30 Ağustos 2015 09:14

Şırnak Milletvekili Ferhat Encü: Polisin Silopi’de infaz ettiği 3 genç silahsızdı

Silopi'de sığındıkları bir evde polisler tarafından öldürülen Halil Can, Ali Ödük ve Faruk Aydın yarın memleketlerinde toprağa verilecekler.

Paylaş

Erdal İMREK
İstanbul

Haftalardır polis şiddeti ve infazlarla gündemde olan Şırnak’ın Silopi ilçesinde önceki gece 3 genç daha polislerce öldürüldü. Bazı haber ajansları, gençlerin polisle girdikleri çatışmada öldürüldüğünü iddia ederken, olay yerine giderek mahallelirden bilgi alan HDP Millevekili Ferhat Encü çok önemli bir iddiada bulundu.

Evrensel'e konuşan Encü, bölgede polisin uzun süredir gençleri infaz ettiğini hatırlatarak, “Gençler gece polisin kendilerini takip ettiğini fark edince endişelenip kaçarak bir eve sığınmış. Aldığımız bilgilere göre gençler silahsızdı ve evi kuşatan polislerce infaz edildiler” dedi. Gençlerin cenazesi ise Silopi Devlet Hastanesi yerine polislerce Habur Gümrük Kapısı’ndaki Afet Yeri Adli Tıp Merkezi’ne götürüldü. 

GENÇLER KORKUP KAÇTI, SİLAHSIZLARDI

Silopi’nin Kobanê Mahallesi’ndeki olayda yaşamını yitirenlerin Ali Ödük (20), Halil Can (22) ve henüz ismi kesinleşmeyen bir genç olduğu öğrenildi. Olayın ardından Sİlopi’ye giden ve dün de devam eden çatışmalarda halkla birlikte canlı kalkan olan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü aldığı bilgilere göre olayın şu şekilde yaşandığını anlattı: “Gençlerin mahallede yürürken, birden polisin kendilerini takip ettiğini farkederek, polisin haftalardır Silopi’de gerçekleştirdiği infazlar nedeniyle tedirgin olarak kaçmış ve bir eve sığınmış. Ev polisler tarafından ablukaya alınıyor. Gençler polis saldırısı nedeniyle sığındıkları evde yaşayan aileyi dışarı çıkarıp bekliyor. Polis uzun namlulu silahlarla eve ateş açıyor” dedi. Gençlerin silahsız olduğunu ve polislerce infaz edildikleri dile getiren Encü, “Şimdi iki gencin ailesi yanımda travma yaşıyorlar, çok öfkeliler” dedi. 

CENAZELER NEDEN HABUR’A GÖTÜRÜLDÜ?

Cenazelerin Habur Sınır Kapısı’na götürülmesine tepki gösteren Encü, “Cenazelerin Silopi Devlet Hastanesi’ne götürülmesi gerekiyordu. Ama her ne hikmetse kaçırırcasına Habur Sınır Kapısı’na götürmüşler” dedi. Cenazelerin, halkın sahip çıkmasını engellemek amacıyla Habur Sınır Kapısı’na götürülmüş olabileceğini söyleyen Encü, “Geçtiğimiz günlerde de Habur Sınır Kapısı yakınlarında iki sivilin cenazesi bulundu. Hâlâ sınırda bekletilen cenazeler var. Bir mesaj vermek istiyorlar heralde ama bir anlam veremedik buna” dedi. Konuştuğumuz sırada Silopi’deki Şehit Harun Mahallesi’nde (Karşıyaka Mahallesi) gençlerle polis arasında çatışma çıktığını ve kendilerinin de burada canlı kalkan olduklarını belirten Encü, ilçede çok büyük bir öfke olduğunu söyledi. 

AĞIR SİLAHLAR VE BOMBA KULLANILDI

Silopi Belediye Eş Balkanı Seyfettin Aydemir’e de telefonla ulaşarak neler yaşandığını sorduk. Gençlerin öldürüldüğü mahalleye gittiğini ancak çok detaylı bilgi alamadığını söyleyen Aydemir, olay sırasında orada olmadığını ancak ölen gençlerle polis arasında bir çatışma çıktığına ilişkin hiç bir veri de olmadığını belirtti. Aydemir, “O mahallede gece boyunca çatışmalar olmuştu. Olayın yaşandığı yere gittik. Mahallelilerin bize verdiği bilgiye göre; 3 genç bu eve sığınıyor. Evi ablukaya alan polis, ağır silahlarla, bombayla eve saldırıyor. 3 kişi infaz edildi. Eve binlerce kurşun sıkılmış, bomba atılmış, her taraf kan izleri, mermi izleriyle doluydu” dedi.


3. KİŞİNİN KİMLİĞİ DE BELLİ OLDU

Şırnak'ın Silopi ilçesi Yenişehir Mahallesi'nde sığındıkları bir evde sabaha karşı katledilen üçüncü kişinin Siirt nüfusuna kayıtlı Faruk Aydın olduğu öğrenildi. Aynı evde katledilen Halil Can ve Ali Ödük'ün cenazeleri yarın Silopi'de, Faruk Aydın'ın cenazesi ise Siirt'te son yolculuğuna uğurlanacak. Ayrıca, Ödük, Can ve Aydın'ın cenazeleri akşam saatlerinde otopsi yapılmak üzere Şırnak Devlet Hastanesi'ne getirildi.

Öte yandan ilçe genelinde karanlığın çökmesiyle birlikte yer yer silah sesleri yükselmeye devam ederken, sokak aralarında gürültü eylemi başlatan yurttaşlar da sık sık "Ey şehîd xwîna te erdê namine" ve "Şehîd namirin " sloganları attı.(DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Taksim'de 30 Ağustos töreni...

SONRAKİ HABER

Sezen Aksu : Çocuklarımızı yaşatmamız gerekiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...