17 Temmuz 2015 17:13

Tarım işçilerinin bayramında aileler taziye ziyaretinde çocuklar oyunda

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

‘90’lı yıllarda köyleri boşaltılınca topraklarını terk etmek zorunda kalan Şırnaklı Kürt vatandaşlar Karagöçer’de başkalarının topraklarında tarım işçiliği yapmak zorunda kalmış. Birçok aile 20 yıldan fazla zamandır burada sazlardan yapılmış barakalarda kalıyor. Sazlıktan yapılmış bu barakalar tarım işçileri için en ufak hatada çıkabilecek yangınla hayatlarının kararması anlamını taşıyor. Yıllardır barınma sorunu yaşayan işçilerden burada doğup, burada evlenip çocuk sahibi olanlar var. Ev yapmak için arazi satın almışlar ancak belediye imar vermemekte diretiyor. Uzun yıllardır memleketlerinden uzak yaşayan tarım işçileri için bayram memleketlerinde olduğu gibi sabah erken saatlerde başlıyor. Hayatları, yaşadıkları sazlıklardan yapılmış barakalar ve çadırlarla, çalıştıkları tarlalar arasında geçen tarım işçilerinin bayramlaşması da çadırlar arasında gerçekleşiyor. Bayram sabahı, namazdan sonra sazlıklardan yapılmış barakalar arasında geniş bir avluda bayramlaştılar. Bayramlıklarını giyip çadır aralarında ellerinde poşetlerle şeker toplayan çocuklar da her şeyi oyuna çevirmeyi başarıyor.

TAZİYE ZİYARETİ

Rojava’da devam eden savaşın etkileri Karagöçer’de de hissediliyor. Vatandaşlar “Savaş olduğu müddetçe bayramlarımız buruk geçiyor” diyor. Köyleri yakılarak boşaltılan Şırnaklı vatandaşlarla aynı kaderi paylaşan Kobanêli Kürt aileler, IŞİD vahşetinden kaçmak zorunda kalarak Karagöçer’e kadar gelmiş. Bayramlaşmanın ardından IŞİD’e karşı savaşırken hayatını kaybeden Kobanêli gencin ailesi ziyaret ediliyor. Kendisi de Karagöçer’de tarım işçiliği yapan Cemal Muhammed (Ş.Cigerxin) bir sene önce YPG’ye katılmış. Tedavi için Suruç’a getirilen Mustafa Muhammed orada hayatını kaybedince orada defnedilmiş. Baba Mustafa Muhammed, “IŞİD’de destek verenler elini çeksin. Topraklarımıza geri dönmek istiyoruz. Dönerken oğlumun cenazesini de götürmek istiyorum” diyor. 

Anne Fatma Muhammed, bu bayramın kendileri için acı geçtiğini söyledi. Eskiden bayramlarda akrabaların bir araya geldiğini anlatan Anne Fatma Muhammed, ailenin bir kısmının Irak’ta bir kısmının Suriye’de aldığını söyledi. Ailelerinin dağıldığını söyleyen Muhammed, Kobanê’ye geri dönmeleri için IŞİD’e verilen desteğini çekilmesini istedi.

ÖNCEKİ HABER

Yargıtay bozdu, mahkeme direndi

SONRAKİ HABER

Çipras, sol platform üyesi bakanlara operasyon yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...