24 Aralık 2015 16:52

SCA Yıldız işçileri greve çıktı

Paylaş

Gebze'de DİSK/Tümka-İş Sendikası üyesi SCA Yıldız Fabrikası işçileri, taleplerinin karşılanmaması üzerine greve çıktı. İşçiler patronun grev oylaması oyunun boşa çıkararak dün greve başlarken, sendikayı kabul etmemekte ısrar eden patron ise lokavt kararı aldı ve fabrikayı 28 Aralık’ta kapatacağını duyurdu. İşçiler talepleri kabul edilene kadar grevi sürdürmekte kararlı. Gebze Organize Sanayi Bölgesi yakınlarında bulunan SCA Yıldız; İsviçre ve Yıldız Holding (Ülker) ortaklığı ile kuruldu. Fabrika çocuk bezi, pet, ıslak mendil ve sıvı sabun üretiyor.

170 çalışanın olan fabrikada 55 beyaz yakalı, 115 de mavi yaka işçi bulunuyor. İşçilerin 100’ü sendikaya üye oldu ve sendika toplusözleşme yetkisini aldı. 10 yıllık bir işçinin 1350 lira ücret aldığı fabrikada, işçiler düşük ücret kadar çalışma koşullarının ağırlığından da şikayetçi. Toplusözleşme taslaklarını oluşturan işçiler 400 lira brüt zam, fazla mesai ücretlerinin yüzde 75 değil yüzde 100 zamlı ödenmesini, 400 lira olan kömür yardımının 750 liraya çıkarılmasını istedi. İşçiler ayrıca disiplin komisyonunda bir işçilerin de yer almasını istedikleri işten atılan sendika temsilcisi Erkan Ersoy’un işe geri alınmasını talep etti. İşçiler bu taleplerin kabul edilmemesi üzerine greve çıktıklarını anlattı.

Bu arada fabrikaya kapatacağı tehdidinde bulunan patronun iki gündün TIR’larla fabrikada mal çıkarttığı bildirildi.

GREV OYLAMASI OYUNU BOŞA ÇIKARILDI

170 işçinin çalıştığı işyerinde patron grev oylamasını gündeme getirirken Yıldız Holding’e (Ülker) bağlı işyerlerinden işçiler bu fabrika üzerine geçirilerek oylamaya katıldı. 18 Aralık’ta 306 işçinin katıldığı grev oylamasında 170 işçi greve evet dedi. Bunu üzerine yasal olarak grev kararı alındı.  (Gebze/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Serapool davasında karar çıktı: Fiili grev işçinin hakkıdır

SONRAKİ HABER

Bankalara siber saldırı iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...