31 Ocak 2016 18:27

İstanbul’da 4 üniversiteli tutuklandı

Paylaş

İstanbul’un 8 farklı ilçesinde 28 Ocak günü yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 6 üniversiteliden 2'si tutuklandı.
Adliye’ye sevk edilen Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Jülide Yazıcı, Boğaziçi Üniversitesi mezunu ve Columbia Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Heja Türk, Bilgi Üniversitesi öğrencileri Çağrı Kurt ve Mehtap Demirci “örgüt üyesi olmak” ve “ örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Avukatlardan alınan bilgiye göre, Jülide Yazıcı baskın sırasında evde olmadığından 29 Ocak günü avukatıyla beraber ifade vermek için adliyeye gitti. Ancak dosyadaki gizlik kararı sebebiyle hiçbir gerekçe ve delil göstermeksizin tutuklandı.

“ARKADAŞLARIMIZA ÖZGÜRLÜK!

"Hakan'ın ardından arkadaşlarımız Heja Türk ve Jülide Yazıcı da dosyadaki gizlilik kararı sebebiyle gerekçe gösterilmeksizin tutuklandılar. Barışın sesini yükseltmekten vazgeçmeyeceğiz!” diyen Jülide ve Heja’nın Boğaziçi Üniversitesi’nden arkadaşları Hakan'ın tutuklanmasının ardından Jülide'nin yazdığı "Kürt olmanın ve de eşitlik arayışında bir Kürt olmanın bedeli. Telefonda Kürtçe müzik, evinde yasal kitap bulundurmayı terörist olmakla eşdeğer tutmak nedir? Hangi yasada geçiyor? Hadi biz sizin yarattığınız hukukun eşitsiz, taraflı olduğunu biliyoruz da bari siz kendi yarattığınız yasalara uygun kararlar verin. Daha çok fazla canımızı hapislerde tutsak edebilirsiniz, ama yerlerini alacak kadar çoğuz ve umutluyuz. Siz böyle katletmeye devam ettikçe de, kendi düşmanlarınızı yaratacaksınız, biz çoğalacağız. Bir halkı yoksulluk, hapis, sürgün ve katliamlarla sindirip himayeniz altında tutmak istiyorsunuz, ama 90 yıldır tutamıyorsunuz. Kürtlerle yaşayan biz Türklere de ne mutlu ki her gün "onur" un ne demek olduğunu yeniden hatırlıyoruz." yazısını paylaşarak hem bu hukuksuz tutuklamaların nedenlerini açıklamış hem de sonuçlarının devletin istediği korku ve sinme değil barışa ve mücadeleye daha fazla sarılma olacağını bir kez daha vurguladılar.

Ayrıca yine Boğaziçi Üniversitesi’nden arkadaşları Jülide ile birlikte tutuklanan diğer öğrenciler için çalışma yürütülmesi için girişimlerde bulunurken change.org’da “Jülide Yazıcı’ya Özgürlük” başlıklı bir kampanya açarak arkadaşlarını yalnız bırakmayacaklarını ve davanın takipçisi olacaklarını belirterek üniversitelerdeki baskı ve tutuklama terörüne sessiz kalmayacaklarını ifade ettiler.

Change.org’daki kampanyanın tam metni şöyle:
"Boğaziçi Üniversitesi Felsefe bölümü 1. sınıf öğrencisi Jülide Yazıcı, 27 Ocak Çarşamba günü evinin polislerce aranmasının ardından nöbetçi mahkeme tarafından 29 Ocak günü tutuklandı.
Dosyada gizlilik kararı olması nedeniyle tutuklamanın gerekçesi tarafımızca bilinmemektedir. Avukatıyla beraber ifade vermeye kendisi gitmiş olmasına rağmen hiçbir delili ya da gerekçeyi göstermeksizin arkadaşımızı tutukladılar. Sürece dair bildiğimiz tek şey şu an Bakırköy Kapalı Kadın Cezaevi'ne nakledildiğidir.
Jülide haksızlıklara karşı duran, barışı, işçileri, kadınları savunan ve omuz omuza mücadele ettiğimiz arkadaşımızdır. Bu haksız tutukluluğun sona ermesini talep ediyor ve herkesi dayanışmaya çağırıyoruz. Arkadaşımız özgürlüğüne kavuşana ve yeniden aramıza dönene kadar sürecin takipçisi olacağız." (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ahmet Davutoğlu: Rusya'yı bir kez daha uyarıyoruz

SONRAKİ HABER

Kuzey Kafkasya’nın gözden ırak kapalı kutusu: İnguşetya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...