11 Nisan 2016 12:31

RES karşıtı inisiyatif ilk toplantısını yaptı

Paylaş

19-20 MART 2016 tarihlerinde Karaburun’da gerçekleştirilen RES çalıştayında kurulan “Rüzgar Yaşamdan Yana Essin İnisiyatifi” ilk toplantısını yaptı. Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi Gediz Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya EGEÇEP sözcüleri ve yürütme kurulu üyelerinin yanı sıra Ege Bölgesinde yaşam alanlarını RES talanından korumaya çalışan Karaburun, Çeşme, Urla, Germiyan, Marmariç ve Güzelbahçe mücadelelerinden temsilciler katıldı.

Sarpıncık RES projelerine karşı açılan davalarda imar planlarının iptal edildiğini belirten Karaburun Kent Konseyi Başkanı İpar Buğra Dilli, kaymakamın mahkeme kararını uygulama ve çalışmaları mühürleme konusunda çekinik davrandığını söyledi. Durumun valiliğe bildirildiğini ve 30 gün içerisinde mühürlemenin gerçekleştirilmesini istediklerini belirten Dilli, mahkeme kararının uygulanmaması durumunda suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Çeşme Germiyan köyü yakınlarındaki RES direği çalışmalarının hızla sürdüğünü aktaran Sosyolog Engin Önen, hukuki süreci başlattıklarını söyledi. 

Bayındır Marmariç’te üç farklı şirketin toplam 126 RES direği yapmak için çalışma yürüttüğünü belirten Permakültür Araştırma Enstitüsünden Mustafa Fatih Bakır, son yapılan ÇED başvuru dosyaları ile RES’lerin proje sahasının köy merkezini bile dahil edecek şekilde genişletildiğini söyledi. Bakır, Çınardibi köylülerinin kararlı tepkileri sonrası Yander şirketinin ÇED toplantısını başka bir köyde ve farklı yerlerden getirdiği 5-10 köylü ile yaptığını, bu durumu tutanak altına alıp itiraz ettiklerini söyledi. Yine Marmariç’ten gelen Oya Ayman da RES direğinin 800 metre yakınında orman yangınlarını gözetleme kulesi olduğunu aktardı. 

JANDARMA OVACIK’TA SERTLEŞİYOR

Çeşme Ortak Yaşam Platformundan Alev Çağlar ve Çeşme Sürdürülebilir Yaşam Platformundan Esen Fatma Kabadayı Whiting, Çeşme’nin tepelerine konuşlanan RES’lere karşı verilen mücadeleyi aktardı. Çağlar ve Kabadayı RES mücadelesinin şirketlere kredi veren uluslararası kuruluşları da içine alacak şekilde genişletilmesi gerektiğini dile getirdi. Ormanlık alanda ağaç kesimlerinin durdurulması ve yeni ağaç kesimlerinin yapılmaması için geçtiğimiz günlerde nöbete başlayan Urla Ovacık köyündeki mücadeleyi Urla Kent Konseyinden gelen yaşam savunucuları aktardı. Yaşam savunucuları köylülerin direnişi karşısında jandarma ve şirket yetkililerinin her geçen gün daha da sertleştiklerini söyledi. 

Toplantıda yerel mücadele temsilcileri ve EGEÇEP temsilcisinden oluşturulan üç kişilik sekretaryaya önümüzdeki toplantının örgütlenmesi ve inisiyatifin ortaklaştığı ilkelerle ilgili çalışma yapma görevi verildi. (İzmir/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır KCK Ana Davası: Kürt siyasetçilere yakalama ve zorla getirme kararı

SONRAKİ HABER

Rize’de ilginç eylem: Çukurlarla dolu yola fidan diktiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...