02 Temmuz 2015 00:59

İşçinin sesini susturamazsınız!

Paylaş

Metal patronları ve Türk Metal’ciler işçilerinin mücadelesini engellemek için baskılarını artırırken, gazetemize ve Hayat Televizyonu’na metal işçilerinin haberlerini yapan gönüllü muhabirlere saldırılar da artmaya başladı. Bu saldırılar Ankara’da Kadir Örnek’in başına çuval geçirilerek kaçırılmasına kadar varırken, ülkenin dört bir yanından benzer haberler gelmeye başladı. Yaşanan olaylar Ergenekon operasyonu döneminde dile getirilen Türk Metal ile karanlık güçlerin iş birliği tartışmalarını yeniden hatırlattı. Yetkilileri bir an önce saldırganları ve arkasındaki güçleri açığa çıkarmaya ve gereğini yapmaya çağırıyoruz. 


Kaçırmadan önce tehdit etmişler

Emek Partisi (EMEP) Ankara İl Yöneticisi Kadir Örnek’in güpegündüz kaçırılmasının yankıları sürüyor. Geçtiğimiz ay yine gazetemize haber gönderenlerden EMEP Ankara İl Yöneticisi Ayhan Aydoğan’ın da Polatlı’da Türk Metal’den istifa eden ORS işçileri ile görüşmeye giderken 4 kişi tarafından yolu kesilerek tehdit edildiği ve bir süre telefonuna el konulduğu bildirildi. 

Olay 30 Mayıs 2015 gecesi gerçekleşti. Polatlı’da Türk Metal’den istifa eden işçilerin temsilcilerini seçeceği toplantı öncesi bir grup işçiyle görüşmeye giden Ayhan Aydoğan, Batıkent’teki evinden çıktı. Boş bir araziden geçerken Aydoğan’ın yolu önceden tanımadığı 4 kişi tarafından kesildi. İki kişi Aydoğan’ın telefonunu alarak başka bir noktaya giderken, diğer iki kişi Aydoğan’la konuşmaya başladı. Aydoğan’ın “Kimsiniz” sorusuna yanıt vermediler. Aydoğan’ın eğitim ve günlük yaşamına ilişkin detaylı bilgi sahibi olduklarını belli eden saldırganlar, “Sen kafası çalışan adamsın. Sen eğitiminle ilgilen. Bu işçilerle uğraşma. Bırak Polatlı’daki işçileri başkası örgütlesin” gibi ifadeler kullandı. 

Aydoğan olayı şöyle anlattı: “Polatlı’daki işçiler olayın yaşandığı gecenin ertesi sabahı temsilcilerini seçeceklerdi. İşçilerle daha Türk Metal’den istifa etmeye başladıklarında iletişime geçmiştik. Seçim öncesi bir grup işçi benim de fikrimi almak istedi. Oraya gitmek için evden çıkmıştım. Yolumu kestiler. Polatlı’daki toplantıdan haberdardılar. Bana gözdağı vermeye çalıştılar. Hakkımda çok şey bildiklerini belli etmeye çalıştıkları belliydi. Bir saat kadar beni tuttular. Telefonumu alan iki kişi de bu süre boyunca telefonumu inceledi. Ne yaptıklarını bilmiyorum. Sonra telefonumu bıraktıkları uzak bir noktayı göstererek yanımdan ayrıldılar.” Son dönemde işçilerin, özelikle de metal sektöründeki işçilerin çalışma koşulları ve düşük ücretlere açıktan tepki gösterdiklerini, bu noktada EMEP’le de yollarının kesiştiğini ifade eden Ayhan Aydoğan, bundan patronlar ve sendikal bürokrasinin rahatsızlık duyduğunu söyledi. Bu rahatsızlığın artık saldırı ve tehdit boyutuna vardığını belirten Aydoğan, işçilerle buluşmalarının bu tür girişimlerle engellenemeyeceğini dile getirdi. (Ankara/EVRENSEL)


Söylediğine değil yaptığına bak

Ankara'da gazetemize gönüllü haber yapan EMEP İl Yöneticisi Kadir Örnek’in başına çuval konularak kaçırılmasının ardından dikkatlerin çevrildiği Türk Metal’in Genel Merkezi konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Saldırıyla ilgilerinin olmadığını ileri süren Türk Metal, “Emek ve demokrasi mücadelesinde kaba kuvvete yer yoktur” dedi. 

Ancak Türk Metal’in yaptıkları, açıklamalarını çürütüyor. Metal direnişi öncesi sözleşme döneminde işçilerin haberini yapan muhabirlerimize ve işçileri aydınlatma çalışması yapan EMEP Bursa il yöneticilerine bir çok saldırı yapılmıştı. Bu saldırılarda gazetemize haber yapan muhabirler ile EMEP üye ve yöneticileri yaralanmıştı. Bu saldırılar nedeniyle Türk Metal Bursa 1 No’lu Şube Başkanı Recep Tan yargılanmış, 120 gün adli para cezası ve 13 ay hapis cezası ile cezalandırılmıştı. 

2012 yılında ise Türk Metal’in işçilerin onayı alınmadan açıklanan TİS taslağına tepki gösteren Renault işileri üretimi durudurarak direnişe geçmişti. Direnişe destek vermek için Bosch fabrikasından çıkan işçilerin önü Türk Metal sendikası genel merkez ve şube yöneticilerinin içinde bulunduğu yüz kişilik bir grup tarafından kesilmiş, işçilere sopa ve kesici aletlerle saldırılmıştı. Saldırı sonrası bir çok işçi yaralanmıştı.

Haklı taleplerine kulak tıkanan ve buna muhalefet eden bir çok işçi saldırıya uğradı. Son alarak 5 Mayıs 2015’te organize sanayi bölgesinde seslerini duyurmak ve Türk Metal sendikasından istifa etmek için toplanan işçilere başını sendika yöneticilerinin çektiği kişiler tarafından saldırı yapıldı. Dünya basınında da yayınlanan bu görüntülerde bir çok işçi yaralanmış ve hastaneye kaldırılmıştı.

Fabrika önünde işçileri ziyaret eden bir çok kurum yöneticisi ve ÇHD üyesi avukatlara saldırarak yaralayan Türk Metal yöneticileri, servis duraklarında ve işçi mahallelerinde bildiri ve broşür dağıtan siyasi parti üyelerini takip ederek tehdit etti. (Bursa/EVRENSEL)


Gazetemizin Kocaeli Temsilcisi Arzu Erkan: Evimin önünde tüfekle ateş açıldı

Gazetemizin ve Hayat Televizyonu’nun Kocaeli Temsilcisi Arzu Erkan, Türk Metal’in tehdit ve gözdağı verme girişimlerini anlattı: 

“Renault’da Türk Metal’e karşı eylemlerin başladığı günlerde Kocaeli’de Ford Otosan işçileri de bu gelişmeleri takip ediyor ve çıkan haberleri sosyal medyada paylaşıyordu. 

Bu paylaşımlar nedeniyle işten atmaların başladığı süreçte bizzat Türk Metal Genel Sekreteri Yücel Yücel beni aradı ve “Ford Otosan’da bu işlerin başında sen varmışsın. Bana böyle bir bilgi geldi. Biz seni tanırız sen de bizi tanırsın, bu işlere bulaşma” diyerek tehdit etti. Tehdit telefonunun hemen ardından gazete ve televizyon büromuz Türk Metal’in delegeleri tarafından takibe alındı. Nöbetleşe her gün büro önünde beklemeye başladılar. 

Özellikle direniş boyunca gizli numaralardan sürekli telefonlarla taciz edildik. Bir şey söylenmiyordu ama günde 10-15 kez bu şekilde aranıyorduk. 

Türk Metal yöneticileri ikamet ettiğim adresi biliyorlardı. Direniş devam ederken, bir gece direniş alanından dönerken otobüsten evime gittiğim durakta indim. Bir arkadaşıma uğramak üzere giderken lacivert renkli ama plakasını göremediğim bir araçtan bulunduğum tarafa doğru pompalı tüfekle dört el ateş açıldı. Önce bunun bir tesadüf olduğunu düşündüm. Ama aynı gece evime geldiğimde bahçe kapısından içeri girmemden iki dakika sonra aynı şekilde, aynı araçtan ve aynı silahla dört el de evimin önünde ateş açıldı. 
Direnişin bitmesinin hemen ardından ise işten atmalar yaşandı. Dolayısıyla da bunun da haberini yaptık. “İşten atmalar öfkeyi büyütüyor” başlıklı haberimizin yayımlanmasından birkaç gün sonra Fort Otosan yönetiminin çalıştığı ajanstan Birkan isimli bir şahıs haberin sosyal paylaşım sitelerinde ve diğer yerel medyada kullanıldığını söyleyerek fabrika yönetiminin bu haberi kimin yaptığını merak ettiğini ve bunu öğrenmek için aradığını söyledi. Ben de haberi benim yaptığımı söyledim. Bu şahısla yaptığımız görüşmenin hemen ardından bütün gün boyunca yine gizli numaralardan taciz telefonları açıldı.
Gerek Türk Metal yöneticileri gerekse Ford yöneticileri bizzat ismimizi kullanarak gazete temsilciliğimizin adını vererek “Bu işlerin arkasında bunlar var, fabrikayı karıştırmak istiyorlar” diye halen hedef göstermeye devam ediyorlar. 

Evrensel dün olduğu gibi bugün de başta Fort Otosan ve metal işçileri olmak üzere tüm işçilerin haklı davasında onların sesi olmaya, gerçekleri yazmaya devam edecektir. Yapılan kışkırtmalara karşın işçiler de gazetemizi sahiplenmeye devam edecek.


FİAT LİNEA MARKA ARAÇLA TAKİP ETTİLER

Metal direnişiyle ilgili Bursa’da gazetemize gönüllü haber gönderen ve pek çok haberini yayınladığımız muhabirlerden Veli Şahin, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Mako ve Coşkunöz fabrikalarına haber yapmak üzere giderken Fiat Linea marka (beyaz) araçlarla takip edildik.  Fiat Linea marka araçlar neredeyse direnişin yaşandığı tüm fabrikaların önlerinde nöbet tutuyordu. İşçilerin olduğu direniş alanına geldiğimizde ise takibi bırakmak zorunda kalıyorlardı.”


Kırıkkale’den adam getirip işçilerin üzerine saldı

Trakya’da da Türk Metal’in patron yanlısı tutumuna isyan eden işçilere ve işçi önderlerinin mücadelesi baskılarla engellenmek isteniyor. Türk Metal’ciler, iş durduran ve eyleme geçen işçileri kışkırtmak ve sindirmek için her türlü yöntemi denedi. Kırıkkale’den getirttiği adamlarla Trakya’da kendilerine saldırı düzenleyen Türk Metal’cilerin başarıya ulaşamayacaklarını dile getiren metal işçileri, en son Trakya Döküm’de işçilerin eylemini durduramadıklarını ve bundan sonra da durduramayacaklarını söyledi.
İşçilerin mücadelesine destek veren ilerici sendikacı ve gazeteciler de saldırılardan nasibini aldı. Trakya’da EGO Elektrik Aletleri fabrikasında işten atılan arkadaşlarının geri alınması için iş durdurması sonucu başlattıkları eylemi provoke etmek için fabrika önünde toplanan Türk Metal’ciler desteğe gelen DİSK/Gıda-İş Örgütlenme Uzmanı Cengiz Atlı ve Emek Partisi Lüleburgaz ilçe yöneticilerine saldırdı. Bununla sınırlı kalmayan Türk Metal’ciler işçileri aydınlatmak için Çorlu, Lüleburgaz, Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerinde bildiri dağıtan Emek Partisi üyelerini engellemek için işçi duraklarına ekipler çıkartarak, bildiri dağıtanları takip ettirdi. (Tekirdağ/EVRENSEL)

Evrensel'e yönelik baskı ve saldırılar Meclis'e taşındı

ÖNCEKİ HABER

İşçi kıyımına karşı iki çizgi iki sonuç

SONRAKİ HABER

Katalan basınından iddia: Arda Turan 5 yıllığına Barcelona’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...