12 Eylül 2015 15:38

Cizre halkı yitirdiklerini uğurlamaya hazırlanıyor

Paylaş

Kendilerine yönelen devlet şiddeti sonucu 21 canlarını yitiren Cizre halkı, şimdi çocuklarının son yolculuklarına uğurlamaya hazırlanıyor. Olaylar sırasında defnedildikleri öğrenilen 5 kişinin dışında aralarında 35 günlük Muhammed bebeğinde bulunduğu 16 kişinin cenazesi halen Cizre ve Şırnak'taki hastane morglarında bekletiliyor. Otopsi işlemlerinin tamamlanması halinde kimi cenazelerin yarın defnedilmesi bekleniyor. 

İçişleri Bakanı Selami Altınok tarafından "terörist" olarak gösterilmelerine rağmen Cizre'de aralarında hastalığı nedeniyle hastaneye götürülemediği için hayatını kaybeden 35 günlük Muhammed bebeğin de bulunduğu 21 sivil can verdi. Bazıları bizzat polislerce katledilen, bazıları ise yaralanmaları sonrası hastaneye götürülemedikleri için yaşamlarını yitiren sivillerin cenazelerin morga kaldırılmasına dahi yine izin verilmemişti. 

Bu nedenle cenazeler, camilerde ve evlerde derin dondurucularda, Muhammed bebek gibi buzdolabında yada üzerlerine buz kalıpları korunarak günlerce defnedilmeden bekletildi. 

Kentte ilan edilen sıkıyönetimin, gösterilen direniş sonucunda bu sabah itibariyle kaldırılması sonrası katledilen sivillerin akıbetine ilişkin bilgilere de ulaşıldı. Hayatlarını kaybeden tüm sivillerin isimleri şu şekilde:

* Mehmet Emin Levent (21)
* Hacı Ata Borçin (70)
* Xetban Bülbül (65)
* Sait Çağdavul (19)
* Muhammed Tahir Yaramış (35 günlük) 
* Cemile Çağırga (13)
* Osman Çağlı (18)
* İbrahim Çiçek (80)
* Meryem Süre (53)
* Özgür Taşkın (20)
* Seyit Eşref Erdin (60)
* Zeynep Taşkın (18)
*Maşallah Edin (35)
* Sayit Nayici (17)
* Selman Ağar (10)
* Bünyamin İrci (15)
* Mehmet Dikmen (70)
* Bahattin Sevinik (50)
* Suphi Saral (50)
* Mehmet Erdoğan (75)
* Mehmet Emin Açık (70)

Yapılan araştırmalar sonucunda olaylar sırasında yaşamını yitiren Hacı Ata Borçin (70) ile birlikte 4 kişinin cenazesi olaylar sırasında defnedildi.

Xetban Bülbül'ün (65) ilçeye bağlı Kasrik beldesindeki köylerinde, İbrahim Çiçek, Bahattin Sevinik ile Suphi Saral'ın ise Cizre Asri Mezarlığı'nda aileleri tarafından polis engeli ile karşılaşmalarına rağmen toprağa verildikleri öğrenildi.

DEFNEDİLMEYİ BEKLEYEN 16 CENAZE HASTANE MORGLARINDA 

Defnedildikleri öğrenilen bu 5 kişinin dışında aralarında 35 günlük Muhammed bebeğin de bulunduğu 16 kişinin cenazeleri ise halen Cizre ve Şırnak'taki hastane morglarında bekletiliyor.

Buna göre Muhammed Tahir Yaramış isimli bebek ve Özgür Taşkın, Selman Ağar, Meryem Süre ile birlikte yaşamlarını yitirmeleri sonrası Şırnak Devlet Hastanesi morgunda kaldırılan 6 cenazeden Bünyamin İrci ile Seyit Eşref Erdin'in cenazeleri aileleri tarafından teslim alınarak, düzenlenecek cenaze törene kadar Cizre Devlet Hastanesi morguna getirildi. 

Cizre Devlet Hastanesi morgunda bekletilen diğer 10 cenazeden Mehmet Emin Açık, Mehmet Erdoğan, Mehmet Dikmen, Sait Nayici Maşallah Edin ile gelini Özgür Taşkın'ın cenazeleri de otopsi işlemleri için Şırnak Devlet Hastanesi'ne gönderildi. Halen morgda bekletilen Mehmet Emin Levent, Sait Çağdavul, Cemile Çağırga ile Osman Çağlı'nın cenazeleri ise yine otopsi işlemleri için Şırnak'a gönderilecek. 

MEZARLARI KAZILMAYA BAŞLANDI

Otopsi işlemleri tamamlanan cenazelerin aileleri tarafından teslim alınarak Cizre'ye getirilmeleri ve işlemleri tamamlanan bu cenazelerin yarın gerçekleştirilecek tören ile Cizre Asri Mezarlığı'nda toprağa verilmesi bekleniyor. Bu yönlü olarak mezarlıkta, defnedilecek 16 kişi için mezarlık görevlileri tarafından mezarlar kazılmaya başlandı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Bomba atar mermisiyle yaralanan çocuk Diyarbakır'a sevk edildi

SONRAKİ HABER

Bielefeld´liler Türkiye´deki katliamları protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...