13 Ağustos 2015 00:55

Belediye kirlettiği yere uyarı levhası astı

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Dalaman Belediyesi, gazetemizde çıkan haberin ardından çöp döktüğü alanın girişine “Moloz ve çöp dökmek yasaktır” levhası astı. Atana para cezası verileceğinin yazıldığı levhanın konulduğu yere atık döken ise bizzat belediyenin kendisi!

Evrensel’in 24 Temmuz 2015 tarihinde “Çevre dostu belediye kaplumbağaları diri diri gömdü” başlığıyla gündeme getirdiği Muğla Büyükşehir ve Dalaman Belediyelerinin, Dalaman’da çevreyi, toprağı, sulak alanları kirlettiği, burada yaşayan kaplumbağaların da diri diri toprağa gömüldüğü haberi sonrası belediye harekete geçti. Dalaman Belediyesi katı atık döktüğü Tersakan Çayı kenarına ve atıkların yanına yol boyunca “İnşaat atığı, moloz ve çöp dökmek yasaktır levhaları koydu.” Levhalarda; atık bırakanlar hakkında 5326 sayılı kanunun 41. maddesine göre 208 TL ile 10.635 TL arasında cezai işlem uygulanacaktır” deniliyor.

‘NASRETTİN HOCA FIKRASI GİBİ’

Levhaları Nasrettin Hoca fıkrasına benzeten yörede yaşayan vatandaşlardan Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Eşref Atabey, “Levhanın konulduğu yerde bizzat Dalaman Belediyesinin döktüğü katı atıklar mevcut. Sanki resimde görülen katı atıkları o çevrede yaşayan vatandaşlar dökmüş ve Dalaman Belediyesi de uyarmakta, çevreye duyarlı ve çevreyi koruyan, çevreyi temiz tutmak için sanki görevini yapıyormuş gibi davranıyor. Oysa koyduğu levhaların altındaki moloz ve çöpler bizzat Dalaman Belediyesince dökülmüştür” dedi.

Dalaman Belediyesinin katı atık ve inşaat atığı döktüğü Tersakan Çayının bu çöpleri taşkın zamanında kanal boyunca Dalaman merkezden geçip Akdeniz’e taşıdığını aktaran Atabey, “Levhada sözü edilen 5326 sayılı kanun Kabahatler Kanunu’dur. Bu hükmün öngördüğü para cezası 2015 yılında 208 TL ile 10.635 TL arasında uygulanmakta. Acaba 3 yıldan beri sulak alana, tarım alanına, bu levhanın olduğu çevreye çöp, katı atık vd atık atan Dalaman Belediyesine ve Muğla Büyükşehir Belediyesine ne kadar ceza uygulamak gerekir?” diye konuştu. Çevreyi kirletenlerin bizzat Dalaman Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi olduğunu kaydeden Atabey, “Bu kurumlar kendilerine mi ceza verecek? Cezayı uygulayan da çevreyi kirleten oluyor” diye çelişkili duruma işaret etti.  

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SUÇ İŞLİYOR

DSİ’nin baraj dolgu malzemesi alması nedeniyle çukurlaşan ve daha sonra sulak alan haline gelen araziye, yıllar içerisinde katı atık, tehlikeli, kanserojen atıklar atıldığını dile getiren Atabey, vatandaşların tepkisi sonrası üzerine toprak atılarak kapatılan ve tarla haline getirilen alanın da bir vatandaşın kullanımına verildiğini söyledi. Muğla Büyükşehir belediyesinin şahsın kullanımına verildiği alana mısır ekildiğini kaydeden Atabey, Muğla Büyükşehir Belediyesi DSİ’den aldığı alanı kamu adına kullanmaktan ziyade bir şahsın kullanımına vermiş olup, görevini kötüye kullanmıştır. Bu mevcut yasa ve yönetmelik hükümlerine aykırıdır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Mersin’de de Barış Bloku kuruldu

SONRAKİ HABER

TÜPRAŞ işçileri sorumluların bulunmasını istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa