21 Aralık 2015 00:59

Cizre’de sığındıkları bodrumdan gazetemize konuştular: Baba evimizi neden ateşe verdiler?

Paylaş

Beyar ÖZALP
ANKARA

Cizre’de sokağa çıkma yasağı 7. günü geride bıraktı. Günlerdir tanklar top atışlarıyla binaları hedef alıyor. Her gün ölüm haberlerinin geldiği ilçede, bodrumlara sığınan ve yiyecekleri tükenen aileler bayat ekmek yemek zorunda kalıyorlar. Top atışlarıyla evleri yanan bir çocuk babasına “Baba evimizi neden ateşe verdiler” diye soruyor. 

Cizre’deki saldırının şiddeti her geçen gün artıyor. Birçok binanın tanklar ve ağır silahlarla hedef alındığı ilçede Nur Mahallesi’nde bulunan birçok ev yanarak kullanılamaz hale geldi. Top atışlarından evi gözleri önünde yanan Bahattin Yağarcık adlı yurttaş yangını söndürmek için itfaiyenin gelmesine izin verilmediğini ve kaymakamın, HDP’li Faysal Sarıyıldız’a ‘bu durumun kendisi aştığını’ söylediğini aktardı. 

'POLİS ‘KENDİNİZ SÖNDÜRÜN’ DEDİ'

Cizre’de çatışmaların yoğun olarak devam ettiği Nur Mahallesi’nde yaklaşık 30 kişiyle sığındığı bodrumda telefonla görüştüğümüz Bahattin Yağarçık, perşmebe günü evinin kültür merkezinin bulunduğu tepedeki tanklardan yapılan atışlarla hedef alınarak vurulduğunu söyledi. Kimsenin müdahale edememesinden dolayı evin gözleri önünde kullanılamaz hale geldiğini anlatan Yağarcık “İlk olarak 155’i aradım itfaiyenin geçişine izin vermelerini istedim. Ancak bize ‘Gidin kendiniz söndürün ya da itfaiye gelsin söndürsün’ cevabını verdiler. İtfaiye gelmediği için evimin gözlerimin önünde yanmasını izledim” şeklinde konuştu. Yağarcık evindeki yangının söndürülmesi için HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın görüştüğü ilçe kaymakamının da “Konu beni aşıyor” diyerek, hiçbirşey yapamayacağını söylediğini aktardı.

'ELEKTRİK YOK YEMEK YOK'

Top atışlarından bir saat önce evlerini boşalttıklarını söyleyen Yağarcık, yaklaşık 30 kişi ile beraber rutubetli bir bodruma sığındıklarını söyledi. Yağarcık “Küçük ve rutubetli bir bodrumda elektrik ve yemek olmadan kalıyoruz. Evin sadece küçük bir avlusu var. Bazen hava almak için çıkıyoruz” dedi. Dışarıda ne olup bittiğini bilmediklerini ve sadece top seslerini duyduklarını söyleyen Yağarcık, sadece 10 günlük yemekleri olduğunu, onun da sadece peynir, zeytin gibi yiyeceklerden oluştuğunu söyledi. Yağarcık, “Elektrik olmadığı için yemek yapamıyoruz. Elimizde sadece bir piknik tüpü var. Onu da bazen çay yapmak için idareli bir şekilde kullanıyoruz. Ciddi ekmek sıkıntımız var. Yasaktan önce aldığımız ve şu an bayatlanmış olan ekmeği yemek zorunda kalıyoruz” diye konuştu.

HASTA ANNESİ VE AMELİYATLI EŞİ DE BODRUMDA

Kaldıkları bodrumda iki bebekle beraber, hasta olan annesi ve  ameliyatlı eşinin de bulunduğunu söyleyen Yağarcık, bebekler için süt ve mama olmadığını, annesi ile eşinin ilaçlarını kullanamadıklarını ve hastaneye gitmeleri gerektiğini belirtti. Yağarcık, “Bizimle beraber çok sayıda çocuk da bodrumda bulunuyor. Çocuklar bir haftadır bodrumda olmaktan sıkıldılar ve artık dışarı çıkıp oynamak istiyorlar” dedi. 

'DEVLET CİZRE’DE HALKA SAVAŞ AÇTI'

Yağarcık, küçük oğlunun “Baba evimizi neden ateşe verdiler” sorusuna ne cevap vereceğini bilmediğini söyledi. Cizre’de devletin halka savaş açtığını belirten Yağarcık, “Bu yaşananları başka şekilde izah edemeyiz. Cizre’yi boşaltmak istiyorlar. Kürt sorununu böyle çözemezler. Yıllarca Kürt sorununu köy boşaltmalarla, insanları göç ettirek çözmeye çalıştılar ama başaramadılar” dedi. 

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Cizreliler ilçede yaşananları anlattı: Çocuklar üşüyor, yiyecek bitiyor, ölüyoruz…

SONRAKİ HABER

Nusaybin'in 11 mahallesinde daha sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...