11 Kasım 2015 13:23

Şair Gülsüm Cengiz: Emek yerde kalmaz

Şair Yazar Gülsüm Cengiz, Eray Canberk’le birlikte derlediği 'Selam Yaratana-Emek Şiirleri' kitabını ve emeğin şiirlere yansımasını anlattı.

Paylaş

İstanbul Kitap Fuarı kapsamında Evrensel Basım Yayın’ın düzenlediği söyleşide Şair Yazar Gülsüm Cengiz, “Yeni dünya düzeninde emek için yazmak dinozorluk sayılıyor. Ama biz emek için yazmayı sürdüreceğiz” dedi.

90’lı yılların ikinci yarısından itibaren emek temalı şiirleri biriktirmeye başladığını, TRT için yapılan bir programda bazı emek şiirlerini okuması üzerine Eray Canberk’in kendisine bir derleme teklifinde bulunduğunu belirten Cengiz, kitabın yayımlanmasının ardından Server Tanilli, Turgay Fişekçi ve Ataol Behramoğlu gibi isimlerin kitapla ilgili olumlu yazılar yazdığını hatırlattı. 

Cengiz “'Selam Yaratana' kitabı, Türkiye’de ilk kez yapılan bir şeydi. Önümüzde daha önceden yapılmış, bir araya getirilmiş bir eser yoktu. Elimizden geldiğince kusursuz hale getirmeye çalıştık. Umarım bundan sonra böyle bir konuda derleme yapmak isteyenler için iyi bir kaynak niteliği taşır” dedi. Cengiz, kitabın adının Nazım Hikmet’in “Türkiye işçi sınıfına selâm!/ Selâm yaratana!/ Tohumların tohumuna, serpilip gelişene selâm!” dizelerinden hareketle koyulduğunu vurguladı. 

“Emek yerde kalmaz” diye konuşan Cengiz, “Emeğin savunulması için yaşayanlara, yaşamını yitirenlere borçluyuz. Hayatı üretenlere selam olsun” ifadelerini kullandı. 

Kısa süre önce hayatını kaybeden Sennur Sezer ve Gülten Akın’ı anan Cengiz, iki şairin emek üzerine yazdığı şiirlerinden dizeler okudu. Cengiz, “Yoksullar, emekçiler, kadınlar iki önemli şairi yitirdi” diye konuştu.(KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Silvan'da abluka altındaki mahallelere yürümek isteyen halka polis saldırdı

SONRAKİ HABER

‘Rektör, su su su su...’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...