Sarısülük, Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert ve Lice’de askerlerin ateş açması sonucu yaşamını yitiren Medeni Yıldırım’ın fotoğraflarını taşıdılar.

Sık sık “Her yer Lice, her yer direniş” sloganının atıldığı törende taşınan pankart ve dövizlerde zeka ürünü şu sloganlar yazıldı:
*Petrol mühendisliği öğrencileri: Yeraltında zor tuttuğumuz yüzde 50 petrol var
*Elektrik mühendisliği öğrencileri: Kaç yıllık elektronikçiyiz böyle direnç görmedik
*Havacılık ve uzay mühendisliği öğrencileri: Helikopteri biber gazı atın diye mi yapıyoz la
*Felsefe öğrencileri: Felsefe böyle mantık hatası görmedi: katiller serbest, protestocular tutuklu
*Uluslararası ilişkiler bölümü öğrencileri: Türkiye iyi de çevresi kötü
*Sosyoloji öğrencileri: Gezi sosyolojik de, Lice değil mi?

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar yaptığı konuşmada, Gezi protestolarına ilişkin “Toplum olarak bu sınavdan başarıyla çıkmak, evrensel anlamda insan hakları ve temel özgürlüklerin güvence altına alındığı, gerçekten çoğulcu bir demokratik ülke, toplum barışının koşuludur. Ülkemizde özlenen demokrasi düzeyine erişilmesi ancak toplumumuzda insan haklarının, bireysel özgürlüklerin gerçekten içselleştirilmesi ve evrensel hukuk kurullarının ödünsüz olarak benimsenmesiyle mümkün olabilir” dedi.

Derece ile mezun olan öğrencilerden biri de yaptığı konuşmada, Türkiye’nin herkesin baskı altında olduğu, en basit demokratik hak ve taleplerin göz ardı edildiği, başka bir halka ‘öteki’ diye ayrım yapıldığı bir ülke olduğunu belirterek, “Gezi protestolarında hayatını kaybedenleri, yaralananları ve tutuklu öğrencileri, ağır çalışma koşullarında çalışan ve iş kazaları geçiren vatandaşlarımızı selamlıyorum” dedi.

ODTÜ Öğrenci Temsilcileri Konseyi (ÖTK) Başkanı’nın yaptığı konuşmada Gezi eylemlerine değinmemesi öğrencilerin “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganlarıyla protesto edildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kars’ta ilk Sivas anması

SONRAKİ HABER

Lice için Meclis araştırması talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa