24 Ekim 2015 00:50

Hükümet Bakur’un peşini bırakmıyor

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

31. İstanbul Film festivali’nde  “Bakur” belgeselinin gösterimini yasaklayan Türk Hükümeti, şimdi de Stockholm Film Festivali’nde 10-14 Kasım günlerinde gösterilecek olan filmin gösterimini engellemek amacıyla girişimde bulundu.

Stockholm Film Festivali’nde bu yıl ülkelerinde yasaklanan dört film gösterilecek. Bunlar arasında İranlı Yönetmen Jafar Panahi’nin  “Taxi Tahran”, Faslı Yönetmen Nabil Ayouch’un “Much loved” , Çinli Yönetmen Zhao Liang’ın çevre skandalını anlatan “Behemoth” belgeselinin yanı sıra “Bakur” belgeseli de bulunuyor. 
Stockholm Film Festivali Şefi Git Scheynius, festival programını açıkladığı basın toplantısında kendisine yöneltilen bir soru üzerine bu ülkelerin büyükelçiliklerinin filmlerin gösterilmesini engellemek için girişimde bulunduklarını doğruladı ve büyükelçiliklerle diyalogların sürdüğünü söyledi.

Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu ile Yönetmen Çayan Demirel’in yönettiği, Ayşe Çetinbaş’ın yapımcılığını üstlendiği Bakur (Kuzey) belgeselinin İstanbul Film Festivali’nde gösterimi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından  kayıt tescil belgesi olmadığı gerekçesiyle engellenmişti.

FESTİVALİN TEMASI GÖÇ

Bu yıl 26.sı düzenlenecek olan Stockholm Film festivali’nin ana temasını son dönemlerde Avrupa’nın gündeminde birinci sıraya yükselen sığınmacı krizi oluşturuyor. ‘Göç’ temasıyla düzenlenen festivalde sığınmacıların yaşadıkları trajedileri anlatan “Lampedusa in winter” ve “He named me Malal” belgeselleri bulunuyor.  Bu yılki festivalde kadın yönetmenlerin filmlerinin ağırlıkta olduğu gözlenmiyor. Stockholm Film Festivali son yıllarda kadın yönetmenlerin ön plana çıkarılması için kadın yönetmenlere burs verdi. İsveçli Kadın Yönetmen Fia-stina Sandlus’un filmi “She’s wild again tonight” filmi prömiyerini Stockholm Film Festivali’nde yapacak.  Festival’ın en büyük ödülü “Brons At’a bu yıl 11 kadın 10 erkek yönetmen aday gösterildi.  Festival Şefi Scheynius, kadın yönetmenler için kota uygulamadıklarını ve filmleri iyi olduğu ve hak ettikleri için kadın yönetmenlerin ödüle aday gösterildiklerini söylüyor.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da trafik felç

SONRAKİ HABER

Neşesiyle, çalışkanlığıyla gençlerin Emine ablasıydı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...