28 Mart 2016 00:56

Diyanet’ten çocuklara: Şehit olun

Paylaş

Zülal KOÇER
İstanbul

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından çıkarılan çocuk dergisinin Nisan sayısında ‘şehitlik’ başlığında yapılan anlatımlarla çocukların ‘şehitliğe’ özendirilmesi tepkilere neden oldu. Prof. Dr. Serdar Değirmencioğlu dergide çocukların ‘şehitliğin’ özendirmesine tepki gösterirken, onlarca katliam yapmış İŞİD’in de bunları şehit olup cennete gitmek için yaptığını hatırlattı. Değirmencioğlu, “Yüzlerce insanın ölümüne yol açan zihniyetin aynısını Diyanet, çocuklara yaymaya çalışıyor” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın süreli yayınlarından Çocuk Dergisi’nin Nisan sayısında ‘şehitlik’ kavramının yüceltilmesi, ebeveynlerle çocukları arasında geçen diyaloglarda, “Şehit olan cennette o kadar mutlu olur ki on defa şehit olmak ister”, “Keşke ben de şehit olabilsem” gibi ifadeler kullanılması tepkilere neden oldu. Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Serdar Değirmencioğlu hükümetin uzun süredir kimi görüşleri küçük yaştaki çocuklara benimsetmeye çalıştığını söyleyerek, “Diyanet son yıllarda tam anlamıyla bir siyasi araca dönüştürüldü. Bunu gizlemiyorlar bile. Diyanet’e birkaç bakanlık bütçesinden daha fazla para sağlandı ve Diyanet çocuklara yönelik yoğun bir çalışma sürdürüyor” dedi.

'ÇOCUKLAR ÖLÜME TEŞVİK EDİLİYOR'

Aylardır ülkede süren çatışmalı ortam nedeniyle Cumhurbaşkanı ve bakanların şehitliği öven konuşmalar yaptığını söyleyen Değirmencioğlu, Diyanet’in de bu kervana katılarak çocukları ölüme gönderme siyasetini desteklediğini ifade etti.

Değirmencioğlu, “Şehit olun mesajını çocuklara daha çekici gelebileceğini düşündükleri çizimlerle aktarmak istiyorlar. ‘Şehitler acı çekmez’, ‘Günahları bağışlanır’ deniyor. Yani acısız bir ölüm ve sonra cennet vaadi. Çocukları ölüme teşvik ederken peygamberden alındığı söylenen sözlere dayandırıyorlar ki, kimse çocukları şehitliğe özendirme siyasetini sorgulayamasın. Bu, yakın dönemde artık zirveye çıkarılan dini siyasete araç etmenin korkunç bir örneği” şeklinde konuştu.

“Bu durumu bir de ‘Şehit olunca cennete gideceksiniz’ mesajını başka kimlerin verdiğiyle birlikte düşünelim” diyen Değirmencioğlu, Brüksel’deki, İstiklal Caddesi’ndeki saldırıyı, Suruç ve 10 Ekim Katliamlarını düzenleyenlerin aynı mesajı verdiklerini söyledi. Değirmencioğlu “Türkiye bu katliamlarla acılara boğulmuşken, Diyanet IŞİD zihniyetini yaymak peşinde. Bunca insanın ölümüne yol açan, insanları dehşete düşüren bir zihniyetin tıpatıp aynısını Diyanet İşleri Türkiye’de çocuklara yaymaya çalışıyor. Çocuklar büyüyecek ve iktidar istediğinde ölüme koşacaklar” dedi. 

Cumhurbaşkanı’nın Yozgat’ta “Allah yolunda ölenlere, öldürülenlere ölüler demeyin” dediğini, sonra da, çocuklarını “Haydi yavrum git ya gazi ol ya şehit diyerek” savaşa gönderen annelerin ellerinden öptüğünü aktaran Değirmencioğlu “Bu sözler bir savaş hazırlığı yapıldığını ve ölüme gidecek daha çok genç yaratılmak istendiğini gösteriyor” dedi. 

ÇİZİMLERİN ÇOCUKLARA ETKİLERİ

Çizimlerin çocuklar üzerindeki etkisini de değerlendiren Değirmencioğlu, “Bu yazılanlara inanan yetişkinler var; çocuklar da olacaktır. Özellikle 6-9 yaşlarında çocukların etkilenmesi daha kolay olacaktır. ‘Keşke ben de şehit olabilseydim’ sözünün bir çocuğun ağzından söyletilmiş olması daha etkili olabilir. Somut ödüllerden söz edilmesi de bu yaşa uygun. Çocukların şehit olmanın acısız ve çok güzel olduğuna inanmaları için şöyle denmiş: Cennette o kadar büyük ödüller var ki, bir insan ‘on defa şehit olmak’ isteyebilir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Lisenin erkekler tuvaletinde pisuvarları yıkıp şadırvan yaptılar

SONRAKİ HABER

Arap Basını: ‘Batı ortadoğu’da ektiğini biçiyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...