16 Şubat 2016 10:50

Baki Koşar Festivali’nin programı açıklandı

Paylaş

“SES” temasıyla 20 Şubat’ta başlayacak 8. Baki Koşar Kültür ve Sanat Festivali’nin programı açıklandı. Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği tarafından bu yıl 8. kez gerçekleşecek olan Baki Koşar Kültür ve Sanat Festivali “Ses” temasıyla 20 Şubat’ta başlıyor.
Nefret suçu sonucu yaşamını yitiren gazeteci-yazar Baki Koşar anısına 2009 yılında nefret suçu kavramına odaklanarak özellikle hukuk ve medya alanındaki panellerle bilinç ve görünürlük yaratmayı hedefleyerek başlayan hafta, zaman içerisinde bir kültür sanat festivaline evrimleşerek yoluna devam ediyor.

Varoluşumuzdan bugüne dek anlamlandırdığımız renklerden işaretlere, hareketlerden kıyafetlere ve hatta kokulara kadar cinsiyetlendirdiğimiz, buna göre de birbirine tahakküm ilişkisi kurmalarına olanak yarattığımız kültürün tüm bileşenlerinin arasında belki de en fazla üzerine düşündürtecek olan “Ses” ise bu yılın üst başlığı oldu.

Hafta boyunca birçok panel ve film gösterimi yapılacak. Erdem Gürsu’nun “Kentin Issız Köşeleri”  söyleşisi, Berkant Çağlar moderatörlüğündeki Nazlı Cabadağ ve Serkan Delice’nin “Queer Anlatılar ve Sesler” paneli ile Yavuz Cingöz moderatörlüğündeki Onurcan Çakır ve Seda Ergül’ün “Uygarlığın Ninnisi ve Ses Yalıtımı” panelinde sesin ne olduğu sorusuna yanıt aranacak.

‘SADECE SES KALIR GERİYE’

Sansürle kesilen sese alternatifler üretme ve bilişimde engelleri aşarak ses çıkarmanın yöntemleri İlden Dirini ve Ali Rıza Keleş’in yürütücülüğündeki Sansürü Aşma ve Veri Güvenliği atölyesinde tartışılacak.

Gülkan Noir, Nil Sakman ve Asuman Susam’ın konuşmacı olduğu “Ses, Ses, Sadece Ses Kalır Geriye” panelinde yazın diliyle ses tartışılacak, Ahmet Çoymak’ın “Gökkuşağını Boyayan Eller” atölyesinde de sessiz bir iletişim olan işaret dili üzerinden iletişimde sesin ifadesini masaya yatırılacak.

Siyah Pembe Üçgen İzmir’in sözlü tarih serisinin ikinci kitabı olan 90’larda Lubunya Olmak’tan uyarlanan ve İzmir’de ilk kez sahnelenecek olan aynı isimli tiyatro oyunu dışında, kederden çok neşeye yakın cazgır kızların eğlenceli intikam hikayesi olan “Apaçi Gızlar” ve Tankred Dorst’un yazdığı “Ben, Feuerbach” ile Berk İnan’ın tek kişilik gösterisi olan “Ben Senin Bildiğin Erkeklerden Değilim” oyununa sahne olacak olan festivalde Pembe Hayat KuirFest’ten 8 Kısa animasyon seçkisi ile “Yeni İnsan”, “Yalnız Yıldızlar”, “Çember” ve “Gizli Dosya: Tab Hunter” filmleri de yer alıyor.

Ayrıca Cansu Ergin ve Başak Güneş’in dans performansları, Efsun Sertoğlu ve Nurgül Öz’ün kolaylaştırıcılığında “Lezbiyenler için Cinsel Sağlık: Mitler ve Gerçekler” atölyesi ve gelenekselleşmiş Baki Koşar Ödül Töreni de festivalin diğer etkinliklerinden.
Üç atölye, dört panel, iki dans, dört tiyatro performansı, 4’ü uzun metraj, 8’i kısa animasyon olmak üzere 12 film dışında Kara Pembe Karşı Sanat Kolektifi’nin çağdaş enstalasyon anlayışını simulatif bir sinema kurgusu içinde vermeyi amaçlayan Zeliş ve Boysan anısına K2 Güncel Sanat Merkezi’nde gerçekleştireceği “Devrim Benim Çiçekli Gömleğimdir” sergisi, eski pavyonların nostaljisi ile eğlendirip, peynir ve anason tadıyla birlikte zihinlere kazınacak Ayta Sözeri konseri ve Siyah Pembe Üçgen İzmir’in doğum günü partisi festival katılımcılarını bekliyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

BES: Geçici görevlendirmeler son bulsun

SONRAKİ HABER

Anadolu’da çocuklar için barış oyunları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...