08 Şubat 2016 13:11

Yarım ücret, yarım hak, geç emeklilik

Kamuda çalışan arkadaşlarla sohbet ederken konu son günlerin “müjde” diye sunulan doğum sonrası esnek, yarı zamanlı çalışma uygulamasına geliyor.

Paylaş

Gönül KURAL


YARI ZAMANLI ÇALIŞMA: 
Özellikle kadınlara yönelik olarak uygulanmak istenen doğum sonrası yarı zamanlı yani kısmi süreli çalışma ile, bizleri çalışma ve yaşam alanlarından daha fazla uzaklaştırmak, evlere kapatmak istiyorlar. Mali ve sosyal haklar zarar görmeyecek denilse de yarı zamanlı çalışmaya yarı ödeme yapılacağından ve bu emekliliğe de yansıyacağından ekonomik ve özlük hak kayıpları yaşanacağı da ortada.
Kamuda çalışan arkadaşlarla sohbet ederken konu son günlerin “müjde” diye sunulan doğum sonrası esnek, yarı zamanlı çalışma uygulamasına geliyor. Herkesin bu konuda söyleyecekleri var elbet, özellikle de biz kadınların. Sakine Zengin, maaşının büyük kısmının zaten ‘vergi’ adı altında kesildiğini belirterek ekliyor: “Emekli olduğumuzda daha az ikramiye ve daha az maaş alacağız. Ayrıca emekli olmak için daha uzun süre çalışmak zorunda kalacağız. Daha çok çalışacağız, daha fazla emek harcayıp daha az maaş alacağız.”
Öğretmen Ayten Sevimli de esnek çalışma uygulamalarıyla ilgili düşüncelerini şöyle dile getiriyor: “Kadınları ev içi emek ekseninde esnek çalışmaya zorlayacak, sosyal ve ekonomik haklarından mahrum bırakacak, annelik ve eş kimliği daha belirgin hale getirilecek, toplumdaki yeri daha geri çekilerek feodal ve erkek egemen yapı güçlendirilecek.” 

BAKIM İŞİ HEPTN KADINA YIKILIYOR 
İlkay Başak Demirci de öğretmen. O da 657’de yapılacak değişikliklerin öncelikle kadınları etkileyeceğini söylüyor. “Çünkü çocuk bakımı, ev işleri, yaşlı bakımı genellikle kadının sorumluluk alanı gibi görünüyor” diyen İlkay, böylelikle “performansı düşük” olduğu gerekçesiyle işten ilk kadınların atılacağını belirtiyor. “Kadına biçilen rol, hem ev içi sorumluluklarını yapması, boş kalan kısımda aile bütçesine katkı sağlaması. Devlet çocuk, hasta, yaşlı bakım işlerini toplumsallaştırmak yerine bu işleri kadına yıkmayı daha ekonomik görüyor” diye ekliyor. 
Birçok kurumda kamu kreşlerinin kapatıldığını hatırlatan İlkay, hükümetin ebeveynlerine çocuk okula başlayana kadar yarım gün çalışma hakkını dillendirmesinin bundan bağımsız olmadığına dikkat çekiyor. Şöyle bitiriyor sözlerini: “Yarım gün çalışmak maaşın, emekliliğin, emeklilik ödeneğinin, kademe ve derece ilerlemesinin yani bütün haklarının yarıya indirilmesi demek. Bütün bu ev işleri ve çocuk bakımına uygun görülen de maalesef genellikle kadın oluyor.”

ÖNCEKİ HABER

Sendikayla beraber düşünceler de değişti

SONRAKİ HABER

İşten atılan işçi belediye önünde kendini ateşe verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...