18 Aralık 2015 00:59

Diyarbakır’da öldürülen Şerdıl Cengiz’in babası: Türklere sesleniyorum; Bu vahşeti durduralım

Paylaş

Cumhur DAŞ
Diyarbakır

Bölge’de sokağa çıkma yasaklarıyla birlikte başlatılan operasyonlara askerler de dahil edilirken, her gün yeni ölüm haberleri geliyor. Süren ablukaları protesto eylemlerine de polis saldırıyor. Gaz bombalarının ve tazyikli suyun ötesinde yurttaşlar gerçek mermilerin hedefi haline gelmiş durumda. Özellikle bir süredir tartışma konusu olan siyah Rengerlar gittikleri yerlere ölüm götürüyor. Hafta başında Diyarbakır’ın Sur ilçesinde devam eden ablukayı protesto gösterinde öldürülen 21 yaşındaki Şerdil Cengiz’in ve 18 yaşındaki Şiyar Salman’ın siyah Rengar’dan inen kişiler tarafından öldürüldüğü ifade ediliyor. 

14 Aralık Pazartesi günü Diyarbakır’da Sur’da süren polis ablukasına karşı sokağa dökülen binlerce kişi arasında yer alan Şerdil Cengiz ve Şiyar Salman, Kaynartepe Mahallesi girişinde kurşunlanarak öldürüldü. Görgü tanıklarının anlatımlarına göre, polisin halka müdahalesi sırasında bölgeye gelen siyah Rengar’dan inen kişiler, Koşuyolu Parkı’nın duvarları arkasına geçerek buradan yurttaşların bulunduğu yere doğru ateş etti. Açılan ateş sonucu iki genç hayatını kaybetti. Cengiz ve Salman binlerce kişinin katılımıyla Yeniköy Mezarlığı’nda toprağa verildi. 

‘BERXWEDAN JÎYANE’

Lice Dercimt Yasevi’nde Şerdil Cengiz’in babası Mehdin Cengiz ile konuştuk. Yasevinde Şerdil ve Şiyar’ın fotoğrafları yan yana asılı. Şerdil’in son sözleri olduğu belirtilen ‘Üzülmeyin ve korkmayın. Bilin ki; Berxwedan jiyane (yaşamak direnmektir)’ ifadesi de bir fotoğrafının üzerine yazılıp salona asılmış.

‘OĞLUM ÖLDÜ BAŞKASI ÖLMESİN’

Şerdil, beş çocuklu ailenin dördüncüsü. İki yıldır Tunceli Üniversitesinde Bilgisayar Mühendisliği okuyordu. Mehdin Cengiz, Şerdil’i bin bir emek vererek büyüttüğünü belirterek, “Benim oğlumu öldürdüler. Çağrım başka çocukların ölmemesi içindir. Yeter artık, bu zulmü durduralım” diyor. AKP’nin savaşı giderek kışkırttığını ifade eden Cengiz şunları söylüyor: “Bu politika Türkleri ve Kürtleri ayrıştırıyor. AKP, ‘Biz kardeşiz’ diyor. Senin kardeşliğin öldürmekle mi oluyor? Benim hakkımı vermiyorsun. Böyle demokrasi mi olur? Bunların politikası ret ve imha üzerine kurulmuş. Bu baskıya, şiddete sessiz kalınmamalı. Burada imhadan başka bir şey yok. Bu artık görülmeli. Bugün benim oğlumu öldürdüler. Başka kimse ölmesin.”

‘KİM BU İNSANLIKTAN ÇIKMIŞ TİMLER’

Özel timlerin sokaklarda çocuklara ateş açtığını söyleyen Cengiz, “Sur’a bakın. Diyarbakır sokaklarına bakın. Ne getirdiler başımıza. İnsanlıktan çıkmış bunlar. Hani her polisi kask numarasından tanıyacaktık. Kim bu timler? Vali, emniyet müdürü, ‘Bunlara söz geçiremiyoruz’ diyor. Kim bu siyah Ranger’lardaki kişiler? Dilimizi, kültürümüzü, bütün değerlerimizi yok etmek istiyorlar. Hiçbir halk bunu kabul etmez” diyor. 

TÜRKLER BURADA OLANLARI GÖRSÜN İŞİTSİN

“Özellikle Türk halkına sesleniyorum” diyen Cengiz şunları söyledi; “Basın hep yalan söylüyor. Burada yaşananlar size anlatıldığı gibi değil. Burada olanları görün, işitin. Türk halkının demokratları burada olanları halka anlatmalı. AKP’nin politikalarına birlikte ‘dur’ diyelim. Ben Türk’ün hakkını inkar etmiyorum ki. Onların övündüğü tarihleri var. Bizim de bir tarihimiz, kültürümüz var. Ama tarihimiz üzerinden kimseye zulmetmiyoruz. Biz bu ülkeyi beraber kurduk. Hakkımız olanı istiyoruz. AKP, çevresinde hiçbir dost ülke bırakmadı. İçeride de Kürtlerle savaşıyor. Uyarıyorum. Böyle giderse ayrışma olur. Geç kalmadan bu duruma dur diyelim.”

ÖNCEKİ HABER

Donetsk yabancı milislerin gizli askeri kışlası

SONRAKİ HABER

BM Güvenlik Konseyi IŞİD'in mali kaynaklarını kesmek için yeni bir tasarı kabul etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...