10 Şubat 2016 04:13

ABD Dışişleri Sözcüsü Kirby: PYD politikamızda hiçbir değişiklik yok

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Türkiye ile gerilime neden olan "PYD’yi terör örgütü olarak görmüyoruz" açıklamasının arkasında durdu. Kirby, politikalarında hiçbir değişiklik olmadığını söyledi. 

John Kirby, günlük basın toplantısında ilk olarak ABD Ankara Büyükelçisi John Bass’ın Türk Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmasına dair bir soruyla karşılaştı. Bu yöndeki haberleri doğrulayan Kirby, Bass’ın bakanlıkta üst düzey yetkililerle görüştüğünü belirtti. Görüşmenin içeriğine dair ise detay vermedi. 

Kirby, “ABD hükümetine göre PYD terör örgütü değildir şeklindeki önceki açıklamanızın arkasında mısınız?” şeklinde bir soru üzerine, “Bu doğru. Bu konudaki politikamızda hiçbir değişiklik yok” cevabını verdi. Bununla birlikte PKK’yi terör örgütü olarak gördüklerini vurgulayan Kirby, “PKK’nin Türk vatandaşlarına yönelik terör saldırılarının son bulduğunu görmek konusundaki arzumuzda çok netiz” ifadelerini kullandı. 

‘HER YORUMA CEVAP VEREMEM’

Kirby’ye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, ABD’nin PYD politikası hakkındaki, "Saflık mı diyelim ne diyelim bilemiyorum" şeklindeki yorumu da soruldu. Çavuşoğlu’nun açıklamasını görmediğini belirten Kirby, “Yapılan her yoruma cevap veremem” dedi. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, “Biz tarihi borcumuzu ödeyerek kahraman Halep'e sahip çıkacağız” ifadesinin sorulması üzerine Kirby, Başbakan Davutoğlu’nun da açıklamalarını görmediğini söyledi. Bununla birlikte Suriye’de çatışmaların askeri müdahale ile çözülmeyeceğini vurguladı. 

Kirby, bir soru üzerine Suriye’nin kuzeyinde güvenli bir bölgenin gündemlerinde olmadığını dile getirdi. Rusya’nın Suriye’ye müdahalesini de eleştiren Kirby, “Rusya muhalif grupları, sivilleri ve sivil altyapıları bombalamaya devam etmese her şey daha az kötü olur” diye konuştu. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Haber Nöbeti’ndeki Fatih Polat’ın yazısı: Diyarbakır hem kanıyor, hem direniyor

SONRAKİ HABER

Clinton, New Hampshire'de bozguna uğradı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...