08.05.2016 15:04

Çevre muhabirleri, çevre gazeteciliğini konuştu

'Yeşil Yola Dur de' sempozyumunun 4. oturumunda çevre gazeteciliği tartışıldı.

Çevre muhabirleri, çevre gazeteciliğini konuştu

“Yeşil Yola Dur de” sempozyumunun 4. oturumunda çevre gazeteciliği tartışıldı. Çevre gazeteciliğine destek verilmesi gerektiği belirtilen oturumda, ana akım medya patronlarının çevreyi katleden başka işlerinden dolayı gazetelerinde doğa katliamı haberlerine yer vermediği belirtildi. Sempozyumda çevre mücadelesinin, sınıf mücadelesiyle birleşmediği sürece kazanımla sonuçlanmayacağı da ifade edildi.  

Yaylaların Kardeşliği Platformu “Yaşam alanıma dokunma” diyerek Karadeniz yaylarında yapılması planlanan yeşil yol projesinin, insana, doğaya, sağlığa etkilerini tartışmak üzere sempozyum geçekleştiriyor. İnşaat Mühendisleri Odası Teoman Öztürk Salonu'nda iki gün sürecek olan sempozyumun 4. oturumunda çevre gazeteciliği konuşuldu. Oturumun başkanlığını gazeteci Çınar Livane Özer yaptı.

BERGAMA'YLA BAŞLADI

Evrensel Gazetesi Muhabiri Özer Akdemir, çevre gazeteciliğinin Bergama köylülerinin bölgelerinde yapılmak istenen altın madenine karşı mücadelesiyle başladığını söyledi. Son günlerde medyada yer bulan yeşil yol projesinin sermayeye rant aktarımı için planlandığını belirten Akdemir, “Bir yandan bölgenin tapularını sermaye eline vermeye çalışıyor, bir yandan da bölgede yeni maden sahaları açmaya çalışıyorlar. Maden sahalarıyla bölge doğasını talan edecekler. Bölge halkının doğa için mücadelesini ise tıpkı Bergama köylülerine yaptıkları gibi dış mihrakların işi olarak gösteriyorlar. Ancak bu mücadelenin dış mihrakların işi olmadığını yabancı sermayenin Türkiye'deki altın madeni yatırımlardan anlıyoruz” diye konuştu. Çevre mücadelesinin tek başına kazanımla sonuçlanmayacağına dikkat çeken Akdemir, “ Çevre mücadelesi sınıf mücadelesiyle beraber hareket etmelidir. Ancak böyle kazanımla sonuçlanır” dedi.   

{{279495}}

ALTERNATİF ZORLUYOR

İMC TV'den Utku Zırığ, çevre mücadelesi haberlerinde gerçeklere yer veridiği için alternatif medyanın desteklenmesini istedi. Zırığ, “Alternatif medyada yer alan haberler, ana akım medyayı da etkiliyor. Ana akım haberleri bir görmüyor, iki görmüyor, üçüncüye görmek zorunda kalıyor. Çünkü haberler ana akımda yer alınca izleyici alternatife yöneliyor, ana akım da bunun kaygısıyla haberleri görüyor” diye belirtti. Marx'ın gençlik yıllarında orman köylüleri hakkında yazdığı yazıya atıfta bulunan Zırığ, “Marx o yazıda orman köylülerinin ihtiyaçları olan ağacı kesmesini engellemek için çıkarılan yasayı eleştiriyordu. Marx'ın yazıda dikkat çektiği orman köylülerinin kestiği bir iki ağaçla ormanın yok olmayacağı, tam tersine fabrikalara kamyon kamyon ağaç taşıyan sermayenin ormana zarar vereceğiydi” dedi.

ÇED'LE HALK KANDIRILIYOR

BirGün Gazetesi Çevre Muhabiri Özgür Gürbüz, çevre gazeteciliğinin bir uzmanlık alanı olduğunu, çevre hakkındaki lügata dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı. Lügat hakkında örnek de veren Gürbüz, “Yatırım kelimesi ekonomi muhabiri için farklı bir anlam ifade ederken, çevre gazetecisi için farklı bir anlam taşır. Çevre gazetecisi yatırım kelimesine daha temkinli yaklaşarak, doğanın yatırım adı altında katledilip katledilmediğini görmeye çalışır” dedi. Çevre gazeteciliğinin veri gazeteciliğiyle birleştiğinde daha başarılı yapıldığını kaydeden Gürbüz, “Olay sadece haberi yapmakla bitmiyor. Olayı yazdığınız gibi çözümünü de yazmanız gerekir” diye ekledi.

BirGün Gazetesi Çevre Muhabiri Doğu Eroğlu ise doğa katliamının nasıl işlendiğini ÇED raporu süreçleri üzerinden anlattı. ÇED raporu süreçlerinde halkın demokratik katılımının olması ve projeler hakkında halkın eksiksiz bilgilendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Eroğlu, “Halkın katılım toplantıları formalite olarak yapılıyor.  Özel şirketler projelerin çevreye etkisi hakkında halkı yanıltıyor. Çevreye etkilerini tam açıklamadıkları gibi istihdam yaratacaklarını söylüyorlar. Ancak öyle bir istihdam olmayacağı gerçeği halktan gizleniyor”dedi. (Ankara/EVRENSEL)

Dayanışmaya çağrı!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
03.02.2026 15:30

TÜİK enflasyon sepetini güncelledi: Konutun payı düştü, ulaştırma yükseldi

TÜİK, TÜFE’de baz yılı 2025 olarak değiştirirken sepet ve ağırlıkları da güncelledi. Konut ve enerji harcamalarının payı düşürüldü, ulaştırma ve lokanta-konaklama harcamalarının ağırlığı artırıldı.

TÜİK enflasyon sepetini güncelledi: Konutun payı düştü, ulaştırma yükseldi

Fotoğraf: İBB Basın Danışmanlığı

04.02.2026 13:37

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack Epstein dosyalarında: 'Aşk hayatın nasıl?'

Epstein belgeleri, ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Tom Barrack’ın Epstein ile 2017’ye kadar e-posta ve mesajlaşma yoluyla temas kurduğunu, gizli görüşmeler ve üst düzey isimlerin yer aldığı buluşmalar organize edildiğini ortaya koydu.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack Epstein dosyalarında: 'Aşk hayatın nasıl?'
04.02.2026 15:10

Şimşek’ten 'son aşama' vurgusu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yenilenebilir enerjiye yönelik 2 milyar dolarlık yatırım anlaşmasını örnek göstererek ekonomi programının “son aşamasında” olduklarını savundu.

Şimşek’ten “son aşama” vurgusu

Fotoğraf: ANKA

04.02.2026 10:10

Nurhak Belediye Başkanı Bozan: 'TOKİ konutlarında eksikler büyük, vatandaş hâlâ konteynerde.'

6 Şubat depremlerinin ağır yıkım bıraktığı Maraş’ın Nurhak ilçesinde barınma, altyapı ve kamu hizmeti sorunlarının sürdüğünü söyleyen Belediye Başkanı İlhami Bozan, eksiklikleri iletmek istediklerinde Bakan Murat Kurum'dan tepki gördüklerini belirtti

Nurhak Belediye Başkanı Bozan: “TOKİ konutlarında eksikler büyük, vatandaş hâlâ konteynerde.”

Fotoğraf: Evrensel

04.02.2026 12:43

EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan gündemi değerlendirdi: 'Saray iktidarı sorunları çözmek yerine yoksulluğu derinleştiriyor'

6 Şubat depremi üzerinden üç yıl geçmesine rağmen barınma, sağlık, eğitim, altyapı ve benzeri sorunların hâlen devam ettiğini belirten Aslan: “Milyonlarca insan için deprem bitmedi; yalnızca enkazın biçimi değişti"

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!