06 Eylül 2015 19:57

Stockholm’de Armin T. Wegner’in soykırım sergisi

Paylaş

Murat Kuseyri
Stockholm

Alman Subay Armin T. Wagner’in 1915 soykırımı sırasında çektiği resimler İsveç’in başkenti Stockholm’deki Ordu Müzesi’nde (Armemuseet) sergilenmeye başladı.

“Armin T. Wagner-1915 Ermeni Soykırımı’nın tanığı” başlıklı sergi “ İsveç Ermeni Federasyonu ve Ermenistan’ın Stockholm Büyükelçiliği tarafından soykırımın 100. yıldönümü dolayısıyla düzenlendi.

22 Kasım tarihine kadar sürecek olan sergide Wagner’in soykırım ve tehcir sırasında çektiği 30 civarında fotoğrafı yer alıyor. Sergi dolayısıyla Wagner’in 1915 soykırımını anlatan ***“Ermeni Halkının çöllere sürülüşü” adlı kitabı da İsveççeye çevrilerek yayımlandı.

Serginin açılışı dolayısıylan konuşma yapanlardan biri de Ermeni Tarihçi Vahagn Avedian’dı. Aynı zamanda Wegner’in kitabını İsveçceye çeviren Avedian, Evrensel’e Wegner’in 1915 yılında gerçekleşen Ermeni soykırımının en önemli ve az sayıdaki tanıklarından biri olduğunu söyledi.

Wegner’in soykırım ve tehcir sırasında olanları not etmekle yetinmeyip fotoğraflarını çekerek belgelediğini belirten Avedian, Wegner’in soykırımı anlatan kitap ve fotoğraflarının araştırmacı ve tarihçiler için önemli bir kaynak oluşturduğunu ifade etti.
Tarihte yaşanan katliam ve soykırımların yeni kuşaklar tarafından bilinmesi için belgelenmesinin önemine çeken Avedian, “Wegner bu görevi 1915’te layıkiyle yerine getirdiği gibi Hitler faşizminin Yahudilere karşı katliamlarına karşı çıktı. İşkence gördü ve cezaevlerinde yattı ama o tanıklık ettiği soykırım ve katliamlara karşı çıktı. Katliam ve soykırımları belgeleyip dünya kamuoyuna açıklamakta bir an bile tereddüt etmedi”  şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Everest’ten yeni bir kitap bülteni: Kitapperest

SONRAKİ HABER

Evrensel Kültür’den Yeni Türkiye’ portreleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...