23 Temmuz 2016 10:15

Demirtaş: Bu darbecilerin tanklarının önünde ilk biz durduk

HDP'nin düzenlediği mitingde konuşan Demirtaş: O tedbir aldığınız MGK var ya, o bir darbe ürünüdür. Bir darbe ürünüyle darbeye karşı tedbir alınır mı?

Paylaş

HDP İstabul İl Örgütü'nün çağrısıyla Sultangazi Şehir Parkı'nda gerçekleşen "Darbelere hayır, demokrasi hemen" mitinginde darbelere ve OHAL'e karşı çözümün gerçek demokrasi olduğu mesajı verildi.

Sultangazi Şehir Parkı'nda toplanan kitle, attıkları sloganlar ve ellerinde taşıdıkları dövizlerle 'darbelere hayır' mesajı verirken acilen müzakere sürecine dönülmesi gerektiğini vurgulayarak  Abdullah Öcalan'a uygulanan tecritin kalkması çağrısında bulundular.

Mitinge katılanlar, "Darbelere hayır, barış hemen şimdi", "Tecride hayır müzakere hemen şimdi", "Darbelere hayır demokrasi hemen şimdi" dövizlerinin yanı sıra "Çözüm  müzakerede müzakere İmralı'da", 15 Temmuz 2016 darbecilerin darbecilere karşı darbe girişimidir", "Eşitlik olmadan demokrasi, demokrasi olmadan barış gelmez" pankartları taşıdılar.

Alanın güvenliği HDP'li görevliler tarafından alınırken, polisler çok sayıda zırhlı araç eşliğinde alana girmeye çalıştı. Halkın tepkisi ile karşılaşan polisler parktan çekilmek zorunda kaldı.

Çok sayıda sol, sosyalist parti, Alevi ve işçi ve emekçi örgütünün katılım sağladığı mitingde Arzela Kültür Merkezi sanatçıları sahne aldı.

Mitingde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, OHAL ilanına tepki göstererek, "Darbeye karşı Kenan Evren yasaları ile mücadele edilmez" dedi. AKP'ye "Darbecileri 14 yıl kucağınızda büyüttünüz" diye seslenen Demirtaş, "Bu darbecilerin tanklarının, toplarının karşısında ilk biz Sur'da, Cizre'de durduk. Biz tankların önünde durduğumuzda bu generaller kahramandı, biz haindik. Daha bir kaç ay önceydi" diye konuştu. Demirtaş, toplumun idam değil barış ve müzakere istediğini vurgulayarak, "Öcalan'la görüşmelerin önünü açın" çağrısında bulundu.

Türkiye'de tarihi eşiklerin, kırılmaların yaşandığı günlerden geçildiğini belirten Demirtaş, gözü dönmüş bir cuntanın halkın silahını halka doğrultarak 12 Eylül dönemini yaşatmak istediğini söyledi. Türkiye toplumunun 7'den 70'e ya askeri darbeleri yaşayarak ya da askeri darbeyi anlatılanlardan duyduğunu hatırlatan Demirtaş, halkın darbe girişimine tepkisinin bu yüzden önemli olduğunu belirterek, "Ben buradan darbeye karşı duran parti ve halkı kutladığımı belirtmek istiyorum" dedi.
Demirtaş'ın konuşmasından satırbaşları şöyle :

'DEMOKRATLIĞINIZI BELİRLEYEN, ŞİMDİ YAPTIKLARINIZDIR'

"Askeri cuntaya karşı çıkmak demokratik olmak için yeterlidir ama sadece karşı çıkarak demokrat olmuyorsunuz. Darbe tehlikesi ortadan kalktıkta sonra ortaya koyduğunuz tutum demokrat olup olmadığınızı belirler. Sağcısı da solcusu da darbe karşı çıkar. Demokrat olup olmadığınızı belirleyenler şimdi yaptıklarımızdır.

'DARBECİLERİ 14 YIL KUCAĞINIZDA BÜYÜTTÜNÜZ'

Nelerin darbeye yol açtığını tartışmazsak, yeniden bu darbe teşebbüsleri ortaya çıkacaktır. İşte bugünkü iktidarın anlamak istemediği budur. Kenan Evren'in anayasasından kurtulmak yerine yargıyı elinize geçirmenin hesabını yaptınız. Siz MGK toplantısı yapıyorsunuz ya o darbe ürünüdür işte. Bu ya saflıktır ya da gözü dönmüşlüktür. Darbe ile mücadele mi etmek istiyorsunuz biz yanınızdayız. İlk başta o MGK'i terk edin. Darbecileri 14 yıl kucağınızda büyüttünüz, haberiniz olmadı.

'DARBE İLE MÜCADELE ETMEK HUKUKLA OLUR'

OHAL darbeci zihniyetin ürünüdür. Sen nasıl bir darbe ile mücadele yöntemi ortaya koyuyorsun da OHAL'i devreye sokuyorsun. Onlar darbe yapsaydı OHAL ilan edecekti, işkenceler yapacaktı, AİHS'i askıya alacaklarını duyuracaklardı. Bunlar da aynısını yapıyor. Bu şekilde darbe ile mücadele edilir mi? Darbe ile mücadele etmek hukukla olur.

Darbe ve cuntaya karşı gerici uygulamalarla mücadele edilemez. Toplumdaki kutuplaşmayı tetikleyecek üslupla darbe ile mücadele edemez. Madem ki bu toplum el ele vermeye başladı, gelin bunu fırsata çevirelim. Demokrasi ve özgürlükleri geliştirelim. Buradan ucuz hesap ve kurnazlıklar peşinde koşulmamalıdır.

'BU DARBECİLERİN TANKLARININ ÖNÜNDE İLK BİZ DURDUK'

Bak Cizre'ye gönderdiğiniz toplar tankalar, Şırnak'a, Sur'a gönderdiğiniz tank ve topların başındakilerin hepsi darbeci çıktı. Kim gönderdi. Davutoğlu'nu hatırlayan var mı? 4C sözleşmesi ile işten çıkardılar. Cumhurbaşkanı ne diyordu? 'Uzaktan atışla bütün şehri yok edin' diyordu. Biz ne yapıyorduk, tankın önünde duruyorduk. Bu darbecilerin tanklarının, toplarının karşısında ilk biz Sur'da, Cizre'de durduk. Biz tankların önünde durduğumuzda bu generaller kahramandı, biz haindik. Daha bir kaç ay önceydi.

Erdoğan'ın kulağına bunlar fısıldadı. 'Tankla topla bunları bitiririz' dediler. Anlatmaya çalıştık, 'ülke adım adım tehlikeye gidiyor' dedik. Bizim üzerimize tankı sürdünüz. Bir ay önce bu kitle alanlara çıktığında ücretsiz su dağıtmıyordunuz, ücretsiz su sıkıyordunuz. Kimse özür diledi mi sizden. Gülen için bunlar meydanlarda ağlıyordular. Biz siyaset alanında olmayalım diye her şeyi yaptılar.

'CIMHURBAŞKANI, HALKIN ÖNÜNDE ÖZ ELEŞTİRİ VERMELİ'

Darbeyle yüzleşmek için bunları konuşmak zorundayız. Ülkenin Cumhurbaşkanı, yöneticileri halkın önüne çıkıp öz eleştiri vermek zorundalar. Bunları 'biz buraya getirdik' demeleri lazım. En çok oy alanları rektör yapmadılar, kendi istediklerini zorla üniversitelerin başına getirdiler. Şimdi de gözaltına alıyorlar. Fethullah Gülen'in duasını almayanları savcı hakim yapmadılar. Unuttuk mu o günleri. En az on defa anlattım bunları. 'Siz bizi tutukluyorsunuz ama bunlar size darbe yapıyor' dedim. Öcalan anlata anlata dilinde tüy bitti.

Meydanlarda alanlarda duygusallıktan gruplar idam istiyoruz diyebilirler, e sen bir de geri kalan kesimi de dinle. Geri kalan kısmı da barış, müzakere istiyor. Radikal İŞİD kafalıların söylemlerine fırsat vermeyeceksin. Provokasyona gelmemelisin. Sokağa çıkan gruplar, CHP'li, MHP'li, HDP'li gruplar düşüncelerini açıklamakta özgürdür. Nasıl dün cemaatle kol kola girmek sizi bu hale getirdiyse, bugün İŞİD'lilere dikkat etmelidir AKP'liler.

'ÖCALAN'LA GÖRÜŞMELERİN ÖNÜNÜ AÇIN'

15 Temmuz gününe kadar yapılan hataları bir bir masaya yatırabiliriz. Halk bizden barış istiyor. Öcalan ile görüşmeleri engelleyeceğine görüşmelerin önüne açın. Yeni bir demokratik fırsatın önünü açmalıyız. Konuşarak, yeniden çözüm sürecine dönerek, diyaloğu kurabiliriz. Her kes yeniden gelişmeleri masaya yatırmak zorundadır.

'DARBEYE KARŞI KENAN EVREN YASALARIYLA MÜCADELE EDİLMEZ'

OHAL süreci uzatılmamalıdır. Madem OHAL'i devlete karşı ilan ettiniz halka da barış ve demokrasiyi ilan edin de inanalım. Sokaklar muhalefete kapatılırsa sadece iktidara taraf olanlara açılırsa buda tutarsızlıktır. Bunu yaparsanız o zaman darbeye karşı olanlar da, saraya karşı olanlar da alanlara çıkar. 'Ben darbecilerle mücadele ediyorum' adı altında cemaat sempatizanlarını da mağdur edersen yanlış yaparsın. Basın yayın organları üzerinde topyekün bir yasaklamaya gidilme ihtimali vardır. Buna karşı dikkatli olunmalıdır. Gözaltı süresinin 30 güne çıkarılması zaten bir işkencedir. Darbeye karşı Kenan Evren yasaları ile mücadele edilemez. Derhal bu yanlıştan vazgeçelim.

'HURŞİT KÜLTER NEREDE?'

Cizre'de, Sur'da, Nusaybin'de işlenen suçları hangi siyasetçilerin eliyle yapıldığı ortada. O kentleri yakıp yıktınız da, 40 bin darbeciyi bir gecede bulabildiniz de, Şırnak'ta kaybedilen Hurşit Külter arkadaşımızı aylardır bulamadınız.

'TOPLUMSAL BİR UZLAŞIDA BULUŞALIM'

Gelin toplumsal bir uzlaşıda buluşalım. Kürt sorununda silahsızlanmaya barışa gidecek ortamı yaratalım. Gelin bu ülkenin işçilerine, emekçilerine özgürlüğünü verebilelim.Gelin bunu yapalım ki bu ülkede darbelerin olmayacağını tüm dünyaya anlatalım.

Özgürlük isteyen herkesle omuz omuza yürümeliyiz. Bizler İzmir'de, Diyarbakır'da alanlara çıkarak, demokratik haklarımızı almaya devam etmeliyiz. Bizim AKP'ye oy vermiş kişilerle sorunumuz olamaz. AKP'lilerden farkımız var. O sadece AKP'yi korumak istiyor, biz ise tüm Türkiye'yi korumak istiyoruz." (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

OHAL'in ilk kararnamesiyle kapatılan vakıf üniversiteleri

SONRAKİ HABER

YARSAV, OHAL kararnamesiyle kapatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...