25 Nisan 2016 06:24

Türkiye'den BM önündeki sergiye 'Berkin Elvan' itirazı

Cenevre'de bulunan BM binası önünde yapılan eylem fotoğrafları sergisine Türkiye’den Berkin Elvan ve İmralı tecridiyle ilgili fotoğrafa itiraz geldi

Paylaş

Rüştü DEMİRKAYA

Fotoğraf sanatçısı Demir Sönmez, İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) binası önünde son 5 yılda yapılmış protesto eylemlerinin fotoğraflarından oluşan bir sergi açtı. Açılışa, çok sayıda milletvekili, belediye başkanları, sendikacı, gazeteci ve yazar da katıldı. Dünyanın farklı yerlerinden halkların gerçekleştirdiği eylemleri konu edinen ve 50 fotoğraftan oluşan sergi, 1 Mayıs tarihine kadar açık kalacak. Serginin sponsorları arasında ise Cenevre Kantonu'nda bulunan 4 belediye, çok sayıda sendika, Sınır Tanımayan Gazeteciler ile ulusal kurum ve kuruluşlar da yer alıyor. 

TÜRKİYE'DEN SERGİYE İTİRAZ 

Yoğun ilgi gören sergiye itiraz Türkiye'den geldi. İtiraz gerekçesi ise, 2013 yılında Taksim Gezi Parkı protestoları esnasında polisin attığı gaz kapsülünün kafasına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren 15 yaşındaki Berkin Elvan ile ilgi bir protesto eyleminin fotoğrafı. Söz konusu fotoğrafta, eylemciler BM binası önünde üzerinde "Benim adım Berkin Elvan, polis beni Başbakan'ın emri ile öldürdü" yazılı bir pankartı meydanda bulunan ve adaleti simgeleyen kırık sandalyeye asmış. 

TECRİDE DE İTİRAZ ETTİ 

Türkiye'nin itiraz ettiği bir diğer fotoğraf ise, PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecride karşı Cenevre'den Strasbourg'a yapılan "Uzun Yürüyüş" eyleminin fotoğrafı. Söz konusu fotoğrafta da, bir grup eylemci üzerinde Öcalan'ın fotoğrafının olduğu bir pankart taşıyor. 

KONSOLOSLUK FOTOĞRAFLARIN ÇIKARILMASINI İSTEDİ 

Cenevre Belediyesi'ne bir mektup gönderen Türkiye'nin Cenevre Konsolosluğu, söz konusu fotoğrafların sergiden çıkarılmasını istedi. Fotoğrafın kaldırılıp kaldırılmayacağı ise önümüzdeki Salı günü yapılacak olan Belediye Konsey toplantısında alınacak karara bağlı. 

SÖNMEZ: FOTOĞRAFLAR KALDIRILMAYACAK 

Konuyu büyük bir şaşkınlıkla karşılayan fotoğraf sanatçısı Demir Sönmez ise, fotoğrafların kaldırılmasının söz konusu olamayacağını söyledi. Türkiye'nin İsviçre'de ikinci bir Merkel bulamayacağını kaydeden Sönmez, "Ben burada son beş yıl içerisinde çevre konularından tutalım LGBT'li bireylere ilişkin yapılan eylemlere ve yine dünyanın birçok yerinde mücadele eden halkların yaptıklarını eylemlerin fotoğraflarını sergiledim. İlk olarak 160 civarında fotoğraf seçtik ama daha sonra alana sığmayacağı için 50 tane tek sergiledik. Söz konusu fotoğraflarda burada yapılan eylemlerden oluşuyor" dedi. (Cenevre/DİHA) 

 

ÖNCEKİ HABER

Remziye Bor'u vuran polislere soruşturma yok!

SONRAKİ HABER

Kilis’te ölenlerin sayısı 17’ye yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...