06 Ocak 2016 10:09

Tahir Elçi öldürüleli 40 gün oldu, tek bir zanlı yok

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi cinayetinin kırkıncı günü Peki soruşturma süreci ne durumda? Bunu Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen’e sorduk, şu yanıtı verdi: '40 gün olmuş, şüpheli sıfatı ile gözaltına alınmış tek bir kişi yok. Bu konuda alınmış tek bir ifade yok.'

Paylaş

Fatih POLAT

 

Bugün, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi cinayetinin kırkıncı günü. Eğer, hava muhalefeti nedeniyle uçağım son anda iptal olmasaydı, Tahir Elçi’nin kırkında Diyarbakır’da olacaktım ve bu yazıyı da şimdi oradan yazacaktım.
Gidememiş olsam da yüreğim, aklım orada. Eşi Türkan Elçi’nin, onun cenaze törenindeki, “Seni faili meçhuller ordusu karşılayacak” sözleri, onun hayattaki duruşunun da çok çarpıcı bir ifadesi olmuştu. En tehlikeli zamanlarda yakınlarını bir MGK konseptinin devamı olarak gerçekleşen ‘faili meçhul’ cinayetlerde kaybedenlerin avukatlığını yapan Tahir Elçi, yıllar içinde demlenmiş hukukçu kimliğiyle mahkeme salonlarının güven veren ismiydi. Kendini dinletmek için ajitatif söylemlere ihtiyaç duymazdı. Hukuk birikimi, üslubu ve deneyimi sözünün dikkate alınması için yeterliydi. Elçi gibi tevazu ile iddialılığı kendi kişiliğinde ve mesleki duruşunda birleştiren deneyimli avukatlar, mesleğe yeni atılan genç hukukçular için de birer rol modeldir.

ÖZMEN: BİR GÖRÜNTÜ 35 GÜNDÜR ÇÖZÜLEBİLMİŞ DEĞİL

Tahir Elçi’nin hukukçu kimliği ve barış mücadelesine katkısı, yaşatılmasına çok ihtiyacımız olan değerler. Peki bunlar dışında Elçi’nin soruşturma süreci ne durumda?
Diyarbakır’a gidebilseydim, bunu Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen’e yüz yüze soracaktım. Olmayınca telefonla sordum:
- Soruşturma süreci çok ağır aksak yürüyor. Düşünün bir görüntü kamerasının kaydı 35 gündür hâlâ çözülebilmiş değil.
- Bu hangi kamera?
- Olay yerindeki bir kebapçı dükkanına ait bir kamera. Görüntünün adli tıbba gönderildiğini biliyoruz. Ancak hâlâ sonucu konusunda bilgimiz yok. Bize söylenen, ‘Olay yeri incelemesi yapılamadı, çatışma oldu’ vb. Bunlar bizim sebep olduğumuz şeyler değil ki! Madem ki egemenliğiniz var, sağlıklı bir olay yeri incelemesinin gerekleri sağlanacaktı, deliller toplanacaktı. Bunu yapmıyor oluşunuzun sorumlusu bizler değiliz. Bu fiili imkansızlığı yaratan bizler değiliz.

TEK BİR ŞÜPHELİ İFADESİ YOK

- Peki şu anda soruşturma tam olarak hangi aşamada, elde delil adına ne var?
- 40 gün olmuş, şüpheli sıfatı ile gözaltına alınmış tek bir kişi yok. Bu konuda alınmış tek bir ifade yok. Nasıl bir soruşturma yürüyor? Tek bir zanlı bile, tek bir ifade bile yok. Oradaki polislerin tamamının ifadesi tanık olarak alındı. Böyle bir soruşturma dosyasının parlak bir dosya olduğunu düşünmek mümkün değil. Başarılı bir dosya faillerin bulunduğu dosyadır.
- Anlayabildiğimiz kadarı ile baro olarak belirli aşamalarda kamuoyuna açıklama yapıyorsunuz...
- Soruşturma dosyasının selameti bizim için çok önemli. Peyderpey, yeni gelişmeler yaşandıkça, o gelişmeler üzerinden bir şeyler söylemenin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Onun dışında baromuzun bu dosyayı çalışan bir komisyonu var. Gelişmeler, ihtiyaç duyuldukça o komisyon üzerinden de takip edilebilir.

ÖNCEKİ HABER

Sur için toplananlara polis saldırdı

SONRAKİ HABER

HDP'li Birlik: Yaralı var diye verdiğimiz adrese giden polis 3 kadını infaz etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...