26 Nisan 2021 10:57

Nükleer Karşıtı Platform Bileşenleri: Nükleer santral çözüm değil, çaresizlik getirir

Nükleer Karşıtı Platform Bileşenleri, Çernobil nükleer felaketinin 35'inci yıl dönümünde açıklama yaptı. Açıklamada "Yaşanan felaketler nükleerin çözüm değil çaresizlik getirdiğini gösterdi" denildi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Nükleer Karşıtı Platform Bileşenleri, Çernobil’de yaşanan nükleer santral felaketinin 35’inci yıl dönümünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, "Kâr odaklı, çevreyi ve canlıları yok edecek, yoksulluk, açlık, işsizlik ve küresel salgın karşısında çaresiz kalınan bir ortamda sermayeye kaynak aktarma temelinde projelendirilen bu yatırımların kitlesel cinayetlere neden olmasına asla izin vermeyeceğiz" denildi.

Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarında kurulu Çernobil Nükleer Santralı’nın 4 numaralı reaktöründe 26 Nisan 1986 tarihinde bir patlama yaşandığının hatırlatıldığı açıklamada, "Hiroşima atom bombasının tam 10 katı etkiye neden olan patlama binlerce canlının ölümüne neden olmuş, milyonlarca canlıyı etkilemiştir. Dünyanın en korkunç çevre felaketlerinden biri yaşanırken, patlamanın yıkıcı etkileri ülkemizin de içinde bulunduğu 14 ülkede fazlasıyla kendini hissettirmiş, alınan önlemler yetersiz kalmıştır. Felaketin ardından ikinci büyük kaza Japonya’da 2011 yılında Fukuşima Nükleer Santralı’nda meydana gelmiş, nükleer santrallerin çözüm değil, çaresizlik getirdiği bir kez daha görülmüştür" denildi.

"KİTLESEL CİNAYETLERE NEDEN OLMASINA İZIN VERMEYECEĞİZ"

Açıklama şu sözlerle devam etti:

"Hangi gerekçeyle olursa olsun kalkınma anahtarı gibi sunulan hiçbir yatırımın, canlı yaşamından daha değerli olmadığını hatırlatıyor, Çernobil’in 35. yıl dönümünde nükleer santraller, nükleer silahlar ve Kanal İstanbul Projesi gibi kamuya yüksek ve önceliği olmayan maliyetler yükleyecek, yaşam ve çevre felaketi yaratacak projelerin derhal durdurulmasını istiyoruz.

Bizler, çocuklarımıza nükleer santral ve silahların olmadığı, barış ve huzur içinde kendilerine armağan edilen bayramlarda, aydınlık yarınları düşleyerek çizdikleri resimleri paylaşacakları bir ülke düşlüyoruz. Kâr odaklı, çevreyi ve canlıları yok edecek, yoksulluk, açlık, işsizlik ve küresel salgın karşısında çaresiz kalınan bir ortamda sermayeye kaynak aktarma temelinde projelendirilen bu yatırımların kitlesel cinayetlere neden olmasına asla izin vermeyeceğiz."

"NÜKLEER SANTRALLER VE SİLAHLAR YAŞANTIMIZDAN ÇIKARTILANA KADAR MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK"

NKP Bileşenleri olarak taleplerini ise şöyle sıraladılar:

"Nükleer silahları topraklarımızda barındırarak ülkemizi ve komşu ülkeleri açık hedef haline getiren hükümetin, 7 Temmuz 2017’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda ezici çoğunlukla kabul edilen ve 22 Ocak 2021’de 50 ülkenin parlamentolarında onaylamaları ile yürürlüğe giren Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşmasını bir an önce imzalamasını, ABD-NATO nükleer silahlarının acilen ülkemizden temizlenmesini talep ediyoruz. Son dönemde Ukrayna ve Rusya arasında tırmanan gerilimin her an Karadeniz’de sıcak çatışmaya döneceğini hatırlatarak, ülkemizin emperyalizmin savaş tuzaklarına 'Yurtta barış dünyada barış' ilkesini hiçe sayarak feda edilmesini kabul etmiyoruz.

Nükleer santraller, nükleer silahlar yaşantımızdan çıkartılana kadar mücadelemizin daha da büyüyerek, daha da güçlenerek devam edeceğini ilan ediyor, siyasi iktidarı ülke çıkarlarına, bilimsel gerçeklere ve toplumun bu konudaki isteklerine uygun davranmaya çağırıyoruz."(İstanbul/EVRENSEL)


CHP'Lİ ÖZTUNÇ: ÇERNOBİL'İN HESABI HALEN VERİLMEDİ

26 Nisan 1986’da gerçekleşen Çernobil nükleer faciasının yıl dönümü üzerine değerlendirmede bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, “Çernobil faciası yüzlerce yurttaşımızın yaşamına mal oldu. Sıfır atık kampanyasıyla sükse yapan AKP topraklarımızı nükleer atıklarla doldurmaya çalışıyor” tepki gösterdi.

Çernobil Nükleer Santral kazasının etkilerinin, Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarının 200 katı olduğu kanıtlandığını vurgulayan Öztunç, "Dünya facianın bedellerini 35 yıldır çok ağır şekilde ödedi. Çernobil felaketinin verdiği 35 yıllık ekonomik ve sosyal zararların hesabı yapılamıyor. Çernobil felaketinden dolayı dünyada yaklaşık 1.000.000 insan öldü ve insanlar hala ölmeye devam etmektedir. Özellikle Karadeniz bölgesinde kanser nedeniyle yüzlerce insanımızı kaybettik. Olan vakayı saklamak yerine, sağlık önlemleri alınsaydı bu kadar insanımızı kaybetmemiş olurduk. Bunun hesabı verilmeden, yeni santraller dayatmak aymazlıktır" yorumunda bulundu.

ATIK SORUNLARI

AKP, hiç bir şey olmamış gibi ülkemizde ben yaptım oldu mantığıyla nükleer santral projeleri dayatıyor diyen Öztunç, “İzmir Gaziemir’de bulunan radyoaktif atıkların bertaraf edilmedi. Iğdırlılar, Metzamor Nükleer Santralinin tehditiyle yaşıyorlar. AKP ise Mersin ve Sinop’ta nükleer santral yapacağım diyor. Bu santrallerin atıklarının akıbeti ise belirsiz. ÇED raporlarında dahi bu konuda bir kelam yok. İzmir Aliağa’ya nükleer denemede kullanan gemiyi getirecekler” yorumunda bulundu.

NÜKLEER SANTRALLERİ İSTEMİYORUZ

Fosil yakıtlara dayalı enerji modelleri iklim krizini derinleştirdiğini, CHP’nin, temiz ve iklim dostu, adil ve erişilebilir demokratik bir enerji politikasını benimsediğini aktaran Öztunç, “Ne ülkemizde ne de dünyamızda nükleer santralleri istemiyoruz. Yitirdiğimiz yüzlerce insanımız hikayesi hâlâ aklımızdayken, nükleer santral kuracağım demek yitirdiğimiz canlarımızın anısına ihanettir” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Pandemiye rağmen askeri harcamalarda rekor kırıldı

SONRAKİ HABER

Test sayısı 60 bin azaldı: Vakalarda yalancı düşüş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...